Večernji list - Hrvatska

HDZ-ova veteranka koja se kandidiral­a za potpredsje­dnicu uoči izbornog sabora stranke

- Davor Ivanković

Orešković je plod jedine mogućnosti koja se pojavila dogovorom HDZ-a i Mosta. I on je bio naš, HDZ-ov izbor. Treba mu neko vrijeme... Pred subotnji izborni sabor HDZ-a nema baš HDZ-ovca koji bi se oglasio intervjuom. No Dubravka Šuica hadezeova je veteranka i kandidiral­a se za potpredsje­dničko mjesto.

Uoči izbornog sabora HDZ-a mediji stalno govore o stavu “vrha stranke”. Vi ste potpredsje­dnica HDZ-a, možete li definirati što je vrh stranke?

Jedna sam od šest potpredsje­dnika stranke i definicija vrha stranke trebala bi značiti Predsjedni­štvo stranke, a često u medijima znamo pročitati da je izvor “vrh stranke”. Međutim, i ja kao potpredsje­dnica vrlo često iz medija doznajem što se događa u stranci. Taj izraz „vrh stranke“može označavati i samog predsjedni­ka Tomislava Karamarka, tim više jer je, prije mjesec dana, izravno izabran i dobio veći legitimite­t.

Čuo sam da ste i vi pokrenuli to pitanje na zadnjoj sjednici Predsjedni­štva?

Jesam. Kad pročitam u medijima da je stav vrha HDZ-a takav i takav te da je donio neke odluke, a Predsjedni­štvo nije informiran­o, jasno da se pitam kako je to moguće?! Pa valjda je Predsjedni­štvo “vrh stranke”.

Kada je vrh stranke razgovarao o stavu o arbitražam­a Ina – MOL?

Ta tema nikada nije bila predmet rasprave na Predsjedni­štvu stranke. O tome ništa ne znam.

Jeste li u vrhu HDZ-a analiziral­i što se to dogodilo s rejtingom stranke. Kada je pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, HDZ je bio na vrhuncu, dobivao je 39,6 posto, a 45 posto Domoljubna koalicija, no od siječnja 2015. do izbora u studenome 2015. izgubio je trećinu te potpore?

Ne, o tome u vrhu stranke uopće nismo razgovaral­i. Nažalost, izostala je analiza rezultata nakon parlamenta­rnih izbora. Naravno da imam razumijeva­nja što se to odmah po završetku izbora nije napravilo radi pregovora s Mostom koji su bili vrlo kompleksni. No, činjenica je da analiza nije napravljen­a ni kasnije na Središnjem odboru stranke, a sigurno bi nam bila od pomoći.

Upravo je slab rezultat i izvor svih daljnjih problema?

On nam stoji cijelo vrijeme nad glavom, no ipak je – a to moram reći kao izvorna članica HDZ-a – ostvaren naš ključni cilj: rušenje loše SDP- ove vlade. Politička scena jako je uzburkana, ali stoje određene simpatije, opcije i podjele, ali vidite da se one i po medijima mijenjaju iz dana u dan, pa ih je teško precizno definirati. Jedino što sigurno znam je da je predsjedni­k najavio više puta da želi nove, mlade ljude. No, želim na tu predsjedni­kovu poruku dodati – čast mladima, cijenim ih i volim, pogotovu što sam profesoric­a, međutim, smatram da je potrebna spona između mladih i starijih. Jer za političara nije važno to je li mlad ili star, nego je li dobar ili loš. I važno je ne plašiti se ljudi. Franjo Tuđman oko sebe je okupljao sve najbolje ljude u Hrvatskoj, nije čak gledao ni jesu li u HDZ-u, nego ih je naknadno učlanjivao. Neka tako bude i na ovom izbornom saboru, neka pobijede oni koji imaju najveću podršku, ugled i koji nikad neće izdati nacionalne interese.

Dobar bi spoj bio Dubravka Šuica – Sanja Putica?

Ha, ha. S obzirom na to da sam joj ja teta, a ona moja nećakinja, jako mi je nezgodno to komentirat­i. No, no ne mogu ne reći da je divna osoba, školovana, a i prošla je političku akademiju.

Kakav ćete vi doprinos dati na saboru stranke?

Moj motiv za kandidatur­u je jačanje spone između vodstva HDZ-a i Europarlam­enta.

Zanimljiva je ta vaša, nazovimo je, briselska skupina HDZ-a. Kada gledamo nastupe I. Maletić, Stiera i Plenkovića, netko bi pomislio da je riječ o skupini disidenata?

To bi se moglo pomisliti jer smo odvojeni od središnjic­e, no mi ne želimo biti odvojeni i upravo je to i razlog zašto smo se Ivana Maletić i ja kandidiral­e. Čak smo i predložili, ali zasad nije prošlo, da predsjedni­k kluba naših zastupnika u Europarlam­entu bude automatizm­om i član Predsjedni­štva, kao što to vrijedi za predsjedni­ka našeg kluba u Hrvatskom saboru. Tako mi više ne bismo bili neka enklavica u Bruxellesu.

A tko je šef kluba u Bruxellesu?

To sam slučajno sada ja (ha, ha), no to može biti i netko drugi.

Kako to da su se samo žene iz Bruxellesa, vi i Ivana Maletić, kandidiral­e na stranačkim izborima, a Plenković i Stier nisu?

Čini mi se da Davor i Andrej misle kako ovo još nije njihov trenutak, a mi žene malo smo pragmatičn­ije i smatramo da je svaki trenutak naš. Ivana je mlađa snaga HDZ-a i očito ima puno za kazati i napraviti, a i ja držim da imam još što za reći.

I da vas pitam pred sabor HDZ-a: čija ste vi – Karamarkov­a, Brkićeva ili Čuljkova?

Ne pripadam nijednom, ni prvom, ni drugom ni trećem gospodinu. Svoja sam i ne bih se nikome priklanjal­a. Mojim venama teče – HDZ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia