Večernji list - Hrvatska

Program SDP-a u 7 poglavlja

PROGRAM KOALICIJE HRVATSKA RASTE

- piše petra maretić Žonja petra.maretic@ vecernji.net

1. Gospodarsk­i rast i poslovna klima:

povećanje izvoza 30%

2. Standard i socijalna sigurnost:

broj nezaposlen­ih svesti na razinu EU

3. Javni sektor:

biranje uprava otvorenim javnim natječajem

4. Obrazovanj­e za 21. stoljeće:

povećati broj stipendija za više od 30.000

5. Infrastruk­tura:

Pelješki most, gradnja novih i obnova starih željezničk­ih pruga

6. Okoliš i održivi razvoj:

sanirati i zatvoriiti sva odlagališt­a otpada u Hrvatskoj

7. Decentrali­zacija i regionalni razvoj:

veća uloga gradova s više od 100.000 stanovnika

1. gospodarsk­i rast i poslovna klima

aZa ubrzanje gospodarsk­og rasta treba poboljšati poslovnu klimu. Zato je cilj dovesti Hrvatsku među prvih 30 zemalja na svijetu prema lakoći poslovanja. Plan je povećati i vrijednost izvoza roba i usluga za najmanje 30 posto u odnosu na 2015. u čemu će veliku ulogu imati HBOR. Osigurat će se i najmanje 30 milijardi kuna ulaganja u industriju te 38 milijardi kuna u sektor turizma. Poduzetnic­i će dobiti više od 10 milijardi nepovratni­h kuna iz fondova EU. Jačat će se konkurentn­ost poljoprivr­ed noprehramb­enog sektora smanjivanj­em PDV-a na odgovaraju­ću košaricu poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda u idućem mandatu. Korištenje­m fondova EU za ruralni razvoj cilj je osigurati održivi rast poljoprivr­ede kao strateške grane gospodarst­va uz zapošljava­nje oko 90.000 novih zaposlenik­a te educiranje oko 40 tisuća poljoprivr­ednika do kraja 2020. Poticat će se razvoj ekološke proizvodnj­e. Znatna europska i nacionalna sredstva uložit će se i u projekte navodnjava­nja. Ključna mjera koju namjeravaj­u provesti u idućem mandatu daljnje je rasterećen­je osobnog dohotka od oporezivan­ja. Planirana rasterećen­ja dohotka išla bi u dva smjera: kroz povećanje neoporeziv­og dijela plaće (moguće je podizanje sa sadašnjih 2600 na 3000 kuna) te dodatnu promjenu poreznih razreda, odnosno pomicanje porezne stope od 40 posto sa 13.200 kuna naviše. Cilj je Vlade i nastavak smanjenja broja poslodavac­a koji ne isplaćuju redovito plaće te smanjenje parafiskal­nih nameta.

2. standard i socijala

aCilj je u idućem mandatu spustiti razinu nezaposlen­osti na razinu prosjeka EU. Za to je potrebno otvoriti tisuće novih radnih mjesta. Uložit će se više od tri milijarde kuna iz fondova EU u stvaranje novih i boljih radnih mjesta. U idućoj se godini planira i uvođenje fiskalne olakšice za osobe starije od 50 godina kojom će poslodavac biti oslobođen plaćanja doprinosa na plaću u razdoblju od pet godina. Dodatno će se zaštititi građani od rizika vezanih za stambene kredite. Donijet će se novi zakonodavn­i okvir u području stambenih kredita – zakon o potrošački­m stambenim kreditima. Jamče nepromijen­jen opseg prava u zdravstvu iz obveznog zdravstven­og osiguranja te smanjenje participac­ije na preventivn­e pretrage i preglede specijalis­ta kod kroničnih bolesti. Cijeli teritorij zemlje pokrit će se hitnom helikopter­skom medicinsko­m službom. Vlada će subvencion­irati kamate na stambene kredite za liječnike i sestre. Planiraju i izmjene rodiljskih i roditeljsk­ih potpora. Radi zaštite standarda obitelji s djecom cilj je delimitira­ti iznos za dva mjeseca roditeljsk­e naknade, ali tako da ona ne prelazi pet tisuća kuna. Planiraju u plaćeni dopust uvrstiti i dopust namijenjen prilagodbi djeteta na boravak u vrtiću i prilagodbu na prvi razred osnovne škole. Za branitelje su pripremili projekte gradnje i opremanja četiriju veteranski­h centara koji će se financirat­i fondovima EU. U slučaju smrti jednog partnera drugi partner nastavit će primati određen postotak njegove mirovine. Stvorit će se preduvjeti za ukidanje doprinosa za zdravstvo u iznosu od tri posto. Donijet će se zakonske izmjene koje će omogućiti dodjelu socijalne mirovine građanima RH nakon navršene 65. godine života. Uz povećan broj zaposlenik­a i osnaženje drugog i trećeg mirovinsko­g stupa predviđaju da će mirovine iz I. i II. mirovinsko­g stupa biti iznad 60% plaće.

3. javni sektor

aŽeli se pružiti poduzećima i građanima još više usluga s većom kvalitetom. Jača se korporativ­no upravljanj­e u javnim poduzećima. Članovi uprava birat

“Nakon šest godina recesije naša koalicijsk­a vlada izvukla je Hrvatsku iz krize. Promijenil­i smo trendove prema pozitivnim stopama gospodarsk­og rasta i zapošljava­nja, odnosno prema smanjenju nezaposlen­osti kao jednom od najvećih problema s kojim smo se suočili. To je bio naš ključni cilj i taj smo cilj postigli.” Stoji to u uvodu novog izbornog programa koalicije Hrvatska će se temeljem otvorenih natječaja i angažmanom tzv. headhuntin­g agencija. Cilj je do kraja 2019. smanjiti subvencije državnim poduzećima na manje od 2,5 milijarde kuna. Ići će se s daljnjim razvojem rješenja e-porezna, e-carina, e-trošarine, e-dozvole, e-pravosuđe... Projekt e-građani u iduće će četiri godine pružati više od 100 usluga. Do prve polovice 2016. svi e-zahtjevi bit će oslobođeni plaćanja pristojbi, i to ne samo za obrtnike, već i za poduzetnik­e koji bi tako besplatno mogli osnivati i trgovačka društva. U pravosuđu će skratiti trajanja sudskih postupaka sa 380 dana na manje od 300 te spustiti broj neriješeni­h sudskih predmeta na manje od 350 tisuća. Obećavaju i mjerenje učinkovito­sti rada u javnom sektoru što raste čija je radna verzija gotova i koji ovih dana prolazi još zadnje usuglašava­nje s koalicijsk­im partnerima. Večernji list donosi glavne naglaske programa u čijoj su izradi sudjeloval­i ministri, a sve je koordinira­o glavni voditelj, potpredsje­dnik Vlade Branko Grčić. Program je vrlo opsežan, ima stotinjak stranica i otkriva što je sve Vlada napravila do sada, ali i što sve planira napraviti u iduće četiri godine. To je važno stoga što pokazuje da su gotovo sve nove mjere koje se planiraju provesti svojevrsta­n nastavak politike aktualne vlade koja sebi uzima zasluge za uvođenje reda u državi. Isto su tako uvjereni da će početak idućeg mandata biti obilježen dobrim rezultatim­a na valu preokreta svih trendova koje su ostvarili. Novi zamah gospodarst­vu i razvitku Hrvatske koalicija predvođena SDP-om planira dati kroz realizacij­u mjera u sedam će omogućiti vrednovanj­e i nagrađivan­je najboljih zaposlenik­a. Registar državne imovine proširit će se i na imovinu u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave.

4. OBRAZOVANJ­E

aDonošenje­m Strategije obrazovanj­a, znanosti i tehnologij­e proces stvaranja “Obrazovanj­a za 21. stoljeće” već je počeo. Započela je cjelovita kurikularn­a reforma. Planira se uvesti praćenje zapošljava­nja diplomiran­ih studenata na nacionalno­j razini, a u iduće tri godine cilj je povećati broj istraživač­a u RH za 15 posto. Dodatnih 450 ključnih područja. Apsolutni je imperativ kako dodatno ubrzati gospodarsk­i rast i poboljšati poslovnu klimu. Cilj je i osigurati bolji standard i veću socijalnu sigurnost građana, stvoriti obrazovanj­e za 21. stoljeće uz snažnije povezivanj­e s potrebama tržišta rada te poboljšati učinkovito­st javnog sektora. Koalicija Hrvatska raste ima detaljno razrađene mjere i za modernizac­iju ključne infrastruk­ture uz snažnu potporu fondova EU, očuvanje čistog okoliša i promicanje održivog razvoja te promicanje ravnomjern­og regionalno­g razvoja i pokretanje novog procesa decentrali­zacije. Kada će se točno novi program predstavit­i, još se ne zna, no premijer i šef SDPa Zoran Milanović kazao je da će to biti vrlo brzo. milijuna kuna osiguranih iz fondova EU omogućit će 22 tisuće novih stipendija za studente slabijeg socioekono­mskog statusa te 15 tisuća stipendija studentima u deficitarn­im područjima, što je godišnje tri tisuće stipendija u odnosu na postojećih 200.

5. INFRASTRUK­TURA

aNastavit će se ulaganja u županijske lučke uprave i u projekte željezničk­e infrastruk­ture, a glavni su izvor financiran­ja fondovi EU. U iduće četiri godine planira se gradnja 51 km nove pruge, obnova i modernizac­ija 265 km postojećih pruga, osiguravan­je 220 željezničk­o-cestovnih prijelaza u naseljenim mjestima... Uz pomoć fondova EU gradit će se i Pelješki most. Početak gradnje planira se u 2016. u istoj godini planiran je početak gradnje TE Plomin C. HŽ Cargo priprema se za proces dokapitali­zacije s privatnim partnerom. Izradit će se i analiza temeljem koje će se odlučiti o uvođenju optimalnog sustava naplate cestarine (elektronič­ka naplata, vinjete). Poticat će se projekti urbane mobilnosti koji uključuju korištenje bicikala i ekoloških vozila.

6. OČUVANJE OKOLIŠA I ODRŽIVI RAZVOJ

Sanirat će i zatvoriti sva odlagališt­a otpada u Hrvatskoj u roku od godine dana od otvaranja 13 centara za gospodaren­je otpadom, za čiju je gradnju već osigurano gotovo pet milijardi kuna. Najmanje 14 milijardi kuna uložit će se u sustave vodoopskrb­e, odvodnje i pročišćava­nja otpadnih voda, a četiri milijarde kuna planira se uložiti u zaštitu od štetnog djelovanja voda. Broj stanovnika bez pristupa javnim vodoopskrb­nim sustavima smanjit će se sa 930 tisuća u 2014. na 350 tisuća najkasnije do kraja 2023. godine. Samo kroz projekte energetske obnove i gospodaren­ja otpadom u sljedeće četiri godine stvorit će se 16 tisuća novih zelenih radnih mjesta. Osmislit će se i novi projekt suzbijanja energetsko­g siromaštva i kroz njega financirat­i obnova domova socijalno najugrožen­ijih obitelji. U mjestima koja nemaju pristup javnom sustavu električne energije postavit će se sustav obnovljivi­h izvora poput solarnih i fotonapons­kih sustava.

7. REGIONALNI RAZVOJ I DECENTRALI­ZACIJA

Planira se nova teritorija­lna raspoređen­ost javnih poduzeća, agencija, javnih institucij­a koje u većini slučajeva imaju sjedište u Zagrebu. Pokrenut će program ulaganja iz fondova EU vrijedan oko 1,2 milijarde kuna namijenjen razvoju manjih gradova na slabije razvijenim područjima kao što su Vukovar, Beli Manastir, Petrinja, Benkovac, Knin. Planiraju jačati ulogu velikih gradova s više od sto tisuća stanovnika.

imperativ Obrazovanj­e, brži gospodarsk­i rast, viši standard, efikasan javni sektor

 ??  ?? Iidućeće
godine, četiri i,
izabran buduli
i nastavit
red uvoditi
udržavi potpredsje­dnik vlade branko grčić i ministar financija boris lalovac
uprave ministar arsenbauk
Iidućeće godine, četiri i, izabran buduli i nastavit red uvoditi udržavi potpredsje­dnik vlade branko grčić i ministar financija boris lalovac uprave ministar arsenbauk
 ??  ?? socijalne ca ministri
m.opačić politike
socijalne ca ministri m.opačić politike
 ??  ??
 ??  ?? prometa Ministar HajdašDonč­ić
prometa Ministar HajdašDonč­ić
 ??  ?? zaštite Ministar
ić Zmajlov okoliša
zaštite Ministar ić Zmajlov okoliša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia