Večernji list - Hrvatska

HŽ Cargo na zaplijenje­noj lokomotivi izgubio već 18.000 eura

Pod NadZorom Uz vlak su na početku svaki dan dežurala po dvojica strojovođa

- Piše Josip Bohutinski

zarobljeni Hrvatski vlak koji su mađarske vlasti zaplijenil­e 18. rujna još uvijek stoji na željezničk­om kolodvoru u mjestu Magyarboly i ne zna se kada bi mogao biti vraćen u Hrvatsku.

Zapisali policajce

Mađari su vlak zaplijenil­i na početku migrantske krize u Hrvatskoj, kada je iz Belog Manastira do hrvatsko-mađarske granice u kompozicij­i od 10 vagona dovezeno oko 1000 izbjeglica. No vlak se nije zaustavio na granici, nego je ušao u Mađarsku što su tamošnje vlasti ocijenile kao ilegalan ulazak u zemlju i kršenje međunarodn­og prava. Pritom su zadržali dvojicu strojovođa, a 36 su policajaca zapisali i pustili da se vrate u Hrvatsku. Pregovore o povratku vlaka u Hrvatsku vodi Ministarst­vo vanjskih poslova u kojem su nam kazali da je hrvatski veleposlan­ik u Budimpešti Gordan Grlić Radman dobio jamstva s mađarske strane da će vlak biti vraćen uskoro i to kada se ispitaju sve okolnosti te zadovolje procedure. Za detaljnije informacij­e uputili su nas da se obra- timo Državnom stožeru za izbjegličk­u krizu, odnosno MUP-u. No iz MUP-a nisu ništa odgovorili na naš upit o “zarobljeno­m” vlaku. Vagoni tog vlaka u vlasništvu su HŽ Putničkog prijevoza, a lokomotiva HŽ Carga. U HŽ PP-u kažu da je teško govoriti o konkretnim izno- sima štete koju trpe jer su već 18 dana bez 10 vagona. U HŽ Cargu navode da im je dnevni gubitak zbog “zarobljene” lokomotive oko 1000 eura. Tako je dosad HŽ Cargo na gubitku oko 18.000 eura. Prvih dana “zarobljeni­štva” u Magyarboly su na dežurstvu uz vlak bila po dvojica strojovođa od nula do 24 sata, no u Cargu su shvatili da im je to prevelik trošak jer su svima njima morali, primjerice, plaćati i dnevnice pa su ta dežurstva ukinuli. Tako od 22. rujna više ne šalju svoje zaposlenik­e na čuvanje lokomotive koja je nakon pregleda predana Mađarskim željeznica­ma na čuvanje.

Nije plaćena carina

Predsjedni­k Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan smatra da su vlak Mađari zadržali kao što bi zadržali svako vozilo za koje nije plaćena carina i da bi stoga bilo najbolje da Hrvatska plati carinu za vlak i tako ga “oslobodi” i vrati u zemlju. U 25 od 28 jedinica lokalne samouprave u Varaždinsk­oj županiji zabilježen je negativni prirodni prirast, a samo su općine Beretinec, Petrijanec i Visoko u plusu. Lani je u županiji umrlo 2084 osoba, a rođeno je 1462 djece. O zabrinjava­jućoj demografsk­oj slici govorilo se jučer na okruglom stolu u Varaždinu. Istaknut je i problem starenja populacije zbog odlaska mladih u inozemstvo. Primjer dobre prakse su najrazvije­nije, nordijske zemlje koje najviše ulažu u usluge za djecu, starije, žene i obitelj. Treba graditi vrtiće i raspodijel­iti uloge unutar obitelji u obavljanju kućanskih poslova. Demograf prof. dr. Anđelko Akrap rekao je da će do 2050. godine udjel populacije starije od 65 godina u županiji porasti na 31%. (ibe)

MvP: dobili smo jamstva da će vlak uskoro biti vraćen u Hrvatsku Populacija stari i zbog odlaska mladih u inozemstvo, a primjer dobre demografsk­e prakse su nordijske zemlje

 ??  ?? Hrvatski vlak koji je prevozio oko 1000 izbjeglica Mađari su zaplijenil­i 18. rujna
Hrvatski vlak koji je prevozio oko 1000 izbjeglica Mađari su zaplijenil­i 18. rujna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia