Večernji list - Hrvatska

Platinaste ploče dobili su Azra, Bijelo dugme, Crvena jabuka i Plavi orkestar

- hrvoje.horvat@vecernji.net Hrvoje Horvat

U Tvornici je održan i veliki koncert na kojem su nastupili glazbenici Ultimate Collection­a prodanog u više od 105 tisuća primjeraka U četvrtak navečer u zagrebačko­j Tvornici održan je koncert povodom „The Ultimate Collection“serije CD-a Croatia Recordsa, na kojem su pred oko 1300 ljudi u Tvornici nastupili Parni valjak, YU grupa, Neno Belan & Fiumens, Željko Bebek i Opća opasnost.

70 godina povijesti

Da bi se došlo do tog koncerta, trebalo je objaviti 34 dvostruka CD-a edicije „The Ultimate Collection“koja sadrži oko 1200 pjesama, otprilike 70 posto domaće rock-glazbe snimljene od sedamdeset­ih godina do danas. Usprkos 70-godišnjoj povijesti Croatia Recordsa i Jugotona u Dubravi se nikada nije okupilo glazbenika kao u četvrtak, gdje su im u novootvore­nom studiju CMC televizije, kao i na večernjem koncertu, uručena priznanja Hrvatske diskografs­ke udruge za prodane naklade i plakate Croatia Recordsa. U doslovnom „tko je tko“s rock-scene pozornicom su prošli mnogi. „The Ultimate Collection“dostigla je nakladu od 105 tisuća prodanih primjeraka, a njenom pokretaču Želimiru Babogredcu dopredsjed­nik HDU Branko Komljenovi­ć uručio je posebno priznanje na svečanosti koju je vodila Ana Radišić. Platinaste ploče za 15 tisuća prodanih diskova primili su članovi Bijelog dugmeta, Azre, Crvene jabuke i Plavog orkestra. Zlatne ploče za više od sedam tisuća prodanih primjeraka primili su Neno Belan i Đavoli, Psihomodo pop, Dado Topić i Time, Daleka obala, Dino Dvornik, i Dino Merlin, a srebrne ploče za više od 3500 prodanih primjeraka dobili su Buldožer, Drago Mlinarec i Grupa 220, Vajta i Teška industrija, YU grupa, Divlje jagode, Haustor, Idoli, Leb i sol, Crveni koralji i Zabranjeno pušenje.

The Ultimate Collection sadrži oko 1200 pjesama, otprilike 70 posto domaće rock-glazbe Početkom devedeseti­h za iste nagrade naklade su trebale biti dvaput veće

Veće tržište

Svi ostali primili su posebna priznanja, članovi Plave trave zaborava, Indexa, Jurica Pađen i Aerodrom, Lačni Franz i Zoran Predin, Kameleoni, Korni grupa, Majke i Goran Bare te Opća opasnost, a naknadno će ih dobiti članovi Električno­g orgazma, Laufer i Damir Urban i Josipa Lisac za Matta Collinsa. Certifikat­i za srebrnu, zlatnu i platinastu ploču početkom devedeseti­h bili su sedam i pol, petnaest i trideset tisuća prodanih primjeraka, a u bivšoj državi i viši, ali je i tržište u Jugoslavij­i za glazbenike bilo puno veće.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia