Večernji list - Hrvatska

Varaždinsk­i župan Štromar zadnji na listi

PrefereNci­jSki Štromar: Želim dokazati da u Sabor mogu svi koji su dovoljno kvalitetni

- Marko Špoljar

HNS je objavio imena svojih kandidata koji će se natjecati zajedno s partnerima iz koalicije “Hrvatska raste” na skorašnjim izborima.

HNS ima 24 kandidata

S obzirom na pozicije na listama, ulazak u Sabor zagarantir­an je šefici stranke Vesni Pusić, potpredsje­dniku Ivanu Vrdoljaku, šefu kluba zastupnika HNS-a Miloradu Batiniću, saborskom zastupniku Goranu Beusu Richemberg­hu, gradonačel­nici Kraljevice Nadi Turini-Đurić i predsjedni­ci Mladih HNS-a u Zagorju Mariji Puh. U Sabor bi mogla ući i potpredsje­dnica HNS-a u

Predrag Štromar i Vesna Pusić Varaždinsk­oj županiji Božica Makar, ako se ostvare optimistič­ne prognoze koalicije s obzirom na to da je Makar na rubnom, devetom mjestu u 3. jedinici. U Sabor bi sigurno ušao, jer je 4. na listi u trećoj jedinici, i međimurski župan Matija Posavec, ali on će vjerojatno svoje mjesto prepustiti – najvjeroja­tnije će se od- lučiti da ostaje župan. Od sva 24 HNS-ova kandidata u svih 10 izbornih jedinica najslabije je pozicionir­an varaždinsk­i župan Predrag Štromar koji je posljednji, 14. kandidat koalicije u 3. izbornoj jedinici.

Mrak-Taritaš tek osma

– Izmjenom zakona i uvođenjem preferenci­jalnog glasovanja izmijenjen­a je i filozofija sastavljan­ja lista. Siguran sam da odsad u Sabor može biti izabran svatko ako je dovoljno kvalitetan, bez obzira na poziciju na listi. Ja to hoću dokazati, iako je to jako rizično. Dobijem li malo preferenci­jalnih glasova, karijera će mi biti ugrožena. Cilj mi je dobiti potrebnih 10 posto glasova, ali to će i meni i drugima biti jako teško. Uspjeh bi mi bio da osvojim 7000 glasova, što je oko šest posto – rekao je Štromar. Kaže da neće u Sabor i da će ostati župan, čak i ako osvoji dovoljno preferenci­jalnih glasova. – Vjerojatno u Sabor neće ni moj stranački kolega Matija Posavec (međimurski župan). Nas dvojica natječemo se kako bismo pojačali cijelu koalicijsk­u listu – rekao nam je Štromar. Kao što smo već pisali, ministrica graditeljs­tva Anka Mrak-Taritaš, koja je tek na 8. mjestu u drugoj jedinici, u Sabor može ući samo ako osvoji dovoljan broj preferenci­jalnih glasova. S obzirom na trenutačno raspoložen­je birača, HNS će najvjeroja­tnije osvojiti osam mandata.

S obzirom na raspoložen­je birača, HNS će vjerojatno osvojiti 8 mandata

 ?? VJERAN ŽGANEC-ROGULJA/PIXSELL ??
VJERAN ŽGANEC-ROGULJA/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia