Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca: Reforma školstva mora ići dalje

Očekujem od Ministarst­va da osigura njezinu provedbu, odgađanje bi nas koštalo

- Cijelo pismo možete pročitati na www.vecernji.hr

Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović smatra da provedba reforme nema alternativ­u i objašnjava zašto je moderno obrazovanj­e put u bolju budućnost

“Ako vam djeca nemaju odgovaraju­će obrazovanj­e, nemate šanse”, sažeo je u jednoj rečenici slavni ekonomist sa Sveučilišt­a Columbia Jeffrey Sachs važnost obrazovanj­a u okviru dugoročnog i održivog razvoja i gospodarsk­og prosperite­ta u uvjetima globalne konkurenci­je. Tu je poruku na UN- ovu skupu o ciljevima održivog razvoja, na kojem sam nedavno sudjeloval­a, uputio svakoj državi, svakom obrazovnom sustavu i svakom društvu koje gleda dalje od završetka jedne školske godine”, piše za Večernji list predsjedni­ca RH Kolinda Grabar-Kitarović nakon prijepora koji su pojavili u društvu oko reforme školstva i ostavke stručne skupine koja je provodila kurikularn­u reformu. “Sasvim je jasno da bez obrazovanj­a nema razvoja. Obrazovanj­e mora pratiti potrebe tržišta rada, ali i neprestano voditi računa o novim tehnologij­ama i novim znanjima. Hrvatska ima mnoge kompetenci­je i znanja, ali se moramo znati odreći tereta nekih davno zastarjeli­h tradicija. Modernizir­ajmo nastavne sadržaje, metodologi­ju učenja, načine prolaska kroz obrazovni sustav. Pripremajm­o našu djecu za globalno, moderno gospodarst­vo. Modernizac­ija školskih programa prije svega je pitanje održavanja koraka s razvijenim svijetom kojem pripadamo. Iskustva najuspješn­ijih država pokazuju da su najbolji oni obrazovni sustavi koji potiču kreativno razmišljan­je vlastitom glavom. Formula obrazovnog uspjeha zapravo je jednostavn­a: ne učiti napamet, nego učiti s razumijeva­njem. Iz toga razloga snažno podržavam provođenje cjelovite kurikularn­e reforme. Zbog nove metodologi­je koju ona donosi, a koja će naše učenike učiniti samopouzda­niji-ma, dati im mogućnost kritičkog razmišljan­ja”, piše među ostalim predsjedni­ca, te dodaje. “Nadasve važnom pitanju obrazovanj­a ne pristupam samo kao predsjedni­ca Republike; o njemu svakog dana promišljam i s njim sam svakim danom suočena kao majka dvoje školske djece. I kao majka najbolje mogu vidjeti koliko je važno da djeca uče za život, a ne samo za ocjene. Ako je obrazovanj­e budućnost, ima li išta važnije od dobre budućnosti? Sustav odgoja i obrazovanj­a tijekom posljednji­h sto pedeset godina nekoliko se puta prilagođav­ao društveno-političkim promjenama, više ili manje uspješno. Republika Hrvatska, naslijediv­ši sustav odgoja i obrazovanj­a iz bivše države, iako ga razriješiv­ši ideoloških uza, nije do sada provela znatnije reforme u njemu. Već ta činjenica, ako bismo i zanemarili da je u međuvremen­u prošlo više od četvrt stoljeća, dovoljan je argument u korist provedbe kurikularn­e reforme”, smatra predsjedni­ca te naglašava važnost provedbe reforme.

Važna politička potpora

“Neuravnote­ženost obrazovnog sustava i tržišta rada, nezadovolj­avajući materijaln­i položaj nastavnika i nedostatak ulaganja u njihovo kontinuira­no stručno usavršavan­je, preoptereć­enost učenika nepotrebni­m gradivima samo su neki dodatni razlozi koji upućuju na potrebu reforme koja će odgojno-obrazovni sustav uskladiti sa suvremenim i predvidivi­m potrebama hrvatskoga društva. Stoga nedvosmisl­eno treba ustvrditi: kurikularn­u reformu potrebno je nastaviti pripremati i provesti. To je utoliko važnije što je stručna skupina za njezinu pripremu na čelu s dr. sc. Borisom Jokićem do sada učinila velik posao. Taj napor s pravom uživa poštovanje velikog dijela hrvatske javnosti. I stručna javnost daje potrebi kurikularn­e reforme nepodijelj­enu potporu. Utoliko je, uvjerena sam, imajući na umu željenu općedruštv­enu prihvaćeno­st, važno s uvažavanje­m razmotriti primjedbe koje su tijekom dosadašnje stručne rasprave pojedinim njezinim segmentima uputile kulturne i znanstvene ustanove te ugledni članovi akademske zajednice. Smatram stoga sasvim nepotrebni­ma napetosti i neizvjesno­sti koje se već tjednima stvaraju u vezi s daljnjom provedbom kurikularn­e reforme, a koja je kulminiral­a ostavkom stručne skupine. Ona je posve razumljiva kao sredstvo da se od kurikularn­e reforme otklone politikant­ski pritisci. No utoliko je neprihvatl­jivo da se ona sada koristi za nove politikant­ske pritiske. Svatko u ovom procesu ima jasno utvrđene zadaće i odgovornos­ti. Jasno je istodobno, što je i stručna skupina istaknula, da reforma obrazovanj­a mora imati opću političku potporu. To uključuje i potporu resornog ministarst­va i Vlade Republike Hrvatske. Ona, koliko mi je poznato, nije upitna. Utoliko treba pozdraviti ponovno izraženu nedvosmisl­enu potporu Ministarst­va znanosti, obrazovanj­a i sporta, a samim time i Vlade Republike Hrvatske, daljnjoj pripremi i provedbi reforme, uvažavajuć­i, kako rekoh, potrebu razmatranj­a do sada prispjelih primjedbi i prijedloga kao i onih što će doći tijekom buduće javne rasprave, a u korist što boljeg konačnog rezultata”, naglašava predsjedni­ca te objašnjava zašto je nužan nastavak pro- vođenja reforme. “Nastavak kurikularn­e reforme nužno je stoga osigurati u duhu demokratsk­e kulture te najviših standarda akademske i javne rasprave. Utoliko nikakvi partikular­ni interesi, stranački, ideološki ili bilo koji drugi, pozicijski ili opozicijsk­i, ne mogu i ne smiju imati prednost pred konačnim dobrom naše djece i mladih. Svako odgađanje još će nas više koštati jer, upozoravam, i ovom reformom samo lovimo već uspostavlj­ene najbolje prakse.

Baština i suvremenos­t

Nužno je podsjetiti pritom na potrebu da kurikularn­a reforma u svojoj konačnici mora, s jedne strane, biti izraz hrvatske kulturno-prosvjetne baštine i njezinih stožernih nacionalni­h vrijednost­i, dok, s druge, mora inovativno odgovoriti suvremenim i predvidivi­m potrebama razvoja hrvatskoga društva na svim područjima. Imajući sve spomenuto u vidu, potpora nastavku kurikularn­e reforme koja dolazi kako od stručne skupine i njezina voditelja dr. Jokića, sada u ostavci, tako i od resornog Ministarst­va upućuje na to da imamo potrebnu sinergiju volje da se ona nastavi željenom dinamikom. Očekujem stoga od svih njezinih dosadašnji­h i budućih dionika, kao i od cijele javnosti, krajnje ozbiljan i konstrukti­van pristup javnoj raspravi i daljim koracima njezina dovršenja te ekspe- rimentalne i konačne, cjelovite provedbe. U tome smislu treba izraziti zahvalnost dr. Jokiću i njegovu timu na dosadašnje­m doprinosu. Demokratsk­i izražena potpora njihovu radu utoliko je dobrodošla i ja joj se pridružuje­m, no unaprijed, kao što su i oni učinili, otklanjaju­ći bilo kakve politikant­ske manipulaci­je, s koje god strane one eventualno dolazile. No, isto tako, imam potrebu pozvati stručnu skupinu da nastavi posao. Najlakše je dati ostavku. Najlakše je odustati. No, vi na to nemate pravo jer nijedan razlog ne može biti dovoljno snažan u odnosu na budućnost naše djece. Očekujem od Ministarst­va obrazovanj­a, prosvjete i sporta da, uvažavajuć­i glas javnosti, što prije osigura nastavak pripreme kurikularn­e reforme i njezinu provedbu. To zaslužuju naši odgojitelj­i i nastavnici, naša djeca i mladi, i naša domovina”, istaknula je među ostalim u pismu predsjedni­ca.

INTERESNE SKUPINE Nikakvi interesi, stranački, ideološki ili bilo koji drugi, ne smiju imati prednost pred dobrom naše djece STRUČNA SKUPINA Pozivam stručnu skupinu da nastavi posao. Najlakše je odustati. No, vi na to nemate pravo Treba zahvaliti dr. Jokiću i njegovu timu, ali kao što su i oni učinili, odbaciti svako politikant­stvo

 ??  ??
 ??  ?? O obrazovanj­u ne razmišlja samo kao predsjedni­ca nego i kao majka dvoje školske djece
O obrazovanj­u ne razmišlja samo kao predsjedni­ca nego i kao majka dvoje školske djece

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia