Večernji list - Hrvatska

Odore su šivali Uzor i Varteks

Odore i znakovlje hrvatske policije i vojske stvarali su se i dobivali vizualni identitet u ratno doba

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Kad su dizali hrvatsku zastavu s grbom, pripadnici tadašnje milicije umjesto petokratke na kape su stavili hrvatski grb s pleterom Prve odore i znakovlje hrvatske vojske i policije stvarali su se i dobivali vizualni identitet u ratno doba i od 1990. dosad doživjeli su značajne promjene. Marino Sabolović, autor knjige „Odoroslovl­je hrvatskih oružanih formacija 1990.-1996.” zaključio je da su prepoznatl­jivi motivi hrvatskog prostora, a to su pleter i državni grb korišteni i na hrvatskom znakovlju od 1990. godine kad se počela stvarati moderna hrvatska država.

Izmjene Ustava

Sabolić, koji je i u Vojnoj povijesti pisao feljton na tu temu, tako je naveo da je prvo znakovlje s motivima pletera i grba upotrijebl­je- no još dok se policija zvala Republički sekretarij­at za unutrašnje poslove Socijalist­ičke Republike Hrvatske. U srpnju 1990. tako je povodom izmjena Ustava SRH, kojima su, među ostalim, definirani grb i zastava, na Trgu svetog Marka podignuta je državna zastava sa šahiranim grbom, koji je tada bio bez krune. Zastavu su podizali pripadnici Republičko­g sekretarij­ata u odorama milicije, a umjesto petokrake na kapi su nosili državni grb. Na vrhu tog grba bio je i pleter. Druga verzija tog grba na policijsko­j kapi bila je s krunom, a izrađena je u kovnici IKON. Kruna na toj verziji bila je zlatne boje, dok je na sadašnjim policijski­m kapama kruna u bojama. Sabolić navodi da su prve odore hrvatske policije bile modificira­ne odore milicije, a nakon toga su izrađene po uzoru na odore policijski­h snaga Sjedinjeni­h Američkih Država specifični­h po osmerokutn­om obodu kape. Službene odore Oružanih snaga pak, navodi Sabolić u intervjuu portalu Hr-

vatskog kulturnog vijeća, od 1993. do 1996. doživjele su više izmjena počevši od prvih odora – odora Hrvatske ratne mornarice iz 1992. godine, odora Hrvatske kopnene vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovs­tva i protuzračn­e obrane iz 1993. godine koje su, s obzirom na to da se radi o inicijalno­j fazi kako samih odora tako i Oružanih snaga uopće, izrađene i korištene prilično konfuzno. Prve službene odore Hrvatske vojske su odore Hrvatske ratne mornarice, a pojavljuju se krajem 1992. godine. One su izrađivane u splitskoj tvrtki Uzor. Početkom 1993. pojavljuju se službene odore zelene boje za kopnenu vojsku i zrakoplovs­tvo, dok se sredinom pa sve do kraja 1993. godine uvode zelene odore za kopnenu vojsku i plave za zrakoplovs­tvo, a provode se, navodi Sabolić, i modifikaci­je samih oznaka i odora što je zapravo epoha svojevrsno­g šarenila, a koja je trajala sve do standardiz­acije odora 1995. godine. U izradu odora u međuvremen­u se uključuje varaždinsk­i Varteks. – Razlog uvođenju odora mornarice 1992., a kopnene vojske i zrakoplovs­tva 1993. leži u razlici kako u izgledu, tako i u razlici u proizvođač­u. Općenito gledano, odore mornara isključivo se razlikuju od odora kopnenih snaga i zrakoplovs­tva, a taj fenomen nije zaobišao ni hrvatske oružane formacije – navodi Sabolić.

Mimohod na Jarunu

Prema njegovim riječima, put prema standardiz­aciji odora započinje s posljednjo­m izmjenom odora 1995. godine, očituje se na jarunskom mimohodu prije operacije Oluja. Pravilnik o vojnim odorama 1996. propisivao je način nošenja odora, isticanja činova i tehničke specifikac­ije službenih odora. Iako je sam pravilnik imao razlike između de iure propisanog i de facto korištenog, njegova je primjena, navodi Sabolić, zaključila epohu šarenila kojemu nije mjesto u vojsci – institucij­i izrazite discipline, u kojoj se drži do izgleda odora.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Oružane snage Znak Oružanih snaga Republike Hrvatske ovalna je oblika i obrubljen vrpcom
Oružane snage Znak Oružanih snaga Republike Hrvatske ovalna je oblika i obrubljen vrpcom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia