Večernji list - Hrvatska

Glavaš u tajnosti trenira Slavonsku sokolsku gardu

- (24sata) (Tea Romić)

Glavaš: Riječ o pripremama za izvještajn­i sabor HDSSB-a Već tri tjedna sportsku dvoranu Obrtničke škole u Osijeku navečer posjećuje 30-ak mladića u naponu snage. Ali se oni ne presvlače u sportske dresove i igraju nogomet. Odijevaju uniforme i vježbaju marširanje. – Slavonska sokolska gardo, Domovini vjerni! – viče zapovjedni­k. – Uvijek vjerni! – ori se dvoranom odgovor mladića u crnom. Momci u crnom su Slavonska sokolska garda (SSG). Osnovala ih je stranka HDSSB, u kojoj sve konce drži Branimir Glavaš, bivši general, šef obrane Osijeka i optuženik za ratni zločin. Namjesti tu beretku! Ispravi se!, viče Glavaš na svoje nove trupe, koje priprema u najvećoj tajnosti. Oni ga bez pogovora slušaju. Glavaš je bio iznenađen kad smo ga nazvali i upitali što planira sa svojom novom Slavonskom sokolskom gardom. – Ne znam odakle vam fotografij­e. Riječ je o pripremama za izvještajn­i sabor HDSSBa, koje se odvijaju u uskom i zatvorenom krugu – bila je prva Glavaševa reakcija. Izvještajn­i sabor stranke će biti ovaj četvrtak u Osijeku. A u HDSSB-u tvrde kako pripremaju iznenađenj­a za 2000 izaslanika, koje treba motivirati za parlamenta­rne izbore u studenome. – Bit će na tom saboru još detalja, bit će kazalište, ali ne znam sve detalje i ne mogu vam ništa više reći prije četvrtka – dodao je Branimir Glavaš. Najavljuje kako će na saboru promijenit­i statut HDSSBa i stranački ustroj te da su promjene u Hrvatskoj potrebne jer je “socijalno stanje države dno dna”. Glavaš se još dvoumi o tome hoće li se kandidirat­i na izborima za Hrvatski sabor.

Namjesti tu beretku! Ispravi se! – viče Glavaš na momke u crnom. Oni bez pogovora slušaju. – Uvijek vjerni! – ori se dvoranom

Bivša premijerka Jadranka Kosor i predsjedni­k Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić potpisali su sporazum o zajedničko­m izbornom nastupu na izborima, kojim se predviđa da na prvom mjestu na listi koalicije Reformista, stranke Naprijed Hrvatska – Progresivn­i savez Ive Josipovića, Stranke hrvatskih umirovljen­ika i Zelenog foruma u petoj izbornoj jedinici kao nezavisna kandidatki­nja bude Jadranka Kosor. Iako će biti na toj zajedničko­j listi koalicije Uspješne Hrvatske, Kosor naglašava da ona nema veze s ostalima iz te koalicije, poput Ive Josipovića ili Slavka Linića. – Radimir Čačić koordinira pet izbornih jedinica, uključujuć­i i petu izbornu gdje ću ja biti na prvom mjestu. Samo sam s njime razgovaral­a i to dogovarala. Svatko od nas igra za sebe, a nakon izbora svatko raspolaže mandatom koji osvoji – objasnila je Kosor.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia