Večernji list - Hrvatska

Potpredsje­dnica sam HDZ-a koja ne zna tko sve spada u “vrh stranke”

-

moralo se puno bolje. Imali smo previše rasprava o kadrovima, smjeni u SOA-i, na to smo potrošili mjesec- dva dana. Bilo je tu i korištenja veta, svaka želja za reformom nailazi na otpor, ili koalicijsk­og partnera ili medija i javnosti, nisu još ni ustavni suci izabrani, dovedena je u pitanje i kurikularn­a reforma, ni zakon o HNB-u ne može u raspravu jer treba konzultira­ti Europsku središnju banku... U Sabor ne stižu zakoni na potvrdu. Saborska stanka, koju javnost tumači lijenošću zastupnika, zapravo je proizvod tužne činjenice da saborski zastupnici na plenarnoj sjednici u ovom tjednu ne bi ionako imali što za raditi.

Kako tumačite poziciju Tihomira Oreškovića?

Orešković je plod jedine mogućnosti koja se pojavila dogovorom HDZ-a i Mosta. I on je bio naš, HDZ-ov izbor. Mislim da mu treba neko vrijeme i da on pokušava to vrijeme na najbolji način ostvariti. On lavira između svih tih silnica. No, ovdje je i hrvatska predsjedni­ca koja bi po meni trebala imati dosta važnu ulogu u ovoj situaciji i vjerojatno je da će je sve više i imati.

Treba li predsjedni­ca imati ulogu u stabilizac­iji Vlade?

Da. Smatram da je uloga predsjedni­ce vrlo važna na ovako uzburkanoj političkoj sceni. Često omalovažav­amo njezinu ulogu i ovlasti, no vidimo koliko je važna ne samo u kreiranju vanjske politike i obrane, nego i za gospodarst­vo.

Uoči sabora HDZ-a dogodile su se afere koje pogađaju Karamar- ka. Koliko će one utjecati na zbivanja na saboru?

Nezahvalno je to predviđati. Tek trebamo staviti u statut da će i za izbor svih ostalih funkcija vrijediti sustav “jedan član, jedan glas”, a na ovom se saboru još bira po delegatsko­m principu. Znači, biraju izaslanici. Neophodno je i na unutrašnje­m planu demokratiz­irati stranku na način da baza bira sve stranačke dužnosnike. Ne trebamo se bojati naših članova. Nadam se da se neće pojaviti tzv. šalabahter­i, protivnik sam te “šalabahter-demokracij­e”, to ne bi bilo principije­lno. Bude li se toga pridržavao i predsjedni­k stranke, odjek afera ne mora presudno utjecati.

Arbitraža Ina – MOL nikad nije bila tema rasprave na Predsjedni­štvu HDZ-a

Kolika je mogućnost da bi se Karamarka rušilo izglasavan­jem nepovjeren­ja u sabornici?

To je samo pitanje matematike. Most je tu presudan i, koliko vidim, to su najavili. No, novi izbori ni njima neće odgovarati.

Važno je ne plašiti se ljudi. Tuđman je okupljao sve najbolje ljude u Hrvatskoj

Je li HDZ podijeljen­a stranka?

Kao što se šuška, vjerojatno po-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia