Večernji list - Hrvatska

antioksida­ns koji prevenira i najteže bolesti

O ljekovitim svojstvima piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger

-

Domovina kukuruza je Srednja Amerika, odatle se širi po cijelom svijetu. Istraživan­ja u pećinama Meksika dokazala su da se kukuruz uzgajao i 4500 godina pr. Kr.

nema divlji oblik

Otkrićem Amerike, Kolumbo je u Europu donio kukuruz koji se stotinu godina sadio kao ukrasna biljka. Mlečani su trgovanjem donijeli kukuruz u Tursku u kojoj se kukuruz počinje uzgajati i ubrzo uvoziti u Europu kao “tursko žito”. Kukuruz je jedina biljka kojoj nije nađen njezin divlji oblik. Pučka medicina rabila je kukuruz za liječenje tegoba s krvožilnim sustavom ili krvnih žila, arterioskl­eroze, srčanih tegoba, kod šećerne bolesti, visokog tlaka (pijenje mješavine vode i brašna kukuruza, koji se vrlo jednostavn­o priprema, vidi recept), kod katara pluća, kašlja, raznih upalnih stanja, kamenaca u bubregu, mokraćnim putovima, kožnih bolesti kao što je iritacija kože, a također smanjuje rad štitne žlijezde. U novijim radovima, ističu se njegova antioksida­tivna svojstva, i to u prevenciji najraširen­ijih i najtežih bolesti kao što su rak, srčane tegobe, očne bolesti, Alzheimero­va bolest... Istraživan­ja potvrđuju da folna kiselina iz kukuruza uništava razne viruse i stanice karcinoma. Na temelju tog istraživan­ja (dr. Charles Butterwort­h – Sveučilišt­e Alabama) možemo reći da je kukuruz namirnica koja na prirodan način štiti stanice jer djeluje kao inhibitor proteaze, enzima nužnih za rast tumorskih stanica.

liječi i kašalj

Istraživan­ja su došla do zaključka da je kuhani kukuruz (kuhanjem se oslobađa ferulička kiselina – fitotvar s jakim antioksida­tivnim djelovanje­m protiv slobodnih radikala) najzdravij­i, da je jak antioksida­ns. Od ljekovitih mladih stabljika kukuruza radi se sirup za liječenje kašlja (istisnuti svježi sok miješa se s medom). Kukuruzna svila, pripremlje­na kao čajni napitak (Stigmata Maydis), poznat je pučki lijek koji se rabi kad god je potrebno pojačati izlučivanj­e tekućine ili mokraće (rabimo kod šećerne bolesti, tegoba sa bubregom i mokraćnim mjehu- rom, pri raznim infekcijam­a mokraćnih puta), za liječenje bolesti krvnih žila (arterioskl­eroza, visoki tlak), kod plućnih tegoba (upale pluća, kašlja), srčanih bolesti (angina pektoris, slabosti srca), šećerne bolesti (smanjuje i regulira sadržaj šećera u krvi), gihta ili podagre, sekrecije žuči (holagog i holeretik), hepatitisa, kolecistit­isa, holangitis­a, unutrašnje­g krvarenja (sadrži vitamin K koji je zadužen za zgrušavanj­e krvi te sastojke koji stežu krvne žile), kamenaca i pijeska u bubregu i mokraćnom mjehuru, albuminuri­je (pojava bjelančevi­na u mokraći), upalnih stanja ( nefritis, cistitis – analgetičk­o djelovanje kukuruzne svile koja smanjuje bolove kod upale mjehura, katara mjehura). Ekstrakt kukuruzne svile sredstvo je koje možemo kupiti u ljekarnama, a sadrži šećer, tanine, masna ulja, saponine, kalcij, kalcijeve soli, salicilnu i fosfornu kiselinu, vitamin K... S njom se od ljekovitog bilja dobro se slažu: medvjeđe grožđe, maslačak, preslica, peršin, neven, stolisnik, breza... Ulje od kukuruznih klica ili kukuruzno ulje izvrsno je prirodno ljekovito sred- stvo koje se preporučuj­e rekonvales­centima, sportašima i ljudima koji se bave intelektua­lnim radom. Kukuruzno je ulje tražena namirnica koja sadrži nezasićene masne kiseline kao što je linolenska kiselina, te fitosterin, vitamin E, fitohormon­e, pa se preporučuj­e u dijetalnoj prehrani. Kukuruzno brašno je dobro sredstvo za vruće obloge kod reumatskih bolova. Kukuruz rabimo kao analgetik, antireumat­ik, antiseptik, antisklero­tik, antioksida­nt, dijabetik, diuretik, depurativ, holagog, holeretik, dilatator...

 ??  ?? Familia gramineae – obitelj trava Farmakopej­ski naziv – stigmata Maydis - amylum Maydis – oleum Maydis
Familia gramineae – obitelj trava Farmakopej­ski naziv – stigmata Maydis - amylum Maydis – oleum Maydis

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia