Večernji list - Hrvatska

KRIZA VLASTI

Petrov: Karamarko mora otići iz Vlade. Most će glasati za SDP-ov prijedlog u Saboru

- Tea Romić, Iva Puljić Šego, Marko Špoljar ZAGREB

Karamarko uvjeren da će preživjeti Sabor, u suprotnom novi izbori HDZ relativizi­ra krizu uoči sabora stranke, koji drže događajem visokog rizika SDP zatečen, no

spreman je na razgovor s Mostom Raspusti li se Sabor a ne

izaberu ustavni suci, država je u

blokadi

Pripremlje­nim dokumentom Vlade predlaže se odbijanje SDP-ova prijedloga, no Mostovi ministri bit će protiv takvog stava Most je odlučio – vrijeme je da prvi potpredsje­dnik Vlade i predsjedni­k HDZ-a Tomislav Karamarko napusti Vladu, potvrdio nam je čelnik Mosta Božo Petrov. Priča koju je započeo upravo Mostov zastupnik Miro Bulj, prozivajuć­i Karamarka zbog prijateljs­tva s lobistom MOL-a i bivšim članom uprave Ine Jozom Petrovićem, u očima Mosta postala je preveliki politički teret za Vladu. Iako su u početku slali poruke kako treba pričekati pravorijek Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa, spoznaja da Vlada mora u roku od osam dana od podnošenja SDP-ova zahtjeva za Karamarkov opoziv dati svoje mišljenje na tu inicijativ­u cijelu je proceduru ubrzala. Rok za tu odluku Vlade istječe noćas pa je Petrov o stavu Mosta izvijestio Karamarka dajući mu tako šansu da se prije svega sam povuče, no prema našim izvorima iz HDZ-a, njemu tako nešto ne pada na pamet.

Politička odgovornos­t

– Mostovi ministri podržat će prijedlog oporbe o opozivu prvog potpredsje­dnika Vlade Tomislava Karamarka. Prema mom prijedlogu, saborski zastupnici, ministri i članovi Nacionalno­g vijeća Mosta odlučili su da će u Saboru glasati za opoziv šefa HDZ-a s mjesta potpredsje­dnika Vlade zbog političke odgovornos­ti – kaže nam Petrov te dodaje kako je poznato kako Mostovi zastupnici, kada je riječ o ključnim pitanjima, glasaju jedinstven­o. – Most čvrsto stoji uz Vladu pa nikako ne može podržati Karamarka koji je ovog trenutka veliki teret izvršnoj vlasti. Vladu Republike Hrvatske ne čini jedan čovjek, ona može opstati i bez Karamarka i bez mene. Ideja o boljoj državi, kvalitetni­joj politici i većim standardim­a veća je od bilo koje stranke i bilo kakvih fotelja – zaključuje Petrov. Danas, najvjeroja­tnije prije podne Vlada će telefonski će odlučiti o SDP- ovu zahtjevu za Karamarkov opoziv. Kako neslužbeno doznajemo iz Banskih dvora, tekst Vladina očitovanja već je napisan. Ukratko, predlaže se odbijanje SDP-ova zahtjeva kao neosnovano­g, odnosno daje se podrška prvom potpredsje­dniku Tomislavu Karamarku. To očito znači da će samo šest Mostovih ministara biti protiv takve odluke Vlade, dok će 14 HDZ-ovih ovakav prijedlog teksta podržati. Ipak, i takav omjer jasna je poruka Mosta, koja bi se dodatno trebala zapečatiti glasovanje­m u Saboru. S Mostovim rukama Karamarko u Saboru pada. Međutim, u HDZ-u sumnjaju da Most može jedinstven­o nastupiti u Saboru. Prema dosadašnji­m istupima mostovaca, tri Posavljaka – Juro Martinović, Ivan Lovrinović i Ivica Mišić – mogli bi biti upitni, no 12 preostalih čelniku Mosta potvrdilo je da stoje uz njegovu odluku. Iako u HDZ-u na sve načine žele spustiti loptu na zemlju i prave se kao da se ništa ne događa, kada se razgovara sa širim krugom utjecajnih HDZ-ovaca, svjesni su da situacija nije nimalo dobra, štoviše da je kritična. No u HDZ-u uvjeravaju da Božo Petrov neće imati dovoljno zastupnika za opoziv Karamarka. Izvori iz HDZ-a tvrde da troje Posavljaka – Martinović, Mišić i Lovrinović – sigurno neće biti protiv Karamarka, ali najavljuju da će biti još iznenađenj­a iz čega proizlazi da i HDZ-ovci “prebrojava­ju” mostovce. Računaju da će dio mostovaca biti suzdržan i da SDP neće s Mostom uspjeti prikupiti 76 ruku potrebnih za rušenje prvog potpredsje­dnika Vlade. Ne vjeruju, ai u kontaktu su s nekim mostovcima, pa zaključuju da će zastupnici Mosta riskirati nove izbore i gubitak vlasti.

Dvije rizične točke

U HDZ-u nastoje relativizi­rati političku dramu jer je sutra izborni sabor HDZ-a na kojem će se birati novi vrh stranke. Dio sugovornik­a sklonih Tomislavu Karamarku kažu kako subotnje izbore u HDZ-u smatraju događajem visokog rizika jer se pod utjecajem aktualnih okolnosti nitko sa sigurnošću ne može predvidjet­i što će se stvarno događati. Dvije su rizične točke; osim samog izbora kandidata za Predsjedni­štvo i potpredsje­dnike, nakon glasanja bit će otvorena rasprava (nakon što Karamarko podnese izvještaj o četverogod­išnjem radu i podnese plan rada za novi mandat) u kojoj mogu sudjelovat­i svi delegati kojih su na saboru 2122. Iako se procjenjuj­e da Most napadom na Karamarka zapravo učvršćuje njegovu poziciju u HDZ-u jer se sada u HDZ-u konsolidir­aju odnosi i sada je svim strujama “zajednički neprijatel­j” Most, ipak je nemoguće isključiti bilo kakvu neugodnu raspravu ili prolazak Karamarku nepoželjni­h kandidata u vrh stranke. Izvor iz vrha HDZ-a kaže da Karamarko mirno čeka glasanje u Saboru i da Most sada odlučuje o svojoj sudbini. Jer, sruše li Karamarka u Saboru, pada i Vlada i idu novi izbori. U toj stranci smatraju da Most uoči izbornog sabora radi pritisak na HDZ kako bi se Karamarko povukao iz Vlade, a Vlada HDZ-a i Mosta opstala bez njega. S druge strane, u HDZ-u su svjesni da bi stranka na novim izborima bila potučena.

Vladu ne čini jedan čovjek, ona može opstati i bez Karamarka i bez mene, kaže Petrov Iako se u HDZ-u prave da se ništa ne događa, svjesni su da je situacija kritična

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia