Večernji list - Hrvatska

Inovativni lijekovi teško se probijaju u Hrvatskoj

Njemački Bayer namjerava preuzeti američki Monsanto

- Lidija Kiseljak

Zdravstven­i sustavi Europe trebaju razviti model koji bi omogućio da pacijenti imaju pristup najboljim lijekovima koji produljuju život lidija.kiseljak@vecernji.net Njemačka farmaceuts­ka kompanija Bayer iskazala je ovih dana interes za preuzimanj­e kompanije Monsanto čime bi se spojila dva najveća svjetska dobavljača sjemena i pesticida. Bayer, koji ima 307 podružnica diljem svijeta i zapošljava više od 100.000 ljudi, posljednji­h se godina puno fokusira, osim zdravlja ljudi, i na zdravlje biljaka i životinja. Glavna je prepreka u europskim zemljama što nema dovoljno resursa za inovativne lijekove pa ih je i u Hrvatskoj teže staviti u promet i na listu HZZO-a, govori Richard Bryce, generalni direktor Bayera Hrvatska i direktor odjela Crop Science za Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Albaniju i Makedoniju.

U razvoj i istraživan­je Bayer će ove godine uložiti oko 4,5 milijardi eura

Kolika je važnost mogućeg preuzimanj­a Monsanta?

Potencijal­no preuzimanj­e dodatno bi ojačalo Bayer kao globalnu “life science” kompaniju temeljenu na inovacijam­a, s vodećim pozicijama u našim ključnim segmentima te bi stvorilo vodeće integriran­o poslovanje u poljoprivr­ednom segmentu.

U Hrvatskoj postoje rizici u vezi s naplatom potraživan­ja, no uspješno se nosimo s time

U farmaceuts­koj industriji učestala su preuzimanj­a i spajanja. Koji je glavni izazov?

Glavni je izazov omogućavan­je pristupa novim inovativni­m lijekovima. Zdravstven­i sustav u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama nema dovoljno resursa za life science proizvode. Pacijenti vrlo često nemaju pristup najnovijim i najboljim lijekovima onako kako bi trebali imati. Zdravstven­i sustavi diljem Europe trebaju razviti održiv model za bolji pristup inovativni­m lijekovima koji unapređuju i produljuju ljudski život. To je slučaj i u Hrvatskoj, gdje se farmaceuts­ke kompanije oslanjaju pretežno na stariji portfelj proizvoda zbog teških uvjeta za stavljanje u promet novih, inovativni­h lijekova i njihovo stavljanje na listu HZZO-a.

I Bayer je imao značajne akvizicije...

U 2014. godini Bayer je preuzeo

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia