Večernji list - Hrvatska

Bankari ipak priznaju: zbog konverzije CHF kamate neće rasti

Bijeg od ValutNog rizika Potražnja za kunskim kreditima ne pada, za razliku od kredita u eurima

- Valentina Wiesner Mijić

Rast kamata na kredite bauk je kojim su banke nakon odluke o konverziji kredita u švicarskim francima prilično zaplašile građane, no je li to i realan scenarij? Zanimljivo je da o tome trenutačno nisu željeli govoriti u dvije najveće banke – Zagrebačko­j i Privrednoj – iako je Zaba u jeku reklamne kampanje kojom promovira gotovinski kredit u kunama s fiksnom kamatom od 7,95 do 8,45%.

Jeftiniji kapital

Ove godine banke su bez iznimke spuštale kamate na kredite jer su im padale i referentne kamate uz koje ih vežu. Pasivne kamate padaju pak jer depoziti kontinuira­no rastu, a taj se novac ne plasira zbog slabe potražnje za kreditima pa su se od 1. listopada u nekim bankama kamate na štednju u eurima spustile – ispod 1%. Trend pada pa- sivnih kamata, kažu u RBA, traje posljednje tri godine, a pojačava ga i niža cijena kapitala iz inozemstva. – Nešto je blaža tendencija snižavanja kamatnih stopa na kunske depozite nego na devizne jer potražnja za kunskim kreditima ne pada, za razliku deviznih – objašnjava­ju u RBA, koji je od početka listopada kamatu na štednju u eurima spustio na raspon od 0,70 do 1,20%. Kamata na kunsku štednju ostala im je izvori Jeftino financiran­je moglo bi

i neutralizi­rat

rizik razmjerno visoka. Ispod 1% za eure pala je i kamata u OTP-u – iznosi 0,90%. Splitska, Erste i Hypo banka za štednju u eurima još daju više od 1%, a za kune između 2,40 i 3%.

Neutraliza­cija rizika

– Proces konverzije sa sobom nosi povećanu volatilnos­t na novčanom i deviznom tržištu koja se u kratkom roku ne bi trebala odraziti na kamatne stope na kredite – priznaje Alen Kovač, makroekono­m- ski analitičar Erste banke, iako napominje da bi trajniji pritisci na deviznom tržištu mogli djelovati na poskupljen­je kunskih izvora. No, iako ne bi trebale rasti, kamate na kredite teže će pasti zbog, kaže, percepcije pravnog i političkog rizika. Slično govore i u RBA: činjenica da će se dodatni rizik ugraditi u njih, ne znači da će kamate na kredite rasti. – Visoka je vjerojatno­st da će ostali faktori formiranja kamata, odnosno cijena financiran­ja, nastaviti tendenciju snižavanja i time neutralizi­rati povećanu rizičnost kredita – ističu u RBA. U Splitskoj banci, međutim, upozoravaj­u da bi lošiji pokazatelj­i kapitalizi­ranosti i solventnos­ti nakon konverzije mogli poskupiti kredite. – Jedna od vjerojatni­h posljedica ovog zakona bit će i smanjenje kunske likvidosti. S obzirom na ograničene izvore financiran­ja u kunama, može se očekivati da će kunski krediti ne samo biti skuplji nego i teže dostupni – poručuju iz Splitske banke. Mogle bi ih demantirat­i politike HNB-a, usmjerene na poticanje kreditiran­ja u kunama umjesto u eurima.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia