Večernji list - Hrvatska

MUP nije znao kada će vlak biti vraćen, povratak ipak dogovorila predsjedni­ca

Ministarst­vo samo sebe demantiral­o

- J. Bohutinski, S. lepan, t. Romić, S. veljković

O tome tko je dogovorio povratak zarobljeno­g hrvatskog vlaka iz Mađarske nastao je prijepor između predsjedni­ce RH Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarst­va unutarnjih poslova. Predsjedni­ca je u srijedu popodne nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom izjavila da je ona dogovorila povratak vlaka, i to za srijedu navečer ili u četvrtak ujutro.

vlak je pun smeća

No MUP je nakon toga, u 21 sat, izdao priopćenje da je ravnatelj policije Vlado Dominić na sastanku sa svojim mađarskim kolegom još 1. listopada dogovorio povratak vlaka u domovinu 8. listopada u osam sati. Pet minuta prije ponoći MUP je nadopunio to priopćenje informacij­om da je tijekom večeri mađarski policajac za vezu kontaktira­o Dominićev ured i da je realizacij­a dogovora od 1. listopada dogovorena za četvrtak. No Večernji list ima dokaze da je povratak vlaka u Hrvatsku ipak dogovorila predsjedni­ca RH. Naime, MUP smo u ponedjelja­k, 5. listopada pitali što poduzima oko povratka vlaka, koji su uvjeti koje Mađari postavljaj­u za to i kad očekuju da će vlak biti vraćen. Odgovor smo dobili tek u srijedu, 7. listopada, u 12 sati i 47 minuta, dakle prije nego što je predsjedni­ca izjavila da je dogovorila povratak vlaka. A u tom odgovoru MUP-a stoji da su im ”poznate informacij­e kako je vlak predmet postupka koji se vodi u Mađarskoj te stoga ne može biti vraćen u RH”. Dakle, u srijedu rano popodne u MUP-u nisu znali kad će vlak biti vraćen. Da stvar bude gora za MUP, u svom priopćenju od srijede navečer naveli su i da će povrat vlaka biti na graničnom prijelazu Beremend – Baranjsko Petrovo Selo. No to je samo cestovni granični prijelaz, na njemu nema pruge! Iz mađarske vlade u srijedu su Večernjem listu potvrdili da su na zahtjev predsjedni­ce Grabar-Kitarović dopustili povratak vlaka u Hrvatsku, a to su naveli i jučer u svom službenom priopćenju. Istaknuli su i da se istraga o ilegalnom ulasku vlaka u Mađarsku nastavlja. Vlak pun smeća u Hrvatsku je ušao jučer preko Belog Manastira u 10 sati i 35 minuta. Razva-

Povratak vlaka dogovoren je prije tjedan dana, tako me izvijestio ministar ranko ostojić

zORan milanOvić

predsjedni­k Vlade RH tvrdnja kako je muP zaslužan za povratak vlaka, a ne predsjedni­ca, samo je još jedan pokušaj obmane

gORdan JandROkOvi­ć

član Predsjedni­štva HDZ-a

ljenih nekoliko sjedala i drvenih oplata na stropu u dva vagona povratničk­og vlaka svjedoče kako su ga mađarski policajci detaljno pročešljal­i.

krađa tuđe imovine

Premijer Zoran Milanović jučer je kazao da je povratak vlaka dogovoren prije tjedan dana, kako ga je izvijestio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, te da će onaj tko je donio odluku da se vlak zadrži dva ili više tjedana za to dobiti račun. – To košta, to je krađa tuđe imovine. Na HŽ-u je da traži naknadu štete – poručio je Milanović. Član Predsjedni­štva HDZ-a Gordan Jandrokovi­ć nazvao je jučer tvrdnju ministra Ranka Ostojića kako je MUP zaslužan za povratak vlaka iz Mađarske, a ne predsjedni­ca RH samo još jednim pokušajem obmane.

 ??  ??
 ??  ?? Zarobljeni vlak ušao je u Hrvatsku jučer u 10 sati i 35 minuta
Zarobljeni vlak ušao je u Hrvatsku jučer u 10 sati i 35 minuta
 ??  ?? Odgovor MUP-a
Odgovor MUP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia