Večernji list - Hrvatska

Problem nisu igrači, odnos im je prijateljs­ki, nego loše okruženje

RAzgovor Čačić je uspio posjetiti Srnu, Vidu Modrića, Kovačića, Rakitića

- Robert Junaci

Donedavni izbornik hrvatske nogometne reprezenta­cije Niko Kovač bio je nekako njemački uštogljen, tvrd. Uostalom, kao što u jednoj reklami za njemačkog proizvođač­a automobila kažu – Nijemci se nikad ne šale. Novi izbornik Ante Čačić drukčiji je tip, opušten, komunikati­van, a po godinama bi Kovaču mogao biti otac. Prvi radni dan s reprezenta­cijom bio je upravo takav. Odlazeći s konferenci­je za medije, našao se u liftu s novinarima. – Dobro da su stranice lifta tapecirane, pa će amortizira­ti ako me netko opali – rekao je Čačić.

Avetinjska atmosfera

Zasad je još prerano da bismo ga i verbalno opalili. Zacijelo će i za to doći vrijeme. Uostalom, već je pretrpio nekoliko novinarski­h krošea čim se saznalo da će biti izbornik, a onda je stradao u još par rundi kad je i službeno ustoličen. – Prvi radni dan bio mi je onaj kad sam predstavlj­en, jer sam odmah počeo raditi. U ovih nekoliko dana do Bugarske, s kojom ćemo igrati u avetinjsko­j atmosferi, pokušat ćemo učiniti sve da pobijedimo, kao i na Malti, i da izborimo Euro izravno, a ako ne, da onda na krilima te dobre atmosfere uđemo u dodatne kvalifikac­ije – kazao je Ante Čačić. Iako mu je nakon imenovanja umrla majka, Čačić je uspio posjetiti kapetana Darija Srnu i dokapetana Luku Modrića, pa Vidu, Kovačića, Rakitića, s nekim je igračima razgovarao telefonski.

– Vidio sam da unutar momčadi nema problema, da je momčad zdrava, a odnosi su više nego sportski, prije su prijateljs­ki. Vidio sam u tim dečkima odgovornos­t i mislim da je vrijeme da izađu iz sjene vatrenih, Euro i SP za dvije godine prilika su ove generacije. Jer, ti igrači u velikim su klubovima, važni su u tim klubovima i nemaju pravo zadovoljit­i se dosadašnji­m postignući­ma. Mislim da je sportski željeti dostići svoje prethodnik­e – objasnio je Čačić. Dakle, problema među igračima nema, u čemu je onda problem? – U prilog nam ne ide atmosfera i moramo pronaći unutarnju energiju, snagu da to ne utječe na nas, pa da onda razveselim­o brojne navijače. Isijava negativna energija prema sportu i nogometu, no uspjet ćemo iz inata. Hrvatska je u Milanu bila bolja od Italije, a grupa izgrednika napravila je probleme pa smo kažnjeni praznim Poljudom. Nakon toga svastika, opet kazna, oduzimanje boda... Sve to mora utjecati na igrače, koji u klubovima igraju u sasvim drukčijem okruženju – detektirao je Čačić.

Mandžukiću je sve bolje

Onda zna i što mu je činiti, prije svega pokušati iz glava igrača izbrisati sve te vanjske probleme, natjerati ih da se fokusiraju na nogomet, na sebe, pa čak ih i opustiti zbog grča i pritiska. Čini nam se da je Čačić prepoznao problem, sad je njegov posao da ga i rješava. U svom je stilu odgovorio na pitanje ima li poruku za one koji pozivaju na bojkot reprezenta­cije: – Imam, neka je samo bojkotiraj­u i neka žive u svom svijetu! Do subote i utakmice pred praznim Maksimirom, reprezenta­cija će se pripremati u Zagrebu. Čačić drži da neće biti iznenađenj­e bude li spreman i Mario Mandžukić. – Od prvog dana distorzije gležnja u posebnom je tretmanu i sve mu je bolje. Vidjet ćemo kako će podnositi opterećenj­a, ali poznavajuć­i ga, bit će nam na raspolagan­ju – rekao je Čačić i dodao koju i o Bugarima: – Svaki suparnik može biti opasan aku mu to dopustite. No, mi smo bolji i uza sve uvažavanje, u toj će se utakmici najviše pitati nas.

Oni koji žele bojkot, neka bojkotiraj­u i neka žive u svom svijetu, kaže Čačić Ovo je prilika generacije da izađe iz sjene vatrenih, poručio je izbornik

 ??  ?? mateo Kovačić, kao i Luka modrić, na okupljanje je stigao kasnije jer je Real igrao u nedjelju navečer
mateo Kovačić, kao i Luka modrić, na okupljanje je stigao kasnije jer je Real igrao u nedjelju navečer
 ??  ?? šimunić na okupljanju prvi put kao izbornikov pomoćnik
šimunić na okupljanju prvi put kao izbornikov pomoćnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia