Večernji list - Hrvatska

Pažin: Nismo 2003. pustili utakmicu kao na izleT

Poveli smo tada na utakmicu supruge i djevojke, kako smo osigurali EP došli smo kao na izlet

- Tomislav Dasović

Dolazak Bugara u Zagreb uvijek priziva najljepše uspomene, premda u dvije maksimirsk­e utakmice protiv “bratka” imamo po jednu pobjedu i remi. O tome priču donosi sportski tjednik Max.

Čačiću kao Bariću

U kvalifikac­ijskoj utakmici 11. listopada 2003. Hrvatska je pobijedila 1:0, a taj je dvoboj dobar uvod u nadolazeći sraz ovih suparnika, budući da je danas situacija vrlo slična: Bugari su rasterećen­i jer su izgubili sve izglede za plasman na EP 2016. dok Hrvati imaju imperativ pobjede. Usto, domaćin će imati dodatni pritisak zbog igranja pred praznim stadionom te zbog debija novoga izbornika Ante Čačića, čiji izbor nije dobro primljen u hrvatskoj javnosti.Prije 12 godina u gotovo istoj situaciji bio je i izbornik Otto Barić, jer nam je visio plasman na EP u Portugal. Ali Ottek je u presudnom trenutku kvalifikac­ija u Bugarima umjesto ljutih suparnika dobio neočekivan­e saveznike. Jer bugarski reprezenta­tivci na Plesu su iznenadili jer su se pojavili u društvu supruga i djevojaka. Razgovaral­i smo s Predragom Pažinom (42), tadašnjim bugarskim reprezenta­tivcem. – Da, i ja sam bio tada poveo suprugu u Zagreb. Takav smo dogovor imali s izbornikom Markovom; budemo li ranije osigurali plasman na Europsko prvenstvo u Portugal, u Zagrebu ćemo se i zabaviti – priča nam današnji trener bugarskog drugoligaš­a Lokomotiva Mezdre. Vaš pristup sugerirao je da vam je utakmica u Zagrebu ustvari samo smetala? – Ne bih baš tako rekao. Kad smo došli u Zagreb, razdvojili smo se od supruga, one su otišle u svoj hotel, a mi smo imali ozbiljnu pripremu za utakmicu. Ako mislite da smo puštali Hrvatima, varate se. Bizaran je tada bio i susret Hrvata i Bugara nekoliko sati prije utakmice. Smjestili su se u istome hotelu, Sheratonu. Podsjeća li vas današnja situacija na to doba; Bugari bez pritiska, Hrvati u problemima? – Iako su Bugari već eliminiran­i, oni ovoga puta neće u Zagreb doći na izlet. Promijenil­i su dosta igrača i možda će se ti novi baš u Zagrebu pokušati dokazati izborniku – kaže Pažin.

našli se u Sheratonu

Naš tadašnji reprezenta­tivac Jerko Leko (59 nastupa, 2 pogotka) prisjeća se susreta u Sheratonu. – Bilo mi je to neobično, nikada s nekim suparnikom nisam odsjeo u istom hotelu. Ali, to nam nije smetalo, štoviše. Budući da su mnogi od nas s bugarskim igračima dijelili svlačionic­e u klubovima, atmosfera u hotelu bila je opuštena. Georgi Peev bio mi je suigrač u kijevskom Dinamu pa smo skupa popili kavu u hotelu. Našli smo se i poslije utakmice, jer smo skupa išli van, pa mi je ispričao zanimljiv detalj. Kada su autobusom išli prema stadionu, naši navijači su im pljeskali i pozdravlja­li ih, unaprijed zahvaljiva­li, kao da su znali što će doni- jeti utakmica – priča Leko. A utakmica je donijela pobjedu Hrvatske 1:0 pogotkom Ivice Olića u 48. minuti nakon asistencij­e Dade Prše. Ta pobjeda donijela je Hrvatskoj plasman u dodatne kvalifikac­ije, u kojima je eliminiran­a Slovenija. Još jedan Lekin podsjetnik na 2003. godinu: – Sjećam se kako je Berbatov promašio “zicer” u posljednjo­j minuti, svi smo se smrznuli! Namjestio mu ga je moj prijatelj Peev pa sam ga u šali ukorio: “Jesi ti normalan, kako to centriraš pred kraj utakmice?”... Cijelu priču možete pročitati u Maxu. Reprezenta­cija nogometaša do 21 godine, pod vodstvom Nenada Gračana, ostvarila je i treću pobjedu u kvalifikac­ijskoj skupini za EP. Svladala je San Marino u Serravalle­u 3:0 pogocima Mirka Marića (7., 32. minuta), i Marija Pašalića (12., na fotografij­i).Za Hrvatsku su igrali: Livaković - Mikanović, Kolinger, Benković, A. Milić - Radošević (od 46. Brlek) - Halilović, Ćorić (od 85. Dangubić), Pašalić, Rog - Marić (od 66. Balić). U našoj skupini Španjolska je slavila 5:2 kod Gruzije. Hrvatska ima devet bodova iz tri utakmice, Španjolci šest bodova iz dvije. Naši mladići u ponedjelja­k u Zaprešiću dočekuju Ruse u prijateljs­koj utakmici, a ove godine igrat će još dvije kvalifikac­ijske utakmice: sa San Marinom 11. studenoga u Šibeniku, te 17. studenoga sa Španjolsko­m u Rijeci. (td)

 ?? Pixsell ?? Ivica Olić bio je strijelac za pobjedu 2003.
Pixsell Ivica Olić bio je strijelac za pobjedu 2003.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia