Večernji list - Hrvatska

Rakitić je pobjednik, baš je zato i najbolji

SJAJNI IvAN Svako objašnjenj­e o igraču koji je nadomjesti­o Xavija bilo bi suvišno

- Ozren Maršić ozren.marsic@vecernji.net

U Perugii se i danas pije kava “rapaic”, gosti iz Hrvatske i dalje bivaju počašćeni. U čast Milanu Mikiju Rapaiću, legendi. Da, taj naziv legenda ponekad se rabi tek onako da bi se nekome dalo na važnosti, ali Miki je istinska legenda. Dođete u Perugiu, on je legenda, spomenete ga navijačima Fenerbahçe­a i dobit ćete ovacije kao da ste sami Miki. Navijači Fenerbahçe­a od njega su se oprostili transparen­tom od 50 metara na kojem je pisalo “Nikada te nećemo zaboraviti”.

Sve bi dao za pobjedu

U Liegeu je igrao za Standard, ostavio je neizbrisiv trag. Gdje god je igrao, bio je “Miki, Miki Veliki”. Tako mu se tepalo zbog njegove nogometne genijalnos­ti. O Hajduku ne treba ni govoriti, Miki je jedna od najomiljen­ijih nogometnih ikona Hajduka u povijesti. Nema onog tko se ne sjeća kako je Dinamo razmontira­o sredinom devedeseti­h kada ga je Ivan Katalinić uveo s klupe. Prvi dodir s loptom i golčina. Krenuo je u trk prema treneru, rukama pokazao neka ga sada promijeni. Ili onaj gol u Maksimiru iz 2003. za pobjedu 1:0, Tomo Butina još uvijek lovi tu loptu iz slobodnog udarca. Bila je to “rapaićevsk­a ljevica”. Božanstven­a. A što tek reći za onaj gol Italiji na Svjetskom prvenstvu 2002. Tada su u Perugii, u kojoj je igrao, navijali za Hrvatsku zbog Mikija.

Prioritet je sin Boris

– Bilo je nezaboravn­ih utakmica. U Hajduku sam odlično odigrao protiv Legije, dao sam gol i namjestio dva, a mi smo otišli u skupinu Lige prvaka. Iz Perugie se sjećam pobjede nad Romom 3:2, asistirao sam za dva gola i jedan zabio. U Feneru sam jednom ušao u igru kada je Gaziantep vodio sa 3:0. Dao sam dva gola, još dva namjestio, zavladala je ludnica – u jednom od rijetkih intervjua Rapaić se prisjećao svojih velikih partija. Uvijek je bio poseban, drugačiji, željeli su ga svi talijanski veliki klubovi, interes su pokazivali i Barcelona, Atletico... Ali Miki je bio svoj. Jednom je za sebe rekao da mu je najveća vrlina želja za pobjedom. Takav je bio cijele karijere, sve bi dao za pobjedu. Zato i u svom izboru za nogometaša godine nije imao dvojbi. – Rakitić je broj jedan, pobjednik. Osvojio je sve s Barcelonom, svako objašnjenj­e

O reprezenta­ciji Znam da naša reprezenta­cija mora više i bolje, rijetke su zemlje koje imaju toliko kvalitetni­h igrača kao Hrvatska

o igraču koji je nadomjesti­o Xavija bilo bi suvišno. Imamo mi odličnih igrača, Kalinić je s Dniprom bio u finalu Europske lige, Perišić je imao čudesnu godinu, pa Subašić, koji je radio čuda u Ligi prvaka. O Luki Mo- driću i njegovu značaju za Real ne treba ni govoriti... A tu su još mali Kovačić, pa Mandžukić, Srna... Zato znam da reprezenta­cija mora više, bolje, rijetke su zemlje koje imaju toliko kvalitetni­h igrača – kazuje Rapaić. U nogometu ga, barem na nekim službenim funkcijama, nema. Nije želio o tome, ali razočaran je svime što se događa. Sada mu je prioritet pratiti sina Borisa, koji će za koji dan postati punoljetan. Iz juniora Hajduka otišao je u milanski Inter, tamo je u Primaveri. Očevi geni su tu, a ima još izraženiji osjećaj za gol od Mikija. – Ide mu dobro, zadovoljan sam – kratak je Rapaić. Nikada nije bio od velikih riječi. Mikija su više zanimala djela.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia