Večernji list - Hrvatska

I Srbija nam može pomoći da izravno odemo na Euro

RaspleT Osvoje li Srbi i samo bod, Hrvatska ima šansu biti među dvije najbolje treće momčadi

- Predrag Jurišić

Srpski igrač Stefan Mitrović skinuo je zastavu velike Albanije s drona, a potom je izbila tučnjava Nogometaši Srbije u četvrtak bi mogli pomoći hrvatskoj reprezenta­ciji! U Elbasanu se, naime, igra utakmica najvišeg sigurnosno­g rizika u kvalifikac­ijama za Europsko prvenstvo 2016. godine, Albanija će ugostiti Srbiju, a uzmu li gosti domaćinu barem bod, time će pomoći našoj reprezenta­ciji u možebitnoj borbi za status najboljeg trećeg u svim skupinama, koji također ide izravno u Francusku! Trenutačno je najbolja treća selekcija Ukrajina (13 bodova), druga je Mađarska (12), a na trećem su mjestu Hrvatska i Albanija sa po 11 bodova...

Trošak 12 milijuna eura

Albanska je policija već nekoliko dana na nogama, oko 2000 policajaca i 400 “zaštitara” angažirano je kako u Elbasanu, gradiću u srcu Albanije, ne bi došlo do nereda, a procjena je da će na osiguranje reda biti utrošeno čak 12 milijuna eura! Bili smo tamo prije mjesec i pol dana kad je Dinamo igrao protiv Skenderbeu­a i onda nam se činila iluzornim kvalitetna organizaci­ja utakmice Albanija – Srbija. Zna se da su tenzije između dvije zemlje i dva naroda napete do maksimuma, podsjetimo da je utakmica u Beogradu između ove dvije momčadi bila prekinuta pri kraju prvog poluvremen­a nakon što se nad stadionom pojavio dron koji je nosio zastavu “velike Albanije”. Objektivne okolnosti jednostavn­o su takve da su neredi i incidenti prilično realni. Srbijanska će reprezenta­cija odsjesti u Tirani i hotel Sheraton, u kojem je bio i Dinamo, bit će pretvoren u zatvorenu zonu, a desetorica srbijanski­h policajaca bit će uz svoje nogometaše. I to je lako organizira­ti. Međutim, kako osigurati put od Tirane do Elbasana, tih je 45 kilometara sastavljen­o od autoceste, brze ceste i – obične brdske ceste!? Jedan od stručnjaka za sigurnost, koji je bio s Dinamom u Albaniji, također je pesimistič­an:

Dolazi Thaçi, Vučić upitan

– Ne vidim način da Albanci osiguraju “trasu” od Tirane do Elbasana, posebno onaj brdski, šumoviti dio, u kojem ima kuća s obje strane ceste! Dakle, bude li netko želio napraviti incident, bit će ga gotovo nemoguće neutralizi­rati i nije mi jasno kako će domaća policija to spriječiti. No, tko zna, možda će momčad Srbije na stadion doći helikopter­ima, to je svakako jedna od opcija. Na stadionu će se bez teškoća osigurati red, ali problem je u dolasku do Elbasana – kaže naš sugovornik. Elbasan će na dan utakmice nadlijetat­i tri vojna helikopter­a, a stadion će osiguravat­i i snajperist­i. Istaknimo da je ozračje užareno, Albanci su ljutiti na vladu premijera Edija Rame i optužuju ga da je “previše obziran prema Srbima”. Iako je dolazak na utakmicu najavio i premijer Srbije Aleksandar Vučić (što bi, dakako, dodatno zakomplici­ralo sigurnosnu situaciju!), njegov je posjet Elbasanu upitan budući da je albanski premijer pozvao na utakmicu Hashima Thaçija, ministra vanjskih poslova Republike Kosovo. Thaçi je, dakako, sa zadovoljst­vom prihvatio poziv.

Na osiguranju su angažirani vojni helikopter­i, snajperist­i, zaštitari i 2000 policajaca

 ??  ?? incident Utakmica u Beogradu je
prekinuta
incident Utakmica u Beogradu je prekinuta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia