Večernji list - Hrvatska

Jedinica za opservacij­u na dan oslobađa tri kreveta

Ne ostaju U 20 dana primljeno je 226 pacijenata, a njih 174 za 24 sata puštena su kući

- Ivana Rimac Lesički

Jedinica za opservacij­u pri Centru za hitnu medicinu KBC-a Zagreb i predstojni­k Centra doc. dr. sc. Ivan Gornik U 20 dana rada Jedinice za opservacij­u pri Centru za hitnu medicinu KBC-a Zagreb primljeno je 226 pacijenata, a većina njih – 174 – u roku od 24 sata otpuštena je kući. Svi su oni bili pošteđeni bolničkog liječenja, u rekordno kratkom roku njihov je zdravstven­i problem riješen, odnosno saniran, a istodobno su bolnički kreveti ostali dostupni onim pacijentim­a čije je stanje to doista i zahtijeval­o. Op- servacijsk­a jedinica, naime, model je osmišljen u toj bolnici koja na ovakav način skraćuje liste čekanja i izbjegava nepotrebno hospitaliz­iranje pacijenata koji dođu na Hitnu.

nema praznog hoda

– Kad nam dođe pacijent s, primjerice, infekcijom, dobije antibiotik i drugu potrebnu terapiju u Jedinici za opservacij­u te ostaje 24 sata nakon kojih mi možemo provjeriti djeluje li lijek ili ne, odnosno poboljšava li se stanje pacijenta ili ne. Pokaže li se poboljšanj­e, pacijenta otpuštamo na daljnje kućno liječenje i ne ostaje u bolnici – navodi jedan od primjera iz prakse doc. dr. sc. Ivan Gornik, predstojni­k Centra za hitnu medicinu KBC-a Zagreb. Centar ima devet kreveta i liječnici su ondje u mogućnosti obaviti i manje operativne te druge zahvate. Kad pacijent dođe na Hitnu na Rebru, liječnik koji ga primi procjenjuj­e je li njegovo stanje pogodno za rješavanje samo u Jedinici za opservacij­u ili mora na bolničko liječenje. Isti liječnik pacijenta obrađuje i prati pa nema praznog hoda.

Infuzija i transfuzij­a

– Liječnik koji je pacijenta preuzeo na Hitnoj, pacijenta vodi i dalje. I u iduća 24 sata taj pacijent ili ide na bolnički odjel ili ga otpuštamo doma – ističe dr. Gornik dodajući da se u Centru pacijentim­a može dati i bilo koja potrebna terapija. Tako imaju primjere dolaska teško oboljelih od raka kojima je potrebna infuzija ili pak transfuzij­a, a zbog čega više nije nužno te pacijente primati u bolnicu. U brojčanom smislu takva organizaci­ja posla Hitne na Rebru u spomenutih 20 dana od njezina pokretanja u prosjeku je dnevno “oslobodila” tri bolnička kreveta. Dakle, s Hitne na Rebru svaki dan tri pacijenta manje ostanu u toj bolnici. Posljedica toga je, napominju u toj bolnici, veća iskorišten­ost bolničkih kapaciteta. Jedinica za opservacij­u u novouređen­om je prostoru Hitne na Rebru i ima sve aparate potrebne za dijagnosti­ku.

liječnik koji je primio pacijenta na Hitnoj prati njegovo stanje 24 sata na Opservacij­i se mogu obaviti i manji operativni i drugi zahvati

 ?? Tomislav miletić/pixsell ??
Tomislav miletić/pixsell
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia