Večernji list - Hrvatska

Hrvatska će prestati smanjivati broj vojnika u Afganistan­u

Stanje se pogoršalo zbog talibana pa NATO traži isti broj vojnika

-

Grabar-Kitarović posjetila hrvatske vojnike u misiji NATO-a u Mazar-e-Sharifu

Talibani pojačavaju pritisak, a pojavljuje se i Islamska država, tako da NATO traži zamrzavanj­e broja vojnika u misijama u Afganistan­u Nakon službenog posjeta Iranu, predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović pojavila se neočekivan­o u Afganistan­u. Posjet je bio nenajavlje­n, očito iz sigurnosni­h razloga, a predsjedni­ca je, uz pratnju ministra obrane Josipa Buljevića, prvo posjetila pripadnike hrvatskog vojnog kontingent­a. Iz Ureda predsjedni­ce najavili su kratak posjet Mazar- e-Sharifu gdje se nalazi većina našeg kontingent­a, te Kabulu gdje će predsjedni­ca razgovarat­i s afganistan­skim dužnosnici­ma, zapovjedni­štvom misije “Odlučna potpora” te predstavni­cima UN-a i NATO-a. Grabar-Kitarović je nakon susreta s našim vojnicima u izjavi za HRT kazala da je povod njezina dolaska u posjet našim vojnicima skora 25. obljetnica osnutka ZNG-a, dakle Oružanih snaga, “koje su izrastale u Domovinsko­m ratu i oslobodile RH, a sada u raznim dijelovima svijeta, posebno ovdje u Afganistan­u, održavaju mir i pomažu afganistan­skim snagama u njihovoj daljnjoj obuci i borbi protiv terorista i svih oblika ustanika”.

Povećani gubici

Naši se vojnici neprekidno nalaze u Afganistan­u već 13 godina, a u 6-mjesečnim misijama bile su tisuće vojnika. Misija ISAF-a je završena 2014., a u našem kontingent­u znalo je boraviti i gotovo 400 vojnika. Nakon toga otpočela je misija “Odlučna potpora”, a naši u njoj sudjeluju obučavajuć­i afganistan­ske snage, nema borbene misije, a broj vojnika je značajno smanjen. Trenutačno je ondje 4. HRVCON, zapovijeda mu brigadir Mato Matanović, a kontingent čine ukupno 103 pripadnika. Uz 81 pripadnika OSRH, u njemu su i predstavni­ci zemalja Atlantske povelje, 17 iz Crne Gore, dva iz Albanije, dva iz BiH i jedan iz Makedonije. Posjet predsjedni­ce, međutim, najavljuje promjene, jer će RH, kako planira Vlada, odustati od daljnjeg smanjivanj­a broja naših pripadnika u Afganistan­u. Vlada RH mijenja Odluku o sudjelovan­ju pripadnika OS RH u misiji “Odlučna potpora”, kojom je bilo predviđeno daljnje smanjenje brojčanog angažmana, počevši od srpnja 2016. godine. U obrazložen­ju stoji da dolazi do pogoršanja sigurnosne situacije u Afganistan­u. Usporedo sa smanjivanj­em potpore snaga NATO-a Afganistan­skim nacionalni­m obrambenim i sigurnosni­m snagama (ANDSF), talibani/pobunjenic­i pojačali su pritisak na ANDSF nanoseći mu sve veće gubitke.

Skup u Istanbulu

Dodatno se pojavila i potreba proširenja spektra pomoći NATO-a afganistan­skim snagama sigurnosti s ciljem smanjenja ugroze i od tzv. ISIL-a. Dakle, NATO traži privremeno zaustavlja­nje smanjivanj­a snaga. Vlada planira u misiju od 1. srpnja do 31. prosinca 2016. uputiti do 95 pripadnika OS RH (sada 81 plus 22 iz susjedstva), uz mogućnost rotacije. Govoreći o promjeni u broju naših vojnika, ministar Buljević je za Večernji rekao da će se to još vidjeti te naglasio da su vrhovna zapovjedni­ca i on željeli “početi obilježava­nje 25. obljetnice osnivanja ZNG-a simbolično upravo u Afganistan­u gdje su naši vojnici najizložen­iji”. Buljević je dodao kako o našim vojnicima sluša samo pohvale te da su ponosni i zadovoljni zbog toga. Ovo je drugi posjet predsjedni­ce Grabar-Kitarović Afganistan­u, prije godinu dana bila je u prvom službenom posjetu kao predsjedni­ca RH, a i prije toga nekoliko puta dok je radila u NATO-u. Predsjedni­ca iz Afganistan­a odlazi u Tursku. Na poziv glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i predsjedni­ka Turske Erdoğana, u ponedjelja­k i utorak, 23. i 24. svibnja, sudjelovat će na Svjetskom humanitarn­om sastanku na vrhu u Istanbulu.

Buljević: O našim vojnicima slušam samo pohvale, ponosni smo i zadovoljni zbog toga Obilježava­nje 25. obljetnice ZNG-a počelo tamo “gdje su naši vojnici najizložen­iji”

 ??  ??
 ??  ?? Predsjedni­ca u posjetu hrvatskim vojnicima, na slici u sredini s ministrom Buljevićem (desno) i njemačkim generalom Hartmutom Renkom
Predsjedni­ca u posjetu hrvatskim vojnicima, na slici u sredini s ministrom Buljevićem (desno) i njemačkim generalom Hartmutom Renkom
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia