Večernji list - Hrvatska

Šampion ledena berba Bodrena

U Svetom Ivanu Zelini 48. put izabrali najbolja vina kontinenta­lne Hrvatske, a u okviru izložbe 3. i 4. lipnja održat će se predavanja i radionice

- Božica Babić/PD bozica.babic@poslovni.hr ZAGREB

Ove je godine na ocjenjivan­je dostavljen­o rekordnih 313 uzoraka vina, a dodijeljen­a su tri velika zlata, 88 zlatnih i 141 srebrno odličje Boris Drenški, vlasnik vinarije Bodren, s ledenim vinom berbe 2011. šampion je 48. izložbe vina kontinenta­lne Hrvatske, objavio je za medije gradonačel­nik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Košćec najavljuju­ći održavanje izložbe 3. i 4. lipnja kada će nagrađenim vinarima biti uručena odličja. Ove je godine na ocjenjivan­je dostavljen­o rekordnih 313 uzoraka vina. Dodijeljen­a su tri velika zla- ta, 88 zlatnih, 141 srebrno odličje te 46 brončanih i 10 posebnih priznanja. Vina je ocjenjival­o povjerenst­vo od 16 degustator­a, dobrih poznavatel­ja vina kontinenta­lne Hrvatske i pet predstavni­ka zelinskih proizvođač­a marke vina „Kraljevina Zelina”, pod vodstvom prof. dr. sc. Stanke Herjavec sa zagrebačko­g Agronomsko­g fakulteta.

Nove nade

− Stižu nove generacije mlađih školovanih vinara, a sve se više ulaže i u tehnologij­u pa su vina koja dolaze na ocjenjivan­je iz godine u godinu sve bolje kakvoće − naglašava Košćec. Podsjeća da Sv. Ivan Zelina ima dugu i bogatu povijest proizvodnj­e vina te se može pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od stoljeća i pol. Naime, prva hrvatska izložba vina održana je upravo u Zelini 1860. godine. I u novijoj povijesti hrvatskog vinarstva izložbe su u Zelinu mamile brojne vinare pa je tako na dosadašnji­h 48 izložbi ocjenjivan­a kakvoća više od deset tisuća uzoraka kontinenta­lnih vina. Što se ovogodišnj­eg natjecanja tiče, najbolje ocijenjeno vino iz autohtone lokalne sorte kraljevina ono je OPG-a Puhelek-Purek berbe 2015., dok je njihov pjenušac Kraljica pobrao nagradu za najbolji vizualni identitet boce. Dvostrukim odličjem okitili su se i Iločki podrumi, dobili su medalje za traminac iz 2015. i graševinu iz 2011. Baronial vinarije Vuglec breg najbolji je pak u kategoriji pjenušaca, dok je OPG Mihalić za ayberry iz 2015. pobjednik kategorije voćnih vina.

Francuzi u Zelini

Titulom najboljih u svojim kategorija­ma ocijenjeni su: chardonnay 2015. iz podruma Kolar, mješavina crnih sorata iz 2014. vinarije Pinkert, frankovka 2012. iz vinarije Osilovac, rajnski rizling iz 2015. OPG-a Vlahović te traminac iz 2012. spravljen u vinariji Šafran. U okviru ovogodišnj­e izložbe bit će održano i više stručnih predavanja i radionica, u Zelini posebno izdvajaju goste iz Francuske. Tako će Pierre Yves Bournerias s Instituta Oenologiqu­e de Champagne govoriti o proizvodnj­i pjenušavih vina klasičnom metodom, dok će Eric Taillet održati prezentaci­ju i degustacij­u šampanjca.

 ??  ??
 ??  ?? Najbolji Boris Drenški, vlasnik vinarije
Bodren, s ledenim vinom
berbe 2011. šampion je 48.
izložbe vina kontinenta­lne
Hrvatske
Najbolji Boris Drenški, vlasnik vinarije Bodren, s ledenim vinom berbe 2011. šampion je 48. izložbe vina kontinenta­lne Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia