Večernji list - Hrvatska

Bomba je u avion postavljen­a još dok je bio u Africi?

Zrakoplov se ne bi tako naglo srušio bez upozorenja da se radi o tehničkom kvaru

- Hassan Haidar Diab

Ne isključuje se mogućnost da su pilot ili kopilot namjerno srušili zrakoplov kao što je to lani učinio i kopilot Germanwing­sa vanjska@vecernji.net Iako još nema službene potvrde o razlozima rušenja zrakoplova EgyptAira sa 66 putnika na liniji Pariz – Kairo iznad Sredozemno­g mora, gotovo svi su uvjereni da se radi o teroristič­kom činu.

Eritreja i Tunis sumnjivi

Stručnjaci smatraju da se zrakoplov zbog bilo kakvog tehničkog problema ne može tako naglo srušiti a da pilot to ne uspije javiti. I dok intenzivno traje istraga u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle gdje policija ispituje sve okolnosti pa i mogućnost da je možda netko od zaposlenik­a unio bombu u zrakoplov, egipatske vlasti istražuju mogućnost podmetanja bombe u zrakoplov prije nego što je uopće sletio u Pariz. Arapske dnevne novine “Rai Alyoum” pišu da je taj zrakoplov dan prije sletio u Asmaru, glavni grad Eritreje, gdje je bio 24 sata u zračnoj luci, a prije toga bio je i u gradu Tunisu, te stručnjaci ne isključuju mogućnost da su teroristi preko svojih suradniks u nekom od tih gradova uspjeli postaviti bombu u zrakoplov i namjestiti vrijeme eksplozije upravo na letu između Pariza i Kaira. Time bi se teroristi osvetili Egiptu koji se bori protiv radikalnih islamista na poluotoku Sinaju, ali i Francuskoj koja je jedna od zemalja predvodnic­a u napadu na teroristič­ku organizaci­ju Islamsku državu. Također, stručnjaci za sigurnost smatraju da su teroristi rušenjem zrakoplova koji je poletio upravo iz Pariza htjeli još jednom pokazati da im je Francuska laka meta i unijeti strah i nemir samo 20-ak dana prije početka Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj. Naime, teroristič­ka organizaci­ja Islamska država u nekoliko je navrata zaprijetil­a Francuskoj da će taj sportski spektakl pretvoriti u plač i suze.

Ponirao 6700 metara

S druge strane, pokaže li na kraju istraga da nije riječ o bombi, stručnjaci tvrde da se zasigurno ne može raditi o tehničkom kvaru s obzirom na to da zrakoplov nije poslao poziv u pomoć. Osim toga, zrakoplov je bio na visini većoj od 11.000 metara, a onda je iznenada napravio dva okreta i pao za 6700 metara. Stručnjaci kažu da se to može objasniti jedino nekim iznenadnim događajem u pilotskoj kabini ili zrakoplovu pa stoga ne isključuju mogućnost da su pilot ili kopilot namjerno srušili zrakoplov kao što je to učinio i kopilot zrakoplova Germanwing­sa Andreas Lubitz srušivši ga u francuskim Alpama, pri čemu je poginulo 150 ljudi. Da sve ukazuje na terorizam potvrdio je i šef Zajednice grčkih kontrolora leta Serafim Petrou rekavši kako iz iskustva može reći da iznenadni nestanak zrakoplova najvjeroja­tnije znači da je eksplodira­o u zraku.

Zrakoplov je poletio iz Pariza, a ako je u pitanju terorizam, kako će se održati nogometni EP? TSAI ING-WEN: U trenutku kada kao prva žena preuzimam vlast na Tajvanu, pozivam na pomirljiv ton i pozitivan dijalog s vlastima u Pekingu

 ?? REUTERS ?? Nova predsjedni­ca jučer položila prisegu
REUTERS Nova predsjedni­ca jučer položila prisegu
 ??  ?? François Hollande Francuski predsjedni­k produljio je izvanredno stanje do kraja nogometnog EP-a
François Hollande Francuski predsjedni­k produljio je izvanredno stanje do kraja nogometnog EP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia