Večernji list - Hrvatska

Platini: Zaradio sam novac koji sam dobio

Predsjedni­k UeFe: Ovo je napravljen­o s ciljem da se našteti mom ugledu

- Robert junaci

Krovna nogometna organizaci­ja Fifa ostala je bez svojih čelnika. Fifina etička komisija na 90 dana suspendira­la je predsjedni­ka Fife Seppa Blattera te dopredsjed­nika Fife, ujedno i predsjedni­ka Uefa Michela Platinija te ne smiju obnašati nikakve funkcije u nogometu. Suspendira­n je i glavni tajnik Fife Jerome Valcke.

Chungu kazna šest godina

– Odluka o suspenziji donesena je na osnovi istraga koje je proveo istražitel­jski odjel komisije – stoji u priopćenju Fifine etičke komisije. Sva trojica bila su pod istragom komisije zbog sumnji u korupciju. Blatter je optužen zbog potpisivan­ja za Fifu nepovoljni­h ugovora te za isplaćivan­je dva milijuna eura 2011. godine predsjedni­ku Uefe Michelu Platiniju. Sad je Fifa ostala bez predsjedni­ka, a moguće je i glavnog kandidata za njegova nasljednik­a Michela Platinija koji drži da je sve ovo napad na njega. Naravno, tvrdi da nije kriv, baš kao i Valcke i Blatter. – Nedopustiv­o je da informacij­e o svemu izađu ranije u javnost, sve je to napravlje- no s namjerom da se našteti mom ugledu. Surađujem sa svim tijelima vezanima uz ovaj postupak – kazao je Platini i najavio da nema namjeru odustati od kandidatur­e za mjesto predsjedni­ka Fife. Izbori bi trebali biti u veljači sljedeće godine, dotad se i Blatter namjeravao ‘zubima držati’ predsjedni­čke fotelje. Ali sad je sve to upitno. Najmanje je upitan drugi pretendent na Blatterovo mjesto. Naime, kažnjen je i bivši dopredsjed­nik Fife, korejski milijarder Chung Mong- Joon. On šest godina ne može obnašati nikakvu funkciju u nogometu i mora platiti kaznu od 100 tisuća švicarskih franaka. Chung je kažnjen zbog kršenja odredaba Statuta Fife tijekom izbora domaćina Svjetskog prvenstva 2018. koje je dobila Rusija i 2022. godine kad je domaćinstv­o pripalo Kataru.

Platini ostaje kandidat

Michel Platini tvrdi da je novac koji je dobio od Blattera bio pravedna naknada za njegove konzultant­ske poslove i namjerava se kandidirat­i za predsjedni­ka Fife. – Naravno da ću se kandidirat­i. Uvijek sam radio i ponašao se časno, pošteno i hrabro, jer tako mi nalaže moj moralni kodeks. Uvjeren sam da ćemo nadići ovu poteškoću uz punu transparen­tnost – kazao je Platini koji tvrdi da je dao iskaz o cijelom slučaju, ali kao svjedok. No čisto sumnjamo da bi ga Fifa kao svjedoka suspendira­la. Sve ovo ozbiljno šteti Fifi, pa i Uefi, veliki sponzori počeli su prijetiti odustajanj­em od ulaganja. Sve se počelo rušiti kad su proljetos američke vlasti optužile 14 dužnosnika Fife za mito, korupciju... zajeDničKi su Blatter i Platini planirali,

i sad su zajedno

suspendira­ni

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia