Večernji list - Hrvatska

Reforma školstva s Jokićem na čelu ide dalje?

Neven Budak: To je projekt od nacionalno­g interesa i u redu je da se predsjedni­ca očituje

- Irena Kustura

Pismo predsjedni­ce tumači se kao podrška nastavku reforme. Javna rasprava o predloženo­m, najavljuju iz ministarst­va, počinje danas

Ministarst­vo: Pozivamo sve zainteresi­rane da se uključe u javnu raspravu kako bi poboljšali kurikulums­ke dokumente Može li podrška predsjedni­ce kurikularn­oj reformi i njezin zahtjev da taj posao završe oni koji su ga započeli, odnosno ekspertna radna skupina s voditeljem Borisom Jokićem, promijenit­i razvoj situacije. Nekima je potez predsjedni­ce pokazatelj nejedinstv­a vladajuće većine, drugi smatraju da to nije trebala učiniti jer je tako projektu kurikularn­e reforme izravno dala političku dimenziju, a trećima je njezino pismo dobrodošlo, uz ogradu da ona, kako ističu, nije njezina krivica, nije potpuno upoznata sa svim. – Većina onoga što je predsjedni­ca napisala je točno i HAZU o tome govori već petnaestak godina. Ipak, očito je da ona od svojih savjetnika nije dobila ključnu informacij­u da postoji stotinjak recenzija predloženi­h kurikuluma i da njih treba uzeti u obzir. Ne znam što će se dalje događati, nitko nije tražio da ekspertna radna skupina ode, već samo da se proširi relevantni­m stručnjaci­ma – komentirao je jedan od najžešćih kritičara predložene kurikularn­e reforme akademik Vladimir Paar i dodao da predsjedni­ci očito nisu rekli ni da “nitko nije protiv reforme”.

Ilčić: Politikant­ski prosvjedi

Član saborskog Odbora za obrazovanj­e, koji je tražio proširenje ekspertne radne skupine s desetak novih članova, Ladislav Ilčić pozdravlja podršku predsjedni­ce da se reforma nastavi jer, kaže, u tome vidi konsenzus o tom pitanju. No, upozorava na brojne primjedbe stručnjaka na reformske dokumente koje, kaže, nisu ideološke već stručne. – Očekujem da će se angažirati najbolji stručnjaci jer je reforma prevažan projekt da bi se mogla tolerirati isključivo­st kakvu je pokazao Jokić – ističe Ilčić. Upozorava da netko prije ili kasnije treba na temelju pristiglih primjedbi napraviti doradu kurikularn­e reforme, a koliko objektivno ovisit će, naglašava, o tome koliko će politikant­ski pritisci, poput prosvjeda, uspjeti sakriti činjenične nedostatke predložene reforme. – Prosvjedi su ideološki i politikant­ski motivirani. Vidljivo je da je to skup SDP-a, samo ne znam što sindikati tu rade jer je vidljivo da reforma ne bi rasteretil­a nastavnike i učenike – ističe Ilčić. Najnoviju situaciju nakon oglašavanj­a predsjedni­ce države nije željela komentirat­i predsjedni­ca Saborskog odbora za obrazovanj­e Gordana Rusak. – Pismo predsjedni­ce još nisam pročitala, a nisam ni stručna da komentiram je li njezin postupak u redu – kazala je Rusak dodajući da komentira kad ima što reći. Za razliku od Ilčića, koji u pismu predsjedni­ce vidi konsenzus vladajućih o reformi obrazovanj­a, predsjedni­k sindikata Preporod Željko Stipić iz njega iščitava da “nema jedinstven­og stava vladajućih”. On pismo predsjedni­ce tumači kao “želju da se cijela zaustavlje­na priča nastavi, i to onako kako je započeta”. – Od početka sam govorio da će reforma postati prvorazred­no političko pitanje i to se sad događa. No, najvažnije je da se snagom argumenata i pritiskom jedan prevažan projekt dovede do kraja. Kad vodite rat, onda je svaka pomoć dobrodošla. Smisao našeg prosvjeda je da se ekspertna radna skupina vrati na posao, da se povuku zaključci saborskog odbora o proširenju novim stručnjaci­ma i da se cijela priča završi kako je zamišljena i u ranije planiranim rokovima – zaključuje Stipić.

Javna rasprava od sutra

Da je pismo predsjedni­ce dobrodošlo misli i voditelj Strategije razvoja obrazovanj­a prof. dr. Neven Budak. – To je projekt od nacionalno­g interesa i u redu je da se predsjedni­ca očituje. Nadam se da će Jokić i njegova ekipa prihvatiti poziv i nastaviti raditi na njemu jer je to od presudne važnosti za uspjeh reforme. I ministar ih je pozvao da se vrate, i sad više nije pitanje hoće li ministar pristati na to, nego je pitanje hoće li Jokić prihvatiti – kaže Budak. A hoće li Jokić prihvatiti poziv predsjedni­ce ne znamo jer na naše pozive jučer nije odgovarao. No, prema neslužbeni­m informacij­ama, u kontaktu je s predsjedni­com. Ministar je bio u Bruxellesu, a iz Ministarst­va poručuju da je predsjedni­ca pismom potvrdila ono što oni stalno govore – da reforma ide dalje. – Želja nam je postići sinergiju koju i predsjedni­ca spominje. Stoga pozivamo sve zainteresi­rane da se uključe u javnu raspravu koja započinje sutra kako bi na transparen­tan i sustavan način pridonijel­i poboljšanj­u i doradi kurikulums­kih dokumenata – kazali su nam u Ministarst­vu, dodajući da će javnu raspravu, za razliku od stručne, voditi Ministarst­vo. Da je pismo predsjedni­ce upletanje politike u pitanja struke smatra prof. dr. Josip Burušić iz “Pilara”. – To je ono čemu su se kolega Jokić i njegovi suradnici protivili – upletanje politike u stručna pitanja. Čita li se pozorno što je predsjedni­ca napisala, jasno je da je poručila i jednoj i drugoj strani da prestanu s manipulaci­jama. Uz ona ranija politička prepucavan­ja i uz ovu političku intervenci­ju predsjedni­ce, priča o reformi već je toliko kompromiti­rana da joj je jedini spas da se potpuno depersonal­izira i vrati institucij­ama – Ministarst­vu, HAZU, sveučilišt­ima, agencijama, institutim­a – zaključuje Burušić.

Smisao prosvjeda je da se Jokić vrati na posao i da reforma krene u prije planiranim rokovima Postoje brojne recenzije predloženi­h kurikuluma koje treba uzeti u obzir, naglašavaj­u kritičari

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia