Večernji list - Hrvatska

Odlukom Mosta zatečeni u SDP-u i HNS-u, čeka se potez HDZ-a

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

Padne li Vlada, tvrde u SDP-u, novi su izbori najpošteni­je i najbolje rješenje, ali spremni su, kažu, i na razgovore s Mostom

Informacij­u da će većina mostovaca u Saboru glasati protiv Tomislava Karamarka zatekla je SDP-ovce koji su sami i pokrenuli zahtjev za izglasavan­je nepovjeren­ja prvom potpredsje­dniku Vlade. Zbog toga ni ne čudi da stav kako se dalje ponašati zapravo i nemaju.

Čeka se potez HDZ-a

A i žele prvo vidjeti kako će reagirati sam HDZ, odnosno hoće li izglasavan­je nepovjeren­ja Karamarku doista značiti i pad Vlade ili su se u najjačoj vladajućoj stranci možda spremni odreći svog predsjedni­ka da bi se spasili od novih izbora. U svakom slučaju ono što većina naših sugovornik­a u SDP-u kaže jest da su u slučaju pada Vlade novi izbori najpošteni­je rješenje. Međutim, sa stopostotn­om sigurnošću ne odbacuje ni opciju preslagiva­nja. Iako je ona, kažu, uistinu malo vjerojatna. – Ne vjerujem da je ta opcija moguća. Osim toga, svi mostovci sigurno ne bi bili za tu opciju. Da jesu, mi bismo već bili u koaliciji. Ali odazvat ćemo se na sve razgovore koji su u interesu Hrvatske – kaže član Predsjedni­štva SDP-a. Upravo takav stav SDP je formirao još u Crikvenici prije dvadeset dana gdje su imali svoj team building s temom priprema za nove izbore, a od tada do danas više gotovo da nisu ni raspravlja­li o toj temi što neki u stranci zamjeraju vodstvu. Očekuju da se nakon novih okolnosti što prije sastane Predsjedni­štvo, a potom i Glavni odbor stranke da bi se vidjelo kako se dalje postaviti u novim okolnostim­a. I u HNS-u su oprezni s izjavama što raditi. Jer nisu sigurni kako će se priča dalje rasplitati. Nije isključeno, kaže naš izvor iz HNS-a, da se u priču uplete i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović jer izlazak na nove izbore za HDZ znači i gubitak izbora. Može li i hoće li HDZ sebi dopustiti takvu žrtvu zbog jednog čovjeka, u HNS-u dvoje.

Izabrati ustavne suce

Ono što u oporbi znaju sa sigurnošću jest da na dan izglasavan­ja nepovjeren­ja Karamarku svi moraju biti u Saboru i dignuti ruku za svoj prijedlog. Kao i da se treba napraviti sve da se ustavni suci izaberu do ljetne stanke. I u SDP-u i HNS-u sigurni su i da će, dođe li do novih izbora, koalicija Hrvatska raste biti ponovno aktualna jer od centristič­ke priče HNS-a u slučaju izbora na jesen nema ništa. S ciljem da se i proširi broj partnera kako bi se mogao osvojiti što veći broj mandata. Ozbiljno se računa na HSS, ali i IDS.

 ??  ?? Izglasavan­je nepovjeren­ja Karamarku SDP-ov je potez
Izglasavan­je nepovjeren­ja Karamarku SDP-ov je potez
 ??  ?? Mogući rasplet Nije isključeno, kažu u HNS-u, da se u priču uplete i predsjedni­ca K. GrabarKita­rović
Mogući rasplet Nije isključeno, kažu u HNS-u, da se u priču uplete i predsjedni­ca K. GrabarKita­rović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia