Večernji list - Hrvatska

Ademi pomoć za liječenje trbušne stijenke tražio i izvan Dinama

- Predrag Jurišić

Neugodna je vijest zapljusnul­a Maksimir – Arijan Ademi bio je pozitivan na doping-testu nakon utakmice Dinamo – Arsenal (2:1) i automatski je privremeno suspendira­n! Uefa je potvrdila da Dinamu neće biti oduzeti osvojeni bodovi, jer prema Pravilniku klub snosi sankcije samo kad je više od dvojice igrača pozitivno na doping-testu, tada je kazna izbacivanj­e kluba iz natjecanja. Ademiju, pak, prijeti kazna zabrane igranja do dvije godine, potvrdi li se i na B uzorku da je bio pozitivan.

Liječnici oprezni

Nakon što je primio obavijest iz Uefe, Dinamo je odmah na svojoj web-stranici objavio da je Ademi bio pozitivan, uz dodatak: “Neugodno smo iznenađeni, jer su naši igrači godinama nakon europskih i prvenstven­ih utakmica redovito podvrgnuti doping-kontrolama i nikad se ovako nešto nije dogodilo. Arijan Ademi je šest puta bio testiran u zadnjih godinu dana i svaki put je nalaz bio negativan. Isto tako, igrači su od početka sezone više puta testirani od strane Uefe i Hrvatske antidopinš­ke agencije i svi su nalazi uvijek bili negativni”, piše u Dinamovu priopćenju, a dodajmo da, prema Uefinim pravilima, klub ne smije komentirat­i slučaj dok traje disciplins­ki postupak i dok ne bude obznanjen nalaz B kontrole. Ova je vijest Ademija zatekla u Skoplju, gdje je bio na pripremama reprezenta­cije Makedonije za utakmicu s Ukrajinom (petak). Čim je doznao o čemu je riječ, uznemireni se Ademi vratio u Zagreb. Iako se nije javljao na mobitel, od njegovih smo prijatelja doznali da negira uzimanje bilo kakvih nedopušten­ih sredstava. Svakako treba istaknuti da je Dinamova liječnička služba oprezna prilikom upotrebe medikamena­ta. Uostalom, Dinamo posljednji­h deset godina stalno igra u skupinama europskih natjecanja, igrači su im stalno na doping-kontrolama i ovo je prvi slučaj da je neki nogometaš plavih bio pozitivan, općenito je to prvi slučaj dopinga u Ligi prvaka. Međutim, moguće je da je Ademi dobio neki lijek koji je na popisu zabranjeni­h, ali se to sredstvo nije na vrijeme prijavilo Uefi i antidopinš­koj komisiji. Sličan se slučaj, podsjetimo, dogodio Ivici Oliću tijekom Eura 2004. u Portugalu, pa je Uefa obustavila postupak nakon izjave liječnika da su zaboravili prijaviti lijek.

Ozlijedio se protiv splita

Ako i B uzorak pokaže da je Ademi koristio nedopušten­a sredstva, kad se i kako se to onda moglo dogoditi? Dinamov se vezni igrač ozlijedio 15. kolovoza na utakmici protiv Splita i zbog te je ozljede preskočio dvije utakmice kvalifikac­ija za ulazak u Ligu prvaka protiv albanskog Skenderbeu­a. Ademi je protiv Splita zadobio rupturu mišića trbušne stijenke, a na travnjak se vratio nakon mjesec dana, baš protiv Arsenala. Doznali smo da je Ademi u tom 30-dnevnom razdoblju liječenja pomoć potražio i izvan Dinama! Naime, nakon preporuka, otišao je u Split kod stanovitog dr. Totelja i primio neke injekcije kako bi ubrzao oporavak. Jesu li možda u tim injekcijam­a bila nedopušten­a sredstva (spominju se steroidi)? Sve će biti jasnije nakon što bude poznat i nalaz B uzorka.

Dinamu ostaju bodovi, klub izbace iz Europe ako su pozitivna više od dva igrača

 ?? Marko Lukunić/PiXSELL ?? Veznjaku prijete do dvije godine suspenzije bude li pozitivan i B uzorak
Marko Lukunić/PiXSELL Veznjaku prijete do dvije godine suspenzije bude li pozitivan i B uzorak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia