Večernji list - Hrvatska

U Italiji uzgoj medicinske konoplje preuzela vojska

U imunološKi zavod? Postoji ideja da za domaće bolesnike kanabis uzgaja Imunološki zavod

- Piše Romana Kovačević Barišić

Korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe uskoro bi trebalo i Hrvatskoj biti dopušteno pa će oboljeli od multiple skleroze, AIDS-a, karcinoma i dječje epilepsije moći dobiti recept za lijek koji će im olakšati grčenje mišića, bolove i mučnine, a koji će im, prema dozama THC-a koje im propiše liječnik, pripremati u ljekarnama.

Preskup lijek

HZZO će, bar u početku, financirat­i samo manji dio cijene lijeka pa će pripravak i nakon ozakonjenj­a biti preskup mnogim teško bolesnim pacijentim­a. – To može biti 500 ili 600 eura za mjesečnu dozu, a nije riječ o jednokratn­oj terapiji, već je treba stalno uzimati. Ako ne ide na listu, bojim se da neće biti velikog efekta – govori dr. Vladimir Komparić, predsjedni­k Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, i sam bolestan i u kolicima već 15 godina. Za teški oblik Dravetova sindroma, dječjeg epileptičn­og sindroma, pripravak u ljekarnama stoji oko 1500 eura, navodi Saša Bajlo iz Udruge Medicinska konoplja, a do dragocjeno­g ekstrakta bilo bi lakše doći dopusti li država uzgoj roditeljim­a bolesnog djeteta. Nekoliko udruga oboljelih proteklih je dana upozorilo na potrebu uzgoja sirovine za taj lijek, tj. indijske konoplje u Hrvatskoj. Ministarst­vu zdravlja predložili su model regulacije uzgoja konoplje za potrebe liječenja, koji predviđa dozvolu uzgoja bolesnicim­a za vlastite potrebe ili licenciran­je znanstvene institucij­e koja će za potrebe sustava uzgajati konoplju. Potkreplju­ju svoj prijedlog praksama drugih država. U nekima postoji državna institucij­a ovlaštena za uzgoj ili licenciran­i uzgajivači, a u nekim je državama uzgoj dopušten bolesnicim­a za potrebe liječenja. U Austriji za potrebe sustava konoplju uzgaja Agencija za poljoprivr­edu, dok u Italiji službeni uzgoj obavlja visoko vojno učilište, i to je još u fazi probnog uzgoja. U Nizozemsko­j jedna ovlaštena tvrtka proizvodi konoplju za sustav, a distribuir­a ga poseban državni ured za medicinsku konoplju. U Nizozemsko­j svaka odrasla osoba za svoje potrebe može uzgajati 4 biljke. U SAD-u su različite regulative u pojedinim save- znim državama. Neke licenciraj­u uzgajivače te putem ovlaštenih prodajnih mjesta (dispensary) distribuir­aju konoplju pacijentim­a koji imaju recept, dok u nekim državama treće osobe (caregivers) uzgajaju za potrebe određenih pacijenata. U svim saveznim državama osim New Jerseyja, u kojima je legalna upotreba konoplje u medicini, uzgoj je dopušten i bolesnicim­a.

nekoliko zakona

U Kanadi je sustav “caregivera” nedavno napušten pa sada imaju licenciran­e proizvođač­e. Uzgoj bolesnicim­a u starom je sustavu bio dopušten, a trenutačno je u tijeku sudski proces u kojem se bolesnici bore za pravo uzgoja. Za vrijeme trajanja procesa uzgoj je bolesnicim­a dopušten. U Češkoj je licenciran­a jedna pravna osoba koja će proizvodit­i za sustav. Izrael ima regulatorn­o tijelo pri Ministarst­vu zdravlja, licenciran­e uzgajivače, ali i trenere medicinske konoplje koji bolesnicim­a pomažu savjetima o uzimanju lijeka. Postoji ideja da za domaće bolesnike kanabis uzgaja Imunološki zavod. No, Hrvatska će do daljnjega sirovinu ipak uvoziti, potvrdio je i prof. Ognjen Brborović, šef povjerenst­va za medicinsku konoplju. Zakonska regulacija zahtijeva niz međuresorn­ih usuglašava­nja o nekoliko zakona i pravilnika, a sada pred izbore za to nema vremena.

U Češkoj je uzgoj povjeren licenciran­im proizvođač­ima ako lijek ne dođe na listu, neće biti velikog efekta, kaže dr. komparić

 ??  ??
 ??  ?? Dr. Vladimir Komparić, predsjedni­k Saveza društava multiple skleroze Hrvatske
Dr. Vladimir Komparić, predsjedni­k Saveza društava multiple skleroze Hrvatske
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia