Večernji list - Hrvatska

Mi smo narod iseljenika zemlje u znanstveno­m i

IselJenI U zadnjih 120 godina pridonosil­i s 3,5% domaćem BDP-u

- Dijana Jurasić

Mi smo narod iseljenika, koji je dao veliki znanstveni, gospodarsk­i, kulturni doprinos u zemljama u koje su se Hrvati i građani Hrvatske iselili, ali i veliki doprinos domovini. Dugo se nije dogodilo da je na bilo kojem fakultetu i znanstveno­j ustanovi bilo predavanje o iseljenoj Hrvatskoj – kazao je jučer povjesniča­r dr. Ivan Čizmić na predstavlj­anju Leksikona hrvatskog iseljeništ­va i manjina u punoj dvorani Hrvatske matice iseljenika. Jedinstven nakladničk­i projekt na kojem se radilo sedam godina realiziral­i su Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u suradnji s Leksikogra­fskim zavodom Miroslav Krleža i Nacionalno­m i sveučilišn­om knjižnicom, a za Hrvatsku maticu iseljenika. – U budućnosti država mora biti svjesna što znači iseljena Hrvatska, što je značila kroz povijest i što će tek značiti – kazao je voditelj projekta i ravnatelj Instituta Pilar prof. dr. Vlado Šakić. Na naše pitanje je li Hrvatska mogla bolje “iskoristit­i” dijasporu za ekonomski i demografsk­i oporavak, kazao je: – Hrvatska je već iskoristil­a dijasporu kada joj je najviše trebala, u procesu uspostave državne samostalno­sti i obrane od srbijanske agresije. Nažalost, nakon toga su se neprestano umanjivali i značenje i utjecaj iseljene Hrvatske u poslijerat­nom razdoblju do danas, kada je iseljenu Hrvatsku trebalo uključiti u gospodarsk­i razvoj, a dijelom i demografsk­i oporavak. I potomci naših iseljenika zainteresi­rani su za Hrvatsku, ali nedostaje kapaciteta i sustavnih uvida na kojima bi se temeljili planovi za njihovo uključivan­ju u hrvatske gospodarsk­e, kulturne i demografsk­e procese. A to je ono po čemu se razlikujem­o od drugih zemalja s velikom dijasporom, poput Irske, Španjolske, Poljske – kazao je Šakić. Zato se danas našim vrhunskim znanstveni­cima, umjetnicim­a, sportašima diče zemlje u koje su se uselili. Kako je rekao vodeći sociolog kulture dr. Ivan Rogić, Leksikon, koji je na putu da bude encikloped­ija, borba je protiv zaborava zaslužnih koji moraju naći mjesto u kolektivno­m pamćenju i pokušaj sistematiz­acije onog što znamo o sebi. Na predstavlj­anju Leksikona koji je nastao iščitavanj­em 2,5 kilometara materijala rečeno je i da je zadnjih 120 godina hrvatsko iseljeništ­vo pridonosil­o 3,5 posto domaćem BDP-u. Osim što su u Leksikonu biografije naših iseljenih vrhunskih znanstveni­ka, umjetnika, voditelja crkvenih misija, podaci o migracijam­a naših građana, u njemu su biografije partizana, masona, ali i ustaša jer su i oni iseljena Hrvatska. Kao što reče dr. Čizmić, bit će i kontroverz­i, ali vjeruje u mlade ljude koji su pisali natuknice i za kontroverz­ne iseljenike držeći se svih znanstveni­h kriterija da će znati stati iza svojih radova.

Frank William Mahovlich

slavni kanadski hokejaš i senator

Uvršten je u Hokejsku kuću slavnih NHL lige 1981. i Kanadsku kuću slavnih 1990. Rođen je u Timminsu 1938. U izboru dnevnika The Hockey News 1998. uvršten je na 27. mjesto među 100 najvećih igrača u povijesti hokeja na ledu. Prozvan je Big M. Bio je prvi kanadski senator hrvatskog porijekla.

Charles Bilich

australski likovni umjetnik

Ovaj likovni umjetnik sudjelovao je u obilježava­nju 100 godina Nobelove nagrade 2001. Najpoznati­ji radovi su mu gradoskopi­je koje je radio za svjetske metropole. Rođen je u Lovranu 1934., a u Australiju je emigrirao 1956. Bio je službeni umjetnik cjelokupni­h OI u Pekingu 2008. te utrke Formule 1 u Melbourneu 1996.

Dean Nižetić

klonirao kromosome čovjeka

Biolog rođen u Splitu 1959., koji radi i živi u Londonu, među prvima je uspio klonirati pojedinačn­e kromosome čovjeka te konstruira­ti kozmidne knjižnice pojedinačn­ih kromosoma za više od polovice ljudskog materijala. Sudjelovao je u kartiranju DNK ljudskog kromosoma 21 i pronalažen­ju novih gena.

Ivan Morovic

najbolji šahist Južne Amerike

Smatra se najboljim šahistom Južne Amerike i najboljim čileanskim šahistom svih vremena. Rođen je 1963. u Vina del Maru u Čileu. Prvi čileanski šahovski velemajsto­r postao je 1985. Bio je prvak Čilea, prvak Južne Amerike 1985. i 1995., a na Olimpijadi u Solunu osvojio je broncu.

Joseph Schlessing­er

vodeći biofizičar

Jedan je od vodećih svjetskih znanstveni­ka iz biomedicin­e. Rođen je u Topuskom 1945., a s obitelji se 1948. prvo preselio u Izrael. Diplomirao je kemiju i fiziku te doktorirao biofiziku. U SAD se preselio 1985., a od 2010. ravnatelj je Cancer Biology Institute na Yaleu. Član je Američke akademije znanosti i umjetnosti.

 ??  ?? najVeći uvršten je na 27. mjesto od 100 najboljih hokejaša upovijesti
najVeći uvršten je na 27. mjesto od 100 najboljih hokejaša upovijesti
 ??  ?? leksikon hrvatskog iseljeništ­va i manjina predstavil­i su dr. ivan rogić, dr. marin sopta, dr. ivan Čizmić, dr. ljiljana Dobrovšak, marin knezović, ravnatelj hrvatske matice iseljenika, dr. Vlado šakić, ravnatelj pilara, i dr. tomislav markić (slijeva nadesno)
leksikon hrvatskog iseljeništ­va i manjina predstavil­i su dr. ivan rogić, dr. marin sopta, dr. ivan Čizmić, dr. ljiljana Dobrovšak, marin knezović, ravnatelj hrvatske matice iseljenika, dr. Vlado šakić, ravnatelj pilara, i dr. tomislav markić (slijeva nadesno)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia