Večernji list - Hrvatska

Ima 10.000 dadilja, a u dvije je godine otvoreno 25 obrta KAD GRAD USKOČI

Bjelovar ih ima tri, gotovo kao Zagreb. Daje 400 kuna pa roditelji plaćaju 1000

- Piše Ivica Beti

Kad je prije četiri godine kao odgojitelj­ica završila na burzi, Sandra Oreški iz Varaždina ostavila je u pedijatrij­skoj ordinaciji oglas s ponudom za čuvanje djece. Telefon se užario, nazivali su je uglavnom roditelji koji djecu nisu željeli voditi u pretrpane vrtiće bojeći se viroza i bakterija. Čuvala je po dvoje djece i nestrpljiv­o čekala da se izglasa Zakon o dadiljama, koji bi joj omogućio registraci­ju obrta. I dočekala je. Varaždin je nedavno dobio Pčelicu, prvi obrt za usluge dadilja u županiji.

Prostor, atesti, tečaj...

– Čuvam četvero djece jasličke dobi, i to u svom stanu. Na veći broj djece neću ići jer je ponajprije riječ o bebama, a i bit je obiteljsko­g čuvanja djece manji broj mališana – kaže S. Oreški. Probila se kroz brojne propise koje je trebala zadovoljit­i, no žao joj je što od HZZ-a nije uspjela dobiti 25.000 kuna poticaja za samozapošl­javanje. – Zatražila sam ih čim je zakon 2013. donesen, no moj je financijsk­i plan ocijenjen kao neodrživ. U rješenju je pisalo da ta djelatnost nema financijsk­u budućnost – napominje. No, u Hrvatskoj udruzi dadilja (HUD) kažu da je to posao koji ima budućnost, ali je procedura otvaranja presložena. Obrt mora imati propisno opremljen prostor, treba ishoditi razne ateste, dadilja mora imati završen tečaj i zadovoljit­i uvjete ko- je traži Centar za socijalnu skrb. Sve su to razlozi zbog kojih je u dvije godine u Hrvatskoj, prema informacij­ama HUD-a, otvoreno samo 25 obrta, iako se procjenjuj­e da diljem zemlje na crno radi oko 10.000 “teta čuvalica” koje naplaćuju od 2000 kuna naviše. Drugi problem koji koči otvaranje obrta jest sufinancir­anje gradova i općina. Neki, poput Varaž- dina, ne daju novac, pa roditelji moraju plaćati punu cijenu. Bjelovar izdvaja 400 kuna, tako da roditelji plaćaju 1000 kuna mjesečno. – Bez te pomoći još i manje roditelja bi si moglo priuštiti dadilju jer znamo kakve su danas plaće. No, problem su okolne općine koje nemaju sufinancir­anje. Kad se tome pridoda pad nataliteta u Hrvatskoj, pa ima mjesta u vrtićima koji su jeftiniji, ne čudi što nas je tako malo – kaže Ivka Pranjić, koja je lani otvorila obrt Rafael.

HZZ je ocijenio da ova djelatnost nema budućnost, kaže vlasnica Pčelice

Obiteljska atmosfera

Bjelovar ima čak tri obrta za usluge dadilja, gotovo koliko i cijeli Zagreb. Tamara Banić, koja je s Dijanom Rosandić otvorila Palčicu, kaže da bi na čuvanju imali više djece da mogu ponuditi niže cijene. Zagreb je dadilje u sufinancir­anju izjednačio s vrtićima i ondje posao cvate. – Roditelji stalno zovu, imamo čak i listu čekanja – kažu u obrtu Bumbice. Najveće su prednosti obrta obiteljska atmosfera u manjim grupama od šestero djece po dadilji, individual­ni pristup, fleksibiln­ije radno vrijeme...

 ??  ?? uzmemo li u obzir i pad nataliteta, ne čudi što nas je tako malo, kaže ivka Pranjić
uzmemo li u obzir i pad nataliteta, ne čudi što nas je tako malo, kaže ivka Pranjić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia