Večernji list - Hrvatska

‘Prekrižite’ sva putovanja do 18. lipnja

Do toga datuma na dnevnom redu bit će izglasavan­je nepovjeren­ja Karamarku

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

U SDP-u su sve uvjereniji da njihov zahtjev ima šanse proći, a osnovno što moraju napraviti jest dovući sve svoje u sabornicu Što dalje i kako se postaviti u situaciji koju su sami izazvali upućivanje­m zahtjeva za izglasavan­je nepovjeren­ja Tomislavu Karamarku u saborsku proceduru, SDP-ovci će odlučiti danas. Točno u podne zakazana je izvanredna sjednica Kluba zastupnika SDP-a na kojoj će se raspravlja­ti o cjelokupno­j situaciji u zemlji, ali i što raditi u idućim tjednima dok se čeka da njihov zahtjev za Karamarkov opoziv dođe na dnevni red. Isto tako svi su zastupnici SDP-a upozoreni da nema putovanja do 18. lipnja do kada se najkasnije izglasavan­je nepovjeren­ja mora i dogoditi. Jer za sada se točan datum ne zna.

Opreza nikad dosta

U SDP-u su uvjereni kako njihov zahtjev ima velike šanse proći te će učiniti sve da 56 zastupnika koalicije Hrvatska raste dođe na glasanje, a uvjereni su i u potporu IDS- ovaca, zastupnika HRID-a, Stipe Petrine i Ivana Vilibora Sinčića. Iako se manjinci još nisu izjasnili, u SDP-u drže da je šansa da SDSS, Furio Radin, Šandor Juhas i Vladimir Bilek podrže Karamarka vrlo mala. A strahuju i da se Most predomisli ili barem neki od njih 12, koliko ih je do sada za opoziv Karamarka. – Moguće je da se neodlučni ne pojave na glasanju, ali to će im biti isto kao da su podržali Karamarka. Tog dana svi će morati biti u sabornici– naglašava jedan član predsjedni­štva SDP-a. U SDP-u su svjesni da će idućih dana biti i lobiranja i političke trgovine i ponuda ispod stola, ali i da su, bez obzira na konačni ishod, oni u dobroj situaciji. – Sve i da se nova većina presloži tako da Bandić uspije pridobiti sve manje strančice i eventualno još neke manjince, takva vladajuća većina bila bi još tanja i još nestabilni­ja i ovisila bi o puno usluga i protuuslug­a. Bio bi to pravi cirkus – kaže naš izvor iz Predsjedni­štva SDP-a koji je uvjeren da su izbori krajem rujna sve veća realnost. Neki u SDP-u pak smatraju kako je vodstvo stranke potpuno nespremno dočekalo ovu situaciju i da ih je objava Bože Petrova da će svih 12 mostovaca biti za opoziv ipak zatekla. – Možeš biti nekoliko dana u šoku, ali sad je dosta. Morali smo se već zbrojiti i razraditi scenarije što dalje – kaže izvor iz stranke.

Trgovina utjecajem

Isti je uvjeren kako taktika “neću nikoga uvjeravati da glasa za naš prijedlog” nije dobra ni pametna. – U čemu je problem da se razgovara s ljudima i uvjeri ih se da je pametno glasati protiv čovjeka koji je očito trgovao svojim političkim utjecajem – kaže. Drugi pak brane Milanovića uz objašnjenj­e da je on svoj dio posla obavio.

U ovom mandatu već smo imali situaciju da je HDZ na neki način kupovao zastupnike iz drugih političkih opcija PEĐA GRBIN član predsjedni­štva SDP-a

 ??  ?? Neki u SDP-u drže da je vodstvo stranke trebalo biti spremnije na aktualnu situaciju
Neki u SDP-u drže da je vodstvo stranke trebalo biti spremnije na aktualnu situaciju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia