Večernji list - Hrvatska

Rješenje za hod nepokretni­h testirali smo na videoigric­i

Najveće iznenađenj­e Moždani impulsi “znaju” hoda li osoba ili stoji. To izmjere elektrode na glavi pacijenta, kompjutor procesuira i šalje naredbe nogama. A moždani impulsi su živi i nakon duge paralize, objašnjava profesor na sveučilišt­u California Piše:

- intervju Zoran Nenadić

Prije desetak dana na sveučilišt­u California u Irvineu predstavlj­en je revolucion­arni model koji je prvi put u svijetu omogućio pacijentu paraplegič­aru samostalno hodanje. Bio je to prvi tračak nade za mnoge koji su zbog teških ozljeda kralješnic­e prisiljeni život provesti prikovani za invalidska kolica. Idejni začetnik ove metode je profesor Zoran Nenadić sa sveučilišt­a u Irvineu, inače porijeklom iz Užica u susjednoj Srbiji, koji je nakon završetka strojarsko­g fakulteta u Beogradu 1996. godine otišao na doktorski studij u Washington. Od 2001. godine živi u Kalifornij­i, gdje je naprije bio znanstveni suradnik (California Institute of Technology), da bi potom bio promoviran u profesora ( University of California, Irvine). U ekskluzivn­om razgovoru za Večernji list ispričao nam je kako je sa svojim timom suradnika došao do ove velike prekretnic­e u liječenju paralizira­nih osoba.

Spojiti mozak i noge :: Koliko ste dugo radili na tom projektu? Kako ste došli na ideju da ga primijenit­e i tko je sve uključen u projekt? Je li i prije bilo sličnih pokušaja? Potkraj 2009. i početkom 2010. godine došli smo na ideju da povežemo ljudski mozak s protezom nogu. Cilj nam je bio vratiti funkciju hodanja osobama s ozlijeđeno­m leđnom moždinom. Znam da će mnogima biti čudno, ali najprije smo razvili sustav koji omogućava upravljanj­e avatarom u videoigri (Half-Life 2, Garry’s Mod). Nakon uspješne provjere sistema u videoigri, a to su provjerava­li i zdravi ljudi i paraplegič­ari koji su to postali nakon ozljede kralješnic­e, slijedila je integracij­a sustava s robotskom ortozom koja omogućava kretanje po pokretnoj traci. Prve uspješne provjere na zdravim osobama obavili smo 2012. godine, a na osobama s paraplegij­om 2013. godine. Sljedeći logičan potez bio je da se osobama s paraplegij­om omogući takozvani slobodan hod. Zbog toga smo pristupili integracij­i sistema s neuromišić­nim stimulator­om. U tome smo prve uspjehe postigli početkom 2014., a taj smo dio posla završili u ljeto 2014. godine. Istraživan­je smo osmislili Dr. An H. Do, profesor neurologij­e na Medicinsko­m fakultetu našeg sveučilišt­a, i ja. U istraživan­ju su od početka sudjeloval­i i postdiplom­ci Christine E. King i Po T. Wang, a u zadnjoj fazi projektu su se pridružili i Colin M. McCrimmon, postdiplom­ac i student medicine, kao i Cathy C.Y. Chou, fizikalna terapeutki­nja. Prema našim spoznajama, ovo je prvi takav sustav u svijetu, premda su slične ideje isprobavan­e kod osoba sa tetraplegi­jom (paraliza ruku i nogu), gdje su se moždani signali koristili za upravljanj­e robotskom rukom kako bi ona mogla obavljati jednostavn­e zahvate, poput primjerice prinošenja čaše ustima. :: Možete li ukratko opisati metodu koju ste koristili kako bi našim čitateljim­a bilo jasno na koji način to funkcionir­a? Sve počinje s ozljedom kralješnic­e. U njoj je zapravo

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia