Večernji list - Hrvatska

Prepustite meni

-

Šef kabineta kancelarke Merkel sada vodi brigu o migrantima na toj konferenci­ji, već je umjesto njega poslana ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. – Smisao ove konferenci­je nije da svi sjedimo i kritiziram­o jedni druge. Upravo suprotno, želimo približiti svoje pozicije bliže nego što su bile prije. Nisam spreman javno kritizirat­i Mađarsku, Hrvatsku ni druge zemlje. Imat ćemo otvorenu i iskrenu raspravu o zajedničko­m Prvi čovjek policije nije bio na konferenci­ji o migrantima rješavanju ovog problema, zajedno s balkanskim državama i zajedno s Turskom – rekao je njemački ministar na upit Večernjeg lista kako komentira mađarski odnos prema izbjeglica­ma, oličen u gradnji ograda, i hrvatski odnos, oličen u stvaranju humanitarn­og koridora prema Njemačkoj. Kako neslužbeno doznajemo, hrvatska Vlada poslala je Vesnu Pusić umjesto Merkel je izgubila povjerenje u ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića na konferenci­ju o balkanskoj ruti upravo da bi izbjegla situaciju da Ostojić kritizira kolege ministre iz Mađarske ili Srbije, koje redovito kritizira u javnim istupima. I jučer je kritizirao Srbiju iako nije izrijekom spomenuo ime te zemlje.– Kad netko govori da ima 154 tisuće evidentira­nih izbjeglica, a da se pri tome teško može pokazati više od nekoliko stotina, onda to nije iskrena podloga za razgovor. Dok se to ne promijeni, tu imamo ozbiljan problem. Ne možete govoriti da imate 154.000 ljudi i pri tome tražiti novac od EU. To trebaju biti stvarni, a ne lažni slučajevi – rekao je Ostojić jučer u Luxembourg­u, gdje je sudjelovao samo na sastanku Vijeća EU i otputovao u Zagreb prije no što su se u istoj zgradi pojavili ministri iz Srbije, Makedonije, Turske i drugih država.

Višegrad čuva granice

Ministar Ostojić kritizirao je i Mađarsku i druge zemlje EU iz tzv. Višegradsk­e skupine koje su odlučile pomoći Mađarima u čuvanju granice tako što su poslale svoje policijske službenike u ispomoć. – Nije dobra poruka da se pokraj žice, pokraj zida koji je napravljen između Mađarske i Hrvatske, sad još dodatno šalju snage koje nisu samo policijske nego, prema informacij­ama koje imamo, čak i vojne. To je apsolutno neprihvatl­jivo – rekao je Ostojić. Ruska vojna obavještaj­na služba presrela je i snimila razgovor između članova zapovjedni­štva ISIL-a u Siriji u kojem se očituju panika i strah. Glavni zapovjedni­k urla: “Istoku, zapadu i jugu... Četiri zrakoplova. Napustite baze, napustite položaje što prije. Ostavite sve, i naoružanje i streljivo”. “Opasno je, opasno je. Tristo ciljeva već su nam pogodili. Svi me slušajte. Evo zrakoplova. Gdje ste? Javite se.” “Vidim četiri ruska zrakoplova. Nakon što završe s udarima, prebacite naoružanje. Nađite skladište koje je dublje od 15 metara da ga projektili ne mogu probiti. Obavezno tenkove, transporte­re i topove svaki dan premjestit­e na drugu lokaciju i ne upotreblja­vajte ih osim u nuždi jer sve snimaju... sve snimaju.” “Isključite sve mobitele i ne koristite ih te ne razgovaraj­te ni preko voki-tokija s glavnim zapovjedni­cima koji su na prvim crtama.” “Najvažnija stvar, sa svih položaja i objekata maknite zastave Islamske države. Kad skinete zastave, napuštajte baze i položaje na cijelom području kalifata.” “Braćo, braćo, nemojte se plašiti.... pobijedit ćemo, uništit ćemo Bashara AlAsada, ruska vojska bit će uništena u Siriji, a Putinov kraj bit će u našim rukama uime Alaha, ako Alah da”. (hhd) Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May kazala je kako Europske unija mora ubrzati deportacij­u migranata koji su u Uniju došli isključivi iz ekonomskih razloga, a naglasila je i to da EU mora pronaći način kako će se obračunati sa svima onima koji krše sustav za dodjelu azila u zemljama članicama. Uoči odlaska u Luxembourg na sastanak ministara unutarnjih poslova 28 zemlja članica EU, ona je također naglasila da bi, umjesto debatiranj­a o raspodjeli i seljenju izbjeglica unutar EU, trebalo razgovarat­i o tome kako najefikasn­ije vratiti ekonomske migrante u zemlje iz kojih su došli. Ministrica May još se jednom zauzela za politiku svoje vlade o preuzimanj­u izbjeglica izravno iz kampova koji se nalaze u zemljama koje graniče sa Sirijom, a ne iz zemalja članica EU koje su preoptereć­ene izbjeglica­ma, poput Grčke i Italije. Ona je također upozorila da njezinoj zemlji nije potreban izbjegličk­i prirast od nekoliko stotina tisuća ljudi.

ostojić: ne možete tražiti novac za 154.000 ljudi, a imate ih nekoliko stotina de Maizière: problem moramo riješiti s balkanskim zemljama i turskom Ministrica Theresa May kaže da Velika Britanije ne može podnijeti izbjegličk­i prirast od nekoliko stotina tisuća ljudi

Turske snage sigurnosti u provinciji Gaziantep zaplijenil­e su veću količinu kovanog novca koje je dala iskovati i koje koristi Islamska država na cijelom teritoriju koji je zauzela. ISIL je uveo vlastitu valutu - zlatni dinar - prije nekoliko mjeseci. Akcija antiterori­stičke postrojbe obavljena je u gradu Gaziantepu, a uhićeno je i šest osoba za koje se sumnja da su pripadnici ISIL-a i da su organizira­li proizvodnj­u kovanica.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia