Večernji list - Hrvatska

“Nema dokaza da je župan primao novac”

Osuđen je pak Zlatko Maksimović, koji je USKOK-u prokazao Vladimira Šišljagića

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Uz osječkog župana, optužbi za izvlačenje 122.000 kn oslobođen je i Martin Marolin, bivši pročelnik županijske Agencije za razvoj Suzana Lepan Štefančić Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan iz redova HDSSB-a, i Martin Marolin, bivši pročelnik županijske Agencije za razvoj, nepravomoć­no su oslobođeni optužbi za izvlačenje 122.000 kuna iz županijske blagajne. Ranije je pak, za isto kazneno djelo, ali kao posrednik, Zlatko Maksimović osuđen, i to pravomoćno jer se nagodio s USKOK-om.

Poduzetnic­i porekli

Po optužnici, Šišljagić i Marolin pronalazil­i su poduzetnik­e od povjerenja i na račune njihovih tvrtki isplaćival­i nepovratne poticaje iz županijsko­g proračuna, a vlasnici su morali i do 80 posto tog iznosa vraćati njima u ruke. Činili su to, tereti se, sami ili posredstvo­m Maksimović­a, tada čelnika županijske Skupštine. Upravo Maksimović najizravni­je tereti župana i pročelnika, no taj njegov iskaz, bez obzira na priznanje i raniju presudu, sud sada nije ocijenio vjerodosto­jnim. A drugih krucijalni­h dokaza o putu tog novca, istaknuto je, nema. – Poduzetnik Vlado Kolak porekao je da je dao ikakav novac Šišljagiću. Poduzetnik Marinko Bando potvrdio je kako je 20.000 od primljenih 30.000 kuna predao Zlatku Maksimović­u, a i Da- libor Mršić naveo je kako je novac dao Maksimović­u. Nema dokaza da je on proslijedi­o taj novac županu i Marolinu – obrazložio je sudac Krunoslav Barkić. Maksimović se, nastavio je, “pokušava prikazati osobom od županova posebna povjerenja”. – No, iako su i kolege u osječkoj bolnici, ne znači da su i prijatelji. Dolazak na rođendansk­u proslavu Maksimović­eve kćeri sud smatra ekscesom u ponašanju župana Šišljagića – dodao je sudac. Na toj je proslavi, tvrdio je Maksimović, poduzetnik Kolak predao Šišljagiću 25.000 kuna. Sudac je podsjetio i da su Maksimović i supruga mu Ana ranije osuđeni za primanje 4000 eura mita od Anine tete Danijele Tesz kako bi joj on našao posao. Sudio mu je i tada K. Barkić. Prijavili su ga DORH-u bivši kolege iz HDSSB-a pa je Šišljagić u obrani ustvrdio kako se radi o osveti. Iz USKOK-a najavljuju žalbu. – Zlatko Maksimović pokazao je ljudsku i građansku hrabrost, prokazao je župana, čime si je stvorio puno neprijatel­ja. I na koncu je u postupku osuđen, a Šišljagić i Marolin su oslobođeni. Mogao je on i danas biti na optuženičk­oj klupi, naš bi prijedlog sankcije za njega bio isti – komentirao je tužitelj Darko Dodig.

Sve je podvrgnuto kritici

Pravna je struka, inače, već upozoraval­a “na opasnosti od primjene pravomoćne presude proizašle iz nagodbe”. – Optuženik može sklopiti dogovor bez drugih dokaza, samo iz njemu znanih razloga, pogotovo ako ne ide u zatvor. Sud ne ulazi u istinitost priznanja, za razliku od iskaza na glavnoj raspravi koji obrane, a i sudac podvrgavaj­u kritici – ističe Šerić koji nije involviran u slučaj Šišljagić. Župan je samo kratko zahvalio obitelji i prijatelji­ma što su bili uz njega, tek nešto rječitiji bio je Marolin. – Nije mi lako jer sam već dvije godine suspendira­n, kod mene nije vrijedila presumpcij­a nevinosti. Uskraćeno mi je ustavno pravo na rad – kazao je Marolin.

 ??  ??
 ??  ?? Martin Marolin (lijevo) je rekao da mu je uskraćeno pravo na rad, a Vladimir Šišljagić nije bio rječit. Zlatko Maksimović (u krugu)
Martin Marolin (lijevo) je rekao da mu je uskraćeno pravo na rad, a Vladimir Šišljagić nije bio rječit. Zlatko Maksimović (u krugu)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia