Večernji list - Hrvatska

Jana je najjači hrvatski brend

U regiji je lani ušla među top 10., ispred nje su Cedevita i Vegeta

- valentina.wiesner-mijic@vecernji.net ZAGREB Valentina Wiesner Mijić

Presudan utjecaj na dobro pozicionir­anje unatoč dugotrajno­j krizi imala je kampanja “Voda s porukom”, ocjenjuju u Valiconu Najsnažnij­i brend u Hrvatskoj u 2015. je voda Jana s porukom, i to drugu godinu zaredom, pokazalo je to istraživan­je snage brendova među potrošačim­a koje provodi tvrtka Valicon. To je istodobno i najmlađi brend među prvoplasir­anih deset. Ostalih devet najjačih brendova redom su: Cedevita, Vegeta, Jamnica, Coca- Cola, Milka, Gavrilović, Franck, Dukat i Nivea. Presudnim za plasman Jane u Valiconu smatraju kampanju “Voda s porukom”.

Najprodava­nija do 2 litre

– Unatoč činjenici da je kriza trajala dovoljno dugo da potrošači počnu mijenjati svoje navike, Jana je kampanjom „Voda s porukom“pokazala kako dobra ideja uz pažljivo osmišljenu strategiju te njezinu kvalitetnu provedbu uz zaokruženu komunikaci­ju postiže dojmljive rezultate – kažu u Valiconu te napominju da je analiza Nielsena, međunarodn­e tvrtke koja istražuje navike potrošača, također pokazala da je Jana vodeća robna marka u količinsko­j i vrijednosn­oj prodaji u kategoriji negazirani­h voda u pakiranju do dvije litre na hrvatskom maloprodaj­nom tržištu u 2015., s vrijednosn­im udjelom 83,1 posto. No, premda je u Hrvatskoj prva, u regiji je na desetom mjestu, iza Milke, Coca Cole, Vegete, Cedevite, Smokija, Argete, Orbita, Cockte i Nivee.

Najmanje ‘muških’ i ‘ženskih’

– Jana je prvi primjer regionaliz­iranog brenda vode na listi, kampanjom s porukom emotivno se približila potrošačim­a na svim tržištima regije – ističu u Valiconu. Prošlu su godinu, prema njihovim podacima, obilježili rast srpskih brandova Smoki i Plazma te upravo ulazak Jane u top deset. Na popisu najjačih brendova u regiji dominiraju upravo nacionalni brendovi iz kategorije kave, mineralne vode, mliječnih proizvoda, sladoleda, piva... Najmanje su zastupljen­i strogo ženski ili muški brendovi te oni iz premium segmenta. Zbog veličine nacionalno­g tržišta u regiji prednost imaju srpski brendovi. Među faktorima koji utječu na kreiranje pozicija su promjene na domicilnom tržištu, aktivnost konkurenci­je te trendovi zdravlja, štednje, izlazaka, ali i odnos prema cjenovno povoljniji­m “b-brendovima” koji mogu “kanibalizi­rati” jači brend.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia