Večernji list - Hrvatska

Ante Miše: Na veliko natjecanje tek kao trener

- predrag.jurisic@vecernji.net Predrag Jurišić

Ne prođemo li skupinu, svi bismo bili vrlo nesretni. Ali, ne razmišljam o tome, vjerujem da ćemo ući u osminu finala, a onda što bude, kaže izbornik Naizgled miran, ali u sebi neprijepor­no napet, izbornik Ante Čačić došao je pred novinare dva sata prije nego što je počelo službeno okupljanje naših nogometaša za pripreme uoči odlaska na Euro. U Svetom Martinu na Muri (od 22. do 27. svibnja) te u Rovinju (od 29. svibnja do 4. lipnja), Čačić će pripremati, osvježavat­i i uigravati momčad za Francusku... – Nisam posebno uzbuđen, ali jedva sam dočekao početak priprema. Pritisak postoji, no cijeli sam život navikao na rad pod naponom. Kad sam bio TV mehaničar, imao sam posla čak i s visokim naponom – duhovito je Čačić “razbio” dosadu i naglasio: – Hrvatska je reprezenta­cija više od nogometa, uvijek je bila, a i sad je, poseban simbol domoljublj­a! Stoga je i mjesto izbornika posebno, tako da ovu funkciju shvaćam kao veliku čast i obvezu, ponosan sam što sam ovdje i ne postoji taj pritisak koji bi me mogao sputati – kaže Čačić, koji ne krije da na Euru planira koristiti 15-16 igrača. A ostali?

Cilj je stvoriti zajedništv­o

– Upravo je zato iznimno važno da oni preostali igrači budu dobro odabrani, da ne budu nezadovolj­ni i ljutiti, kako ne bi remetili ozračje. Ti dečki moraju biti pozitivni, moraju znati da su važan dio momčadi, iako možda neće sudjelovat­i igrama na terenu. Naš je osnovni cilj stvoriti zajedništv­o, napraviti momčad u kojoj će igrači doista “ginuti” jedan za drugoga. I bude li tako, možemo se nadati dobrom rezultatu. Što je za vas dobar rezultat? – Ne prođemo li skupinu, svi bismo bili vrlo nesretni. Ali, ne razmišljam o tom crnom scenariju, vjerujem da ćemo ući u osminu finala, a onda što bude! Moja je letvica visoko postavljen­a, ali idemo utakmicu po utakmicu. Nikad nije dobro gledati “preko brda”, onda se čovjek lako spotakne – kazao je Čačić. I dok se izbornik družio s novinarima, njegovi su pomoćnici, Joe Šimunić, Marijan Mrmić, Ante Miše i Leonard Sovina, već ispijali kavicu na terasi hotel-restorana “As”. Šimunić je iskazao oduševljen­je Večernjako­vim dokumentar­cem “Domovinski rat počeo je na Maksimiru” autora Miljenka Manjkasa, a Miše nam je rekao:

Navikao sam na rad pod naponom, tako mi je bilo i kao TV mehaničaru, šalio se Ante Čačić Novi Max na kioscima FINALE U MILANU – ZIDANE vs. SIMEONE: Zizou je učio od Hrvata, sad je zaljubljen u naše zvijezde... “Išao sam na Simeoneove treninge, to je spartanski dril”, kaže Nenad Bjelica

Bio sam na širem popisu

– Znate li da će mi ovo biti prvo veliko natjecanje? Iza mene je bogata igračka karijera, imam sedam nastupa za Hrvatsku, u nekoliko sam navrata bio i na širem popisu igrača za velika natjecanja, ali nikad nisam otišao na EP ili SP! A sad, kao mladi trener, imam priliku biti dio naše ekspedicij­e. Sretan sam i nadam se da ćemo u Francuskoj napraviti pravi rezultat – kaže Miše.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia