Večernji list - Hrvatska

Merkel: Imam recept protiv radikala

S više policajaca, nižim porezima i kultom obitelji pokušat će obuzdati rast AfD-a

- Antonio Mandir antonio.mandir@vecernji.net

Merkel je demokršćan­ski CDU gurnula ulijevo pa sada imaju najnižu podršku od osnivanja i prvih izbora nakon 2. svjetskog rata Nekada sveprisutn­a njemačka kancelarka Angela Merkel zadnjih se tjedana povukla iz političke svakodnevi­ce i gotovo da se i ne čuju njezini komentari o glavnim temama – ukidanju viza Turcima, migrantima, padu popularnos­ti njezine Kršćansko-demokratsk­e unije, golemom rastu radikalne stranke Alternativ­a za Njemačku, sankcijama Putinu...

Traži igrača za desni bok

Kancelarka se povukla kako bi u miru osmislila novu taktiku i uzvratila udarac preko “desne strane terena” i zaustavila golemi rast ekstremno desnog AfD-a. “Merkel traži igrača za desni bok da zaustavi uspon AfD-a”, objavio je Bild. Kritičari optužuju kancelarku Merkel da je demokršćan­ski CDU gurnula previše ulijevo pa sada imaju najnižu podršku od osnivanja i prvih izbora nakon 2. svjetskog rata 1949. godine. – CDU već godinama nije stranka desnoga centra. Stoga i ne čudi da se mnogi naši birači ne mogu u tome pronaći i sada utočište nalaze u AfD-u – kritizira kancelarku i aktualni ministar prometa Alexander Dobrindt iz sestrinsko­g CSU – Kršćansko- socijal- ne unije. U Njemačkoj se danas događa veliki paradoks – demokršćan­sku kancelarku više od demokršćan­a podržavaju komunistič­ka stranka Ljevica, Zeleni i socijaldem­okrati. – Imao bih velikih dvojbi o ispravnost­i svoje politike ako je slave Ljevica i Zeleni – neobično je oštar prema šefici svoga kabineta ministar Dobrindt, ističući da je Merkel postala žrtva vlastitih težnji za kompromisi­ma i neprirodni­m koalicijam­a sa zelenima, crvenima jer, “ako se politika temelji na kompromisi­ma, birači će potražiti alternativ­u”. Izgleda da je kancelarka smislila plan kako da uzvrati udarac desnici. Pozivajući se na izvore iz vrha CDU, njemački je Bild jučer objavio da se Merkel odlučila za zaokret i da će joj prioritet postati tradiciona­lne desne teme – nacionalna sigurnost, obitelj i porezna politika.

Izgubljen osjećaj sigurnosti

Za stranačku klauzuru koja će se održati 24. i 25. lipnja Merkel planira predložiti otvaranje nekoliko tisuća radnih mjesta u policiji i tajnim službama. Time Merkel

Želi financijsk­i poticati demokršćan­ski model zajednice – otac, majka, dijete

pokušava vratiti izgubljeni osjećaj sigurnosti kod mnogih građana, nastao na izbjegličk­om valu. Druga ključna točka za povratak povjerenja građana smanjenje je poreza za srednju i nižu klasu, a tu bi ključnu ulogu trebao imati kancelarki­n najodaniji igrač, ministar financija Wolfgang Schäuble. Također, cilj je u središte vratiti kult obitelji i financijsk­i poticati demokršćan­ski, klasični model zajednice – otac, majka, dijete.

 ??  ?? Njemačka kancelarka Angela Merkel povukla se kako bi u miru osmislila novu taktiku i uzvratila udarac preko “desne strane terena”
Njemačka kancelarka Angela Merkel povukla se kako bi u miru osmislila novu taktiku i uzvratila udarac preko “desne strane terena”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia