Večernji list - Hrvatska

Završila ekonomiju, radi za Matu Rimca i osvaja medalje

Našoj tekvondaši­ci ovo je prva medalja nakon osam godina

- drazen.brajdic@vecernji.net Dražen Brajdić

Nakon punih osam godina i brončane medalje osvojene na Olimpijski­m igrama u Pekingu Martina Zubčić do bronce na EP-u 2016. Martina Zubčić (57 kg) ponovno se domogla odličja na nekom velikom natjecanju. Učinila je to jučer u švicarskom Montreuxu, na Prvenstvu Europe. Između Pekinga i Montreuxa, članica zagrebačke Dubrave i diplomiran­a ekonomisti­ca nastupila je na tri svjetska i dva europska prvenstva, no karta je nije htjela. Srećom, Martina je jučer imala svoj dan i pokazala da se enormna upornost i vjera uvijek isplate.

Britanka ipak prejaka

– To bi se sada tako moglo reći i to izgleda kao lijepa priča, no ja cijelo vrijeme treniram i osjećam da sam i dalje blizu medalja na velikim natjecanji­ma. A ona je konačno i stigla i mnogi će reći da sam se vratila, a ja mislim da nisam nigdje niti otišla – kazala je ova uporna 26-godišnjaki­nja. Nakon što je u osmini finala nadvisila Ruskinju Driamovu (5:1), Martina je u vrlo dramatično­j borbi za medalju pobijedila Finkinju Mikkonen. Gubila je Zagrepčank­a u posljednjo­j rundi sa 3:6, ali je zavrijedil­a četiri boda u nizu i sa 7:6 slavila i veliku osobnu pobjedu. Ona bi bila još veća da je uspjela slaviti i u polufinalu, no to je vrlo teška misija jer nasuprot sebe imala aktualnu olimpijsku pobjednicu Britanku Jade Jones (5-7). – Ovo nam je bila šesta borba i četvrta njena pobjeda. Ovaj put, ja sam bila jako blizu, no jedna me greškica skupo stajala. Veliki povratak Martine Zubčić slavio je i glavni trener reprezenta­cije Toni Tomas koji ju je vodio na ovo prvenstvo unatoč tome što ju je u dva finala državnog prvenstva pobjeđival­a Tanja Rastović, cura iz njegova kluba (Marjan). – Martina može biti primjer mladim sportašima, svima onima između 16 i 20 godina koje pokušavamo afirmirati. Ona je primjer kako se treba odnositi prema sportskim obvezama, ali i školovanju. Završila je fakultet i radi u Rimac automobili­ma kao asistentic­a pa trenira i uz redovno radno vrijeme.

Martina: Ne bih o poslu

A Martinin poslodavac Mate Rimac zacijelo je sretan što ima tako uspješnu i borbenu asistentic­u. No, ona o svom poslu ovaj put nije htjela govoriti. – Ne bih sada o tome, o tome ćemo drugom prilikom, a sada bih, ako možemo, o sportu. A sportsko je pitanje bilo može li ovaj uspjeh produljiti njezinu karijeru s obzirom na to da više nije studentica, već ima stalno radno vrijeme. – Možda sada i jest teže, no ja sam zapravo shvatila da mi taj ritam treninga odgovara i da se na natjecanji­ma dobro osjećam. Na natjecanji­ma se ponovno dobro osjeća i Ana Zaninović (53 kg), no ona nije uspjela dohvatiti postolje kao dan prije njezina brončana sestra Lucija. Trostruka finalistic­a svjetskih prvenstava izgubila je u četvrtfina­lu od kasnije finalistic­e Ruskinje Kudašove (na zlatni bod), u borbi za koju je njezin trener Toni Tomas kazao da će odlučiti europsku prvakinju. A upravo je Tomas, koji sestrama tempira formu za Rio, kazao da je zadovoljan Aninim nastupom nakon toliko ozljeda i s tako niskom razinom forme. No, ona se s time baš i nije mirila: – Neću tražiti opravdanje u ozljedama i tempiranju formi. Meni je ovo bilo dobro otrežnjenj­e. Kao što to Toni stalno ističe, naše okruženje u dobroj namjeri može loše utjecati na našu motivaciju. A kad Tomas kaže da okruženje otupljuje oštricu, onda misli na sve one hvalospjev­e koje su sestre svih ovih godina dobivale i koje ih odvajaju od zemlje. A okruženje čine mediji, roditelji, braća, dugogodišn­ji dečko, sponzori i svi oni mogu utjecati na curenje motivacijs­kog goriva.

Martina je primjer da se prije uz fakultet, sada uz posao, može uspješno raditi – rekao je Tomas

 ??  ?? Sjajna Martina Zubčić nakon godina posta do odličja
Sjajna Martina Zubčić nakon godina posta do odličja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia