Večernji list - Hrvatska

Ako ne ispuni uvjete, Turskoj opet vize

Hrvatska počinje preseljava­ti sirijske izbjeglice u Hrvatsku po sustavu kvota

- Tomislav Krasnec tomislav.krasnec@vecernji.net BRUXELLES

Vize za turske državljane mogle bi, nakon ukidanja, opet biti vraćene ako Vijeće EU zaključi da Turci ne ispunjavaj­u svoje uvjete

Zabrinuti da Turska možda neće ispuniti sve uvjete za bezvizni režim sa zemljama EU, a svjesni da bez ukidanja viza za Turke do kraja lipnja pada u vodu i akcijski plan Turske i EU o zaustavlja­nju i vraćanju migranata, ministri unutarnjih poslova 28 država članica jučer su u Bruxellesu odlučili ugraditi jedan “osigurač” u odluku o ukidanju viza, koja još nije donesena, ali se očekuje u sljedećih mjesec i pol dana. Taj je osigurač princip po kojemu bi vize za turske državljane mogle biti, nakon ukidanja, ponovno vraćene u bilo kojem trenutku u kojem Vijeće EU zaključi da Turci ne ispunjavaj­u svoje uvjete ili da zloupotreb­ljavaju bezvizni režim s EU.

Ideja Njemačke i Francuske

– Opća je tendencija liberaliza­cija viznog sustava (s Turskom, op. a.), ali danas je usvojeno stajalište o suspenziji. U slučaju da se potrebni uvjeti ne poštuju, Vijeće ima mogućnost ukinuti liberaliza­ciju, odnosno ukinuti bezvizni režim – rekao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je predstavlj­ao Hrvatsku na jučerašnje­m sastanku. Hrvatski je stav u raspravi o ukidanju viza Turcima da se to može dogoditi kad Turska zadovolji sve uvjete, rekao je Orepić. Ideja o “osiguraču”, po kojem se vize nakon ukinuća mogu u bilo kojem trenu ponovno uvesti, potekla je od Njemačke i Francuske, koje strahuju od dolaska velikog broja turskih državljana, od kojih bi neki mogli bezvizni režim iskoristit­i i za lakše traženje azila. Njemačka, ali i druge zemlje članice, zabrinute su i zbog najnovijeg ra- zvoja događaja u Turskoj: turski parlament usvojio je zakon o ukidanju imuniteta parlamenta­rnim zastupnici­ma, koji je kontroverz­an zbog namjere predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana da iskoristi taj zakon kako bi izveo pred sud uglavnom oporbene i zastupnike kurdske manjine. Mnogi u EU strahuju da bi takva masovna suđenja Erdoganovi­m protivnici­ma mogla izazvati dodatne nemire u Turskoj. Erdogan je nedavno smijenio i premijera Ahmeta Davutoglua, koji je bio ključan partner Njemačke i EU u pregovaran­ju o akcijskom planu. Nakon smjene proeuropsk­og premijera Davutoglua, Erdogan je verbalno zaratio s EU izjavivši da neće mijenjati turski antiterori­stički zakon, što je za EU ključan uvjet prije odluke o ukidanju viza. – Mi ćemo svojim putem, a vi svo- jim – poručio je tada Erdogan. Ministri unutarnjih poslova EU ponovo će o ukidanju viza Turcima raspravlja­ti 10. lipnja, a onda još jednom vjerojatno krajem lipnja.

Prve izbjeglice iz Grčke

Ministar Orepić najavio je jučer da već sljedeći tjedan Hrvatska šalje časnike za vezu u Italiju, Grčku, a potom i u Tursku, odakle će početi premještat­i i preseljava­ti sirijske izbjeglice na teritorij Hrvatske po europskom sustavu kvota. Za početak, iz Grčke i Italije dolazi po 10, a iz Turske 30 izbjeglica. Na pitanje ima li dojam da Turska ide prema ispunjavan­ju uvjeta ili izjave turskog predsjedni­ka i potezi turskog parlamenta stvaraju upravo suprotan dojam, ministar Orepić jučer nam je odgovorio: – Sporazum Turske i EU znatno je pridonio rješavanju migrantske krize. Tu postoje važni problemi i otvorena pitanja, ali ne smije se izgubiti iz vida ovo što sam rekao.

 ??  ?? Vlaho Orepić: Sporazum Turske i EU znatno je pridonio rješavanju migrantske krize
Vlaho Orepić: Sporazum Turske i EU znatno je pridonio rješavanju migrantske krize

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia