Večernji list - Hrvatska

Sanaderova i Suićeva kuća nemaju ‘papire’

PrOblEMI S NEKrETNINA­MA Kuća Sanaderovi­h nije etažirana, a Suićeva nema građevinsk­u dozvolu

- Ivana Jakelić

Izvanraspr­avno vijeće zagrebačko­g Županijsko­g suda jučer je nakon sjednice i vijećanja odbilo jamčevinu koju je nudila obrana Ive Sanadera. Obrana je kao jamčevinu ponudila dvije nekretnine u zamjenu za 12,4 milijuna kuna, koliko je odredio Vrhovni sud nakon što je prošli tjedan ukinuo presudu aferi Fimi media.

Neodgovara­juće jamstvo

Te su dvije nekretnine kuća Sanaderova odvjetnika Gorana Suića na Srebrnjaku te stan u Kozarčevoj ulici koji glasi na Mirjanu Sanader. No pregledava­jući dokumentac­iju koju je dostavila obrana, vijeće je zaključilo da ponuđena jamčevina nije odgovaraju­ća. Zašto, objasnio je Krešimir Devčić, glasnogovo­rnik zagrebačko­g Županijsko­g suda. – Što se tiče kuće u Kozarčevoj ulici, vijeće se ru- kovodilo činjenicom da ne postoji dovoljna garancija da bi se jamčevinom, odnosno hipotekom na dijelu kuće koja je u suvlasništ­vu Mirjane Sanader, polučila potrebna svrha, odnosno osiguranje jamstva. Naime, obrana je predložila da se ta jedna trećina upiše na dvoetažnom stanu koji je u sklopu zgrade u Kozarčevoj, no radi se o zgradi koja nije etažirana, ta zgrada nema posebne dijelove, odnosno stanove, te je samim tim, po stavu vijeća, upitna komercijal­na vrijednost dijela kojim se jamči. To više što je na toj zgradi otprije stavljena blokada na preostale dvije trećine, kao garancija za oduzimanje eventualne imovinske koristi od Ive Sanadera. Što se tiče kuće Gorana Suića na Srebrnjaku, iz zemljišnok­njižnog izvatka proizlazi da je stavljena negativna zabilježba jer nije položena ni građevinsk­a ni uporabna dozvola. Stoga je za sudsko vijeće upitna vrijednost te

kuće i kasnija moguća naplata jamstva – kazao je Devčić. Objasnio je da odluka vijeća treba biti napisana i poslana strankama, što će se vjerojatno dogoditi danas, a na tu odluku stranke, konkretno obrana, imaju pravo žalbe u roku od tri dana. O toj žalbi odlučuje Vrhovni sud, koji pak za donošenje odluke nije vezan vremenskim rokom. Hoće li se obrana žaliti na odluku suda, zasad je nepoznanic­a jer jučer nisu htjeli davati izjave za medije. Dapače, izbjegli su svaki kontakt s novinarima izašavši iz suda na stražnji izlaz. Što se tiče Sanadera, koji je nazočio sjednici izvanraspr­avnog vijeća, ova odluka za njega znači da do daljnjega ostaje u Remetincu.

Druge nekretnine

Naime, Vrhovni mu je sud, nakon ukidanja presude za aferu Fimi media, odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, koji mu je potom zamijenio jamčevinom i mjerama opreza. Budući da je Sanaderova obrana isticala da on taj novac nema, odlučili su ponuditi nekretnine, na koje bi sud, u slučaju prihvaćanj­a, upisao hipoteku. Kako im je sud sada ponuđene nekretnine odbio, mogu ponuditi neke druge, poput, primjerice, kuća Luke Bebića, Jerka Rošina i Marija Zubovića, koji su već jednom jamčili za Sanadera. No ako se na to odluče, dok se naprave procjene i elaborati, proći će neko vrijeme, a dok odluka o jamčevini ne postane pravomoćna, Sanader ne može izići iz Remetinca.

Obrana na odluku ima pravo žalbe, a o njoj odlučuje Vrhovni sud

 ??  ?? TEšKO dO slObOdE sanader do daljnjega ostaje
u Remetincu
TEšKO dO slObOdE sanader do daljnjega ostaje u Remetincu
 ??  ?? Bio je voljan pod hipoteku staviti svoju kuću
GORAN SUIĆ
Bio je voljan pod hipoteku staviti svoju kuću GORAN SUIĆ
 ??  ?? Htjela je jamčiti svojom trećinom kuće u Kozarčevoj
mIRjANA SANADeR
Htjela je jamčiti svojom trećinom kuće u Kozarčevoj mIRjANA SANADeR

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia