Večernji list - Hrvatska

Karlo Horvat: Odlazak Jokića veliki je udarac za reformu školstva

- Irena.kustura@vecernji.net

Reforma će učenicima omogućiti i izbornost u određenim predmetima i jedna je od rijetkih pozitivnih inicijativ­a u državi

Irena Kustura – Kako sam, ha, ne znam što bih rekao. Malo sam prehlađen, a puno više razočaran događajima s kurikularn­om reformom posljednji­h nekoliko dana – odgovorio nam je Karlo Horvat, predsjedni­k Nacionalno­g vijeća učenika, najvećeg predstavni­čkog tijela učenika u Hrvatskoj i savjetodav­nog tijela Ministarst­va znanosti, obrazovanj­a i sporta, učenik trećeg razreda daruvarske gimnazije, kad smo ga jučer na početku razgovora upitali kako je. Dodaje da je ekspertna radna skupina na čelu s dr. sc. Borisom Jokićem shvatila da nema konkretnu podršku Vlade i Ministarst­va obrazovanj­a pa je zato odlučila otići. – Ovakav rasplet s Cjelovitom kurikularn­om reformom zasigurno nije dobar za hrvatsko školstvo. Zahtjev za razrješenj­e ekspertne radne skupine bio je jedini logičan potez dr. sc. Jokića i njegovih kolegica i kolega koji su vrijedno radili na reformi. Smatram da je umiješanos­t politike uvelike pridonijel­a ovakvom raspletu koji će imati više negativnih nego pozitivnih posljedica.

Doživljava­te li i vi odlazak voditelja i članova njegove ekspertne radne skupine kao krah reforme obrazovanj­a?

Odlazak voditelja i članova ekspertne radne skupine doživljava­m kao veliki udarac za Cjelovitu kurikularn­u reformu i kao veliki izazov za one koji će naslijedit­i ove marljive ljude koji su dali 16 mjeseci svoga života u ovo, koji su danonoćno radili na stvaranju novih dokumenata i koji su željeli da mi, mladi, imamo bolju budućnost.

Je li se ministar Šustar trebao drukčije postaviti?

Ministar Šustar trebao je svakako biti odlučniji i barem se očitovati o svemu što se događalo od ponedjeljk­a do srijede, trebao je izaći u javnost i svima nam kazati koji je konačni stav Ministarst­va, hoće li se s reformom nastaviti, ima li novca za nju, kada i kako će se provoditi jer hrvatska javnost to zaslužuje znati.

Da je hrvatskom školstvu potrebna reforma, slažu se svi. U kojem smjeru bi ona trebala ići? Što bi se sve trebalo promijenit­i? Jeste li upoznati s onim što je predloženo u kurikularn­oj reformi i što o tome mislite? Bi li to još više opteretilo učenike?

Reforma obrazovanj­a trebala bi ići u smjeru u kojem je išla do sada. Zamišljena je tako da stvara ljude koji razmišljaj­u svojom glavom, da ne stvara štrebere i da učenicima koji znaju kojim putem žele krenuti poslije srednje škole omogući izbornost u nekim predmetima. Ova je reforma stvarno jedna od rijetkih pozitivnih inicijativ­a koje su se dogodile u našoj državi zadnjih nekoliko godina. Postoje određeni predmeti u kojima ima prostora za doradu i napredak. Stručnjaci i profesori otvoreni su za dijalog i korekciju dokumenata i prepustio bih im da naprave sve što je u njihovoj moći da se eventualni nedostaci nadoknade i da se dokumenti unaprijede. Upoznati smo s reformom, jedno smo od prvih tijela kojima je predstavlj­ena i cijele godine aktivno podržavamo ERS i sve koji rade na njemu. Kada i ako reforma krene, bit ćemo uključeni u nju, dat ćemo povratnu informacij­u kako učenici reagiraju na nju. Za učenike je ova reforma spas i ne bi ih opteretila, nego bi im olakšala obrazovanj­e.

Što ćete vi kao Vijeće učenika učiniti?

U četvrtak, dan nakon prosvjeda, Nacionalno vijeće učenika ima sjednicu u Ministarst­vu na koju smo pozvali i ministra Šustara. Od njega očekujemo da se pojavi i razjasni nam nedoumice koje su nastupile ovakvim raspletom situacije. Mi smo izuzetno nezadovolj­ni načinom na koji se Vlada i Ministarst­vo odnose. Već smo reagirali dopisom koji je išao u javnost. Najviše što možemo napraviti je dati podršku ekspertnoj radnoj skupini, a to smo već učinili.

Može li se reforma uopće provesti ako nema novca za nju?

Ne može. Novac je potreban i smatram da je ova reforma prioritet jer se odnosi na budućnost i opstanak cijele države.

Hoćete li kao Vijeće učenika sudjelovat­i na prosvjedu u Zagrebu u srijedu, hoćete li pozvati učenike da se priključe?

Osobno ću biti u Zagrebu i pridružit ću se prosvjedu. Svi učenici koji su prepoznali rad ovih stručnjaka i profesora pozvani su da dođu.

Što očekujete da će se time postići?

Očekujem da će se poslati jasna i jedinstven­a poruka vladajućim­a, a ona je da smo mi mladi budućnost ove zemlje u koju se mora ulagati i na kojoj se ne smije štedjeti.

Stručnjaci su otvoreni za dijalog i korekciju dokumenata i prepustio bih njima da to naprave

Kakva je vaša prognoza što će biti s reformom?

Pridružit ću se prosvjedu u Zagrebu u srijedu. Svi učenici pozvani su da dođu

Ne znam. Cijela se situacija treba malo slegnuti, treba vidjeti što će se sve dogoditi pa ćemo biti pametniji.

 ??  ??
 ??  ?? Izuzetno smo nezadovolj­ni načinom na koji se Vlada i Ministarst­vo odnose prema javnosti
Izuzetno smo nezadovolj­ni načinom na koji se Vlada i Ministarst­vo odnose prema javnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia