Večernji list - Hrvatska

Od četiri lanjske pljačke banaka njegove su tri

Tri godine bio je neuhvatlji­v, a u pljačkama je ‘zaradio’ 1,4 mil. kn

- Elvis Sprečić

Svaku od 20 pljački detaljno je pripremio. Susjedima je bilo čudno jer se hvalio da gradi kuću, a bio je nezaposlen elvis.sprecic@vecernji.net – Znamo se iz kvarta od malih nogu, pa on prije nije imao ni za biber, a onda je odjednom počeo pričati kako je otvorio kafić na Žitnjaku, da gradi kuću na Kozari boku i da uskoro planira otvoriti pečenjarni­cu. Tu mi je cijela priča postala sumnjiva – govori susjed i poznanik Darija Schneidera (38) koji je nedavno uhićen zbog sumnje da je u posljednje tri godine u Zagrebu orobio čak devet banaka i isto toliko pošti te dvije benzinske postaje. Policijski dosje tog 38-godišnjaka, po struci vozača, sve do ove srijede kada ga je policija privela dok se nalazio u kući svoje majke na zagrebačko­j Remizi bio je potpuno čist. U svojim pohodima koje je započeo 22. veljače 2013., orobivši poslovnicu Hrvatske pošte u Ulici braće Domany, a završio 8. siječnja ove godine pljačkom pošte u Zvonimirov­oj uspio se dočepati gotovo 1,4 milijuna kuna.

Tvrdio da radi u rent-a-caru

U pljačkaške pohode išao bi uglavnom automobilo­m, a ponekad i pješice. Za opasačem je nosio pištolj – nekad pravi, ponekad plinski, a znao je koristiti i onaj plastični. Maske i odjeću mijenjao bi od pljačke do pljačke, pa je tako znao nositi medicinsku masku, sunčane naočale u kombinacij­i s kapuljačom ili šiltericom, a maske je izrađivao i sam od dijelova različite odjeće. Jednako često kao što je mijenjao maske, mijenjao je i automobile. – Svako se malo mogao vidjeti u drugom autu. Nije bila riječ o skupocjeni­m vozilima, nego, recimo, o srednjoj klasi automobila, ali opet mi nije bilo jasno zbog čega ih tako često mijenja, pa sam ga jednom otvoreno pitao odakle mu sve to. Počeo se izvlačiti da radi u rent-a-caru, a nije mi znao reći koliko košta iznajmljiv­anje automobila na jedan dan, pa je brzo promijenio temu – priča nam poznanik Darija Schneidera. Baš zbog toga jer je tako često mijenjao maske, oružje i automobile, tako je dugo i uspijevao ostati neuhvatlji­v zagrebačko­j policiji. Nije na odmet niti spomenuti da su se lani u Zagrebu dogodile če- tiri pljačke banki, a tri je upravo Schneider poduzeo.

Uhićen u kući svoje majke

– Policija ga je privela u srijedu rano ujutro. Okružili su kuću s pet automobila, oko petnaest policajaca sudjeloval­o je u akciji. Nismo imali pojma što se događa, a onda su jednog susjeda pozvali da bude prisutan dok pretražuje kuću. Koliko znam, ukraden novac nisu pronašli nigdje, a Dario im je priznao dok su ga u lisicama dovodili na pretres kako u šupi ima pištolj i nešto odjeće kojom se koristio u pljački. Sve to navodno je držao spremljeno u ruksaku – govore stanovnici Dinarske ulice u kojoj je Schneider priveden.

“Viđao sam ga u raznim autima, a govorio mi je da je otvorio kafić i pečenjarni­cu”

 ??  ??
 ??  ?? Dario Schneider (gore), po struci vozač, nije bio kažnjavan
Dario Schneider (gore), po struci vozač, nije bio kažnjavan
 ??  ?? Oduzela policija U pohode je, osim pravog, Dario Schneider nosio plinski i plastični pištolj. Opremu koju je koristio, među ostalim, i u pljački Hypo banke skrivao je u šupi svoje majke
Oduzela policija U pohode je, osim pravog, Dario Schneider nosio plinski i plastični pištolj. Opremu koju je koristio, među ostalim, i u pljački Hypo banke skrivao je u šupi svoje majke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia