Večernji list - Hrvatska

‘Prije 15 godina htio sam doći raditi u Hrvatsku, ali mi se nitko nije javio’

Karijera Glazba Schuberta i Beethovena ima posebno mjesto u njegovu radu

- Branimir Pofuk

Stephen Kovacevich jedan je od najistaknu­tijih pijanista današnjice. Svojim nastupima i prebogatom diskografi­jom obilježio je dobrih pola stoljeća, a Zagreb je uistinu privilegir­an što će veliki umjetnik sutra, 10. listopada, upravo u ciklusu Lisinski subotom proslaviti svoj 75. rođendan. – Čime smo zaslužili tu povlasticu? – bilo je stoga moje prvo pitanje maestru Kovacevich­u u telefonsko­m razgovoru vođenom prošle nedjelje na relaciji Zagreb – London. Je li to zbog njegova hrvatskoam­eričkog porijekla? – Naravno! – odgovara umjetnik čilo i veselo. Vedar duh i spremnost na šalu jedna je od glavnih karakterni­h crta velikog umjetnika. Posljednji put razgovarao sam s njim prije petnaestak godina u Dubrovniku, kamo ga je pozvao tadašnji glazbeni direktor Igara Valter Dešpalj. I tada je govorio o posebnoj povezanost­i koju osjeća s otokom Hvarom, domovinom svog oca. Pitam ga je li u međuvremen­u naučio koju hrvatsku riječ.

Davni prvi nastup

– Nažalost, nisam. Znate, djeca jezik uče od oca i majke, a moji gotovo da uopće nisu razgovaral­i – govori kroza smijeh, neoptereće­n bilo kakvom no ni danas nije kasno za taj moj pedagoški angažman. Ja sam na to spreman, samo neka me netko pozove... traumom ranog razvoda svojih roditelja. Stephen je ostao s majkom i uskoro, prema njenom drugom suprugu, postao Bishop. Kasnije, kao već eminentni umjetnik, nastupao je pod imenom Stephen Bishop-Kovacevich, da bi naposljetk­u zatvorio krug te postao i ostao poznat kao Stephen Kovacevich. Ne njeguje veze s hrvatskim rođacima, ali svoj davni prvi nastup u Zagrebu, osim po sjajnoj akustici dvorane Hrvatskoga glazbenog zavoda, pamti i po svom stricu Anti Kovačeviću, liječniku koji se vratio iz Amerike u Hrvatsku i koji ga je vrlo razveselio svojim dolaskom na koncert. Glazba Beethovena i Schuberta zauzima posebno mjesto u Kovacevich­evom životu i karijeri i zato je upravo skladbe te dvojice velikana odabrao za sutrašnji slavljenič­ki koncert u Lisinskom. Večer će početi projekcijo­m kratkog filma o životu i karijeri vedar duh Spremnost na šalu jedna od glavnih karakterni­h

crta maestra Kovacevich­a, a sam recital Schubertov­om skladbom Moments Musicaux br. 6 u As- duru. Schubertu, odnosno njegovoj velikoj i predivnoj Sonati u B- duru, pripast će i drugi dio večeri, a u tom okviru smjestit će se Šest bagatela, a potom Sonata u Asduru, op. 110 Ludwiga van Beethovena. Ipak, maestro priznaje da nakon moždanog udara koji ga je pogodio prije nekoliko godina repertoar bira vodeći računa i o svojoj fizičkoj kondiciji, kojom je, očito, vrlo zadovoljan.

Ponuda je bila javna

Nekoliko dana prije Zagreba maestro je već održao koncert u Dubrovniku zahvaljuju­ći ponajviše bliskoj suradnji i prijateljs­tvu s violinisto­m Goranom Končarom kojeg je upoznao davno u Londonu. Na kraju, bez zamjeranja i kroz vedar smijeh, maestro se prisjeća kako je još za onog gostovanja na Dubrovački­m ljetnim igrama javno ponudio svoju spremnost na pedagoški angažman bilo gdje u Hrvatskoj, ali nitko mu se nakon toga nije obratio ni s kakvim ozbiljnim prijedlogo­m. – Nije kasno, ja sam na to još uvijek spreman, samo ako me netko pozove – radosno poručuje maestro Kovacevich domovini svog oca. Sutrašnji koncert nova je prilika da mu uzvratimo tu ljubav.

 ??  ?? Otac Stephena Kovacevich­a porijeklom je s hvara
Otac Stephena Kovacevich­a porijeklom je s hvara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia