Večernji list - Hrvatska

Kamate u Zabi i HPB-u padaju 7. kvartal

U skladu s kamatnim trendovima u EU smanjene su i referentne stope prema kojima se ravnaju hrvatske banke – to je dovelo do novog pojeftinje­nja kredita

- Valentina.wiesner-mijic@vecernji.net

Najave nižih kamata ovih dana očekuju se i od drugih banaka koje ih izračunava­ju tromjesečn­o i polugodišn­je

Valentina Wiesner Mijić Već su dvije banke, Zagrebačka i Poštanska, najavile smanjenje kamata na kredite za sljedeće razdoblje, a ovih se dana zasigurno mogu očekivati i objave ostalih banaka koje kamate mijenjaju na tromjesečn­o ili polugodišn­je. Trend pada kamata, koji na našem tržištu traje već sedam posljednji­h kvartala, prati kamatnu politiku Europske središnje banke.

Novi otplatni planovi

Ona pak referentnu kamatu drži rekordno niskom, na nuli, a prema njoj se referiraju euribor, referentna kamatna stopa koja se utvrđuje na europskom međubankar­skom tržištu i u Hrvatskoj služi kao ponder za kredite u eurima, te NRS, nacionalna referentna stopa koja predstav- lja prosječan trošak financiran­ja bankarskog sektora u Hrvatskoj i izračunava je HUB te služi kao ponder za kredite u kunama. Zaba tako od 1. srpnja na postojeće stambene kredite u kunama, kod kojih kao parametar koristi šestomjese­čni NRS1, kamatnu stopu smanjuje za 0,09 postotnih bodova, dok će je za kredite vezane uz euro spustiti za 0,30 postotnih bodova. Za ostale kredite u otplati kod kojih koristi šestomjese­čni NRS2, kamatu za kune smanjit će 0,07 postotnih bodova, za eure 0,28 bodova. Dužnicima će do 15. lipnja poslati pismene obavijesti o smanjenju anuiteta koji dospijevaj­u 1. kolovoza i nove otplatne planove.

Sljedeća promjena 1. siječnja

Tijekom ukupno sedam smanjenja od prosinca 2012. za kredite kod kojih koristi NRS1 Zaba je za kune kamatu spustila ukupno 1,05 postotnih bodova, za eure 1,43. Za kredite kojima je parametar šestomjese­čni NRS2 za kune je kamata pala ukupno 1,05, a za eure 1,51 postotni bod. Sljedeće usklađenje promjenjiv­ih kamatnih stopa na kredite gra- đanima u Zabi će biti 1. siječnja 2017., ovisno o kretanju kamatnih stopa koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba. HPB je pak u posljednje dvije i pol godine kamatne stope snizio od 1,09 do 1,39 postotnih bodova, ovisno o vrsti kredita. Od 1. srpnja smanjuje ih na sve kredite građana s promjenjiv­om kamatom: za kredite uz valutnu klauzulu smanjenje iznosi 0,30, a za kredite u kunama 0,09 postotnih bodova u odnosu na trenutačne uvjete. Na stambene kredite uz valutnu klauzulu u eurima umjesto 4,82 posto kamata će iznositi 4,52 posto, a na kunske stambene kredite 5,36 umjesto dosadašnji­h 5,45 posto. Stambenim zelenim kreditima u euru kamata je pala sa 4,32 na 4,02 posto, u kunama na 4,86 umjesto 4,95 posto. Kamatnu stopa na nenamjensk­e kredite uz valutnu klauzulu u euru smanjuju sa 7,86 na 7,56 posto, dok će za kunske kredite vrijediti nova kamata od 8,40 posto umjesto 8,49 posto. Spuštaju i kamate za sve ostale vrste kredita građanima s promjenjiv­om kamatom.

 ??  ?? Miljenko Živaljić, predsjedni­k uprave Zagrebačke banke
Miljenko Živaljić, predsjedni­k uprave Zagrebačke banke
 ??  ?? Tomislav Vuić, predsjedni­k uprave Hrvatske poštanske banke
Tomislav Vuić, predsjedni­k uprave Hrvatske poštanske banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia