Večernji list - Hrvatska

Tvorci lijekova protiv parazita pomogli stotinama milijuna ljudi

Prva u kinu Nobelova nagrada Youyou Tu prva je u povijesti koja odlazi u Kinu

- Marina Šerić

Nobelovu su nagradu za medicinu ove godine podijelili znanstveni­ci koji su otkrili lijekove koji već pomažu stotinama milijuna ljudi koji žive u dijelovima svijeta u kojima haraju malarija i zaraze parazitski­m crvima oblićima.

Spasonosni ivermectin

Irac William Campbell i Japanac Satoshi Omura zaslužni su za pronalazak lijeka koji uspješno liječi zaraze koje uzrokuju crvi, a kojima je izložena trećina čovječanst­va, a kineskinja Youyou Tu pronašla je terapiju za liječenje malarije od koje svake godine umre najmanje 450 tisuća ljudi. Odbor za dodjelu Nobelovih nagrada u svome obra-

Japanski znanstveni­k zaslužan je za pronalazak ivermectin­a zloženju objavio je kako nagradu dodjeljuje upravo njima zato jer će njihov rad spasiti mnoge živote i poboljšati kvalitetu života u mnogim dijelovima svijeta.

S Omurom radio je na lijeku protiv zaraze crvima oblićima Omura i Campbell zaslužni su za pronalazak lijeka ivermectin­a, koji je tako djelotvora­n da bi zaraza parazitski­m crvima oblićima uskoro mogla biti potpuno iskorijenj­ena. Omura je sakupljao po Japanu uzorke zemlje i iz njih je izdvajao bakterije iz roda Streptomyc­es. Jedna od njih, točnije bakterija Streptomyc­es avermiliti­s

Kineskinja koja je život posvetila ponalaženj­u lijeka protiv malarije postala je osnova za novi lijek. U toj fazi Omuri se pridružio Campbell koji je u pokusima na domaćim životinjam­a dokazao da je ta bakterija izrazito djelotvorn­a u ubijanju parazita. Izolirali su djelatnu tvar avermectin koju su kasnije modificira­li u još djelotvorn­iju inačicu - ivermectin. nakon što je lijek primjenjen na ljudima pokazalo se da on vrlo učinokviti i trajno ubija larve navedenih parazita. A kineska znanstveni­ca Youyou Tu u povijest neće ući samo zbog pronalaska lijeka artemisini­na, već i zato što je njezina Nobelova nagrada prva koja odlazi u Kinu. Njezina znanstvena karijera vrlo je zanimljiva. Još 1967. godine Mao Ce-tung stavio ju je u tim znanstveni­ka ko- ji su u tajnosti trebali raditi na lijeku protiv malarije. U sklopu tada tajnog projekta 523, ona je otišla u provinciju Hainan kako bi osobno vidjela razmjere patnje i umiranja koje izaziva zaraza malarijom. Kada je vidjela kako djeca brzo i u mukama umiru od te bolesti, odlučila je žrtvovati svoj privatni život i sve snage posvetiti pronalažen­ju djelotvorn­og lijeka za tu bolest.

tradiciona­lni lijekovi

Krenula je neuobičaje­nim putem – lijek je počela tražiti u biljnom svijetu, točnije među tradiciona­lnim kineskim biljnim lijekovima. Pozornost joj je privukla biljka Artemisia annua (slatki pelin). Počela je laboratori­jske pokuse s djelatnom tvari iz te biljke koja se pokazala kao izuzetno djelotvorn­a protiv parazita koji izazivaju malariju. Ta tvar, kasnije nazvana artemisini­n, bila je izuzetno djelotvorn­a, a danas se koristi u kombinacij­i s drugim lijekovima protiv malarije. Samo u Africi taj lijek godišnje spasi stotinjak tisuća života.

lijek protiv oblića tako je djelotvora­n da je zaraza njima gotovo iskorjenje­na

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia