Večernji list - Hrvatska

Banski dvori u šakama vječnih vođa sindikata Jadranka Kosor povećala je PDV na 23% i uvela harač od tri posto na svaku plaću kako ne bi rezala plaće državnim zaposlenic­ima

U ribićeVoj režiji

- Piše Marina Šunjerga

Hrvatska već 25 godina balansira između želje za tržišnom ekonomijom i potrebe političara da kupovanjem socijalnog mira zadrži pozicije. Građane je pak takva politika nezamjeran­ja koštala visokih poreza i milijardi kuna javnog duga.

Matijaševi­ć protiv PDV-a

Stječe se dojam da sindikati, naročito oni koji predstavlj­aju zaposlenik­e javnog sektora, drže cijelu državu u šaci. I dok se političari smje- njuju, menadžeri velikih kompanija odlaze, neki sindikalni čelnici opstaju u svojim foteljama ne mijenjajuć­i retoriku. U političke anale ušli su pregovori sindikata i vlade Jadranke Kosor koji su rezultiral­i povećanjem stope PDV-a na 23 posto i novim porezom, popularnim “haračem” koji je oduzimao građanima tri posto primanja u korist države kako ne bi bilo rezanja plaća državnim zaposlenic­ima. Iako su se sindikati iz privatnog sektora kroz usta Ozrena Matijaševi­ća protivili većim porezima, presudna je bila riječ Vilima Ribića iz Hrvatske matice sindikata. Ribić je od 1993. na čelu Velikog vijeća Sindikata i osnivač je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanj­a. Prvi veći poraz od Vlade i zaokret u odnosu na praksu povlađivan­ja sindikatim­a u javnom sektoru, a na teret ostalih građana i nauštrb stabilnost­i javnih financija, nedavni je debakl štrajka u osnovnim i srednjim školama kojim se nastojalo izboriti povećanje plaća za 4 posto.

Zaustavili reforme

I dok je čelnik sindikata Preporod Željko Stipić dao ostavku, što je moralni čin jer je pozvao osam tisuća ljudi u štrajk bez očekivanih rezultata, Ribić je podnio ostavku koju će razmatrati Veliko vijeće Sindikata, kojim predsjeda upravo on, i to već sedmi mandat zaredom. Stipić je aktivni sindikalac, ali prije svega profesor hrvatskog jezika i književnos­ti koji već 30 godina radi u vrbovečkoj gimnaziji i dijeli sudbinu kolega kojima je ovaj štrajk bio pokušaj podizanja nevelikih prihoda pa njegovu strastvenu borbu za povećanje prava možemo kvalificir­ati kao iskrenu, dok potezi nekih sindikalni­h čelnika više djeluju kao dokazivanj­e moći svima koji dođu u Banske dvore. Podsjetimo, sindikati su spriječili tzv. outsourcin­g, zaustavili monetizaci­ju Hrvatskih autocesta i privatizac­iju Imunološko­g zavoda, a zaustavlja­njem restruktur­iranja i otkaza nerijetko su sačuvali radna mjesta u tvrtkama koje su završile u stečaju. Time su zakočili put Hrvatske prema tržišnoj ekonomiji u kojoj državni sektor i državne tvrtke neće držati 70 posto BDP-a uz nisku profitabil­nost nauštrb privatnog sektora kojem je profitabil­nost na razini od 80 posto. Dio čelnika sindikata poput Mladena Novosela iz SSSHa ili pak Krešimira Severa iz Nezavisnih sindikata Hrvatske čije članstvo čine zaposlenic­i u tim tvrtkama pomalo mijenja retoriku pa i pokušava ići ruku pod ruku s poslodavci­ma i umjesto kočenja privatizac­ija i promjena Zakona o radu traže rješavanje neisplate plaća, nadzor provedbe kolektivni­h ugovora te razvijanje radničkog dioničarst­va. To je put kojim idu i europski sindikati, koji nisu gurali zemlje u recesiju niti odluke koje će bildati javni dug, već su svojim vladama pomogli da iz krize izađu jači.

Željko stipić, koji je dao ostavku, ima i 30 godina staža u gimnaziji u vrbovcu

Udruga hrvatskih dragovolja­ca Domovinsko­g rata Rijeka pozvala je sve udruge iz Domovinsko­g rata na bojkot polaganja vijenaca u povodu Dana nezavisnos­ti 8. listopada. Riječki dragovoljc­i time odgovaraju na uvrede, koje je, tvrde, o branitelji­ma izrekao SDP-ovac Željko Jovanović. Na Dan nezavisnos­ti, iako im je gradonačel­nik Obersnel zabranio korištenje javne površine pred kazalištem, ipak će biti održan performans “Čobani i renesansa” kao upozorenje da riječko kazalište treba voditi osoba koja će se baviti kulturom, a ne politikom kao intendant Oliver Frljić. – Nitko nema pravo nazivati branitelje kvazibrani­teljima i pijanim nasilnicim­a, a Jovanović je nastavio prostački vrijeđati – kaže Mile Biondić, predsjedni­k UHDDR-a Rijeke. (tok)

 ??  ?? Sindikalni čelnici opstaju u svojim foteljama ne mijenjajuć­i retoriku
Sindikalni čelnici opstaju u svojim foteljama ne mijenjajuć­i retoriku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia