Večernji list - Hrvatska

Pomognemo, propuštamo

-

mještanin Bapske. Njima je najveći problem već tjednima prašina zbog obimnih radova u selu, gradnje kanalizaci­je. I u Opatovcu, trenutačno najpoznati­jem selu u Hrvatskoj, koje broji 130 kućanstava i kroz koje je do sada prošlo više od sto tisuća izbjeglica, kažu da nemaju nikakvih problema zbog priljeva izbjeglica u prihvatni centar koji je samo pet stotina metara udaljen od sela. Protekli vikend Opatovčani su u sklopu dana općine Lovas imali kirbaj, a u povodu toga održano je i natjecanje u kuhanju fiša. Štandovi s raznim igračkama, balonima i drugim stvarima postavljen­i su bili uza samu državnu cestu kojom se izbjeglice odvoze autobusima. Nedaleko odatle u subotu je odigrana revijalna nogometna utakmica, a u nedjelju i prvenstven­a nogometna utakmica 3. ŽNL.

prošli pored policije

– Nema nikakvih problema zbog dolaska izbjeglica kao ni zbog toga što je kamp samo par stotina metara udaljen od središta sela – kaže vlasnik jedinog seoskog kafića Stjepan Milas. Dodaje i kako mještani gotovo i ne vide izbjeglice te da je bilo samo nekoliko pojedinačn­ih slučaja kada su neki od njih nekako prošli pored policije i ušli u selo. – Njih samo interesira kako što prije otići dalje i nastaviti putovanje prema Europi – kaže Milas koji je i predsjedni­k Vijeća općine Lovas, kojoj pripada i Opatovac.

Na Psunju je obilježena 24. godišnjica pogibije 15 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalne psunjske satnije, koji su živote izgubili čuvajući RTV odašiljač na ovoj najvišoj slavonskoj planini te strateški cestovnu komunikaci­ju Nova Gradiška – Pakrac. – Ponosan sam na svoje hrabre i odlučne suborce koji cijeli rat nisu ovo područje prepustili agresorski­m snagama – rekao je Alojz Sokić, nekadašnji zapovjedni­k Samostalne psunjske satnije. (vb)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia