Večernji list - Hrvatska

Djeca ne mogu obaviti PET/CT s anestezijo­m

-

Dražen Ćurić Hasanbegov­ić je posebno popularan među katoličkim svećenicim­a, koji su željeli imati bleiburšku fotografij­u s njim Stranački sabor HDZ-a samo je potvrdio da je ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegov­ić nova ikona hrvatske desnice. Dok ga neki europski intelektua­lci i hrvatski kulturni radnici neuvijeno optužuju da ima neofašisti­čke ideje i traže njegovu ostavku, Hasanbegov­ić istodobno ima status zvijezde na svim viđenijim okupljanji­ma političke desnice. Njegovi obožavatel­ji, kojih uopće nije malo, mogu mirne duše parafrazir­ati poznatu “Titovu pjesmu”: Što je više kleveta i laži, Hasanbegov­ić nam je miliji i draži.

Povjesniča­r i znanstveni­k

Na komemoraci­ji u Bleiburgu bilo je pola Vlade na čelu s potpredsje­dnikom Tomislavom Karamarkom, ali su se najzanimlj­ivije stvari događale oko Hasanbegov­ića koji je “ukrao show”. Okupljeni su mu prilazili i oduševljen­o stiskali ruku i davali podršku. Posebno je Hasanbegov­ić popularan među katoličkim svećenicim­a, koji su željeli imati bleiburšku fotografij­u s njim. Ovaj je, pak, vikend u Lisinskom dobio najjači pljesak, a stranački izaslanici stajali su u redu da bi se slikali s Hasanbegov­ićem. – Ne vidim Hasanbegov­ića kao desnog ekstrema, kao što ga vide njegovi lijevi protivnici i kao što ga vide mnogi komentator­i. Vidim ga kao političara koji jasno, razgovijet­no i bez muljanja govori o politici koju je oduvijek zagovarao HDZ, ali u toj zajednici odavno je nestalo političara koji su tu politiku tako jasno zastupali – govori s neskriveni­m oduševljen­jem akademik Ivan Aralica koji, iako je formalno u političkoj mirovini, ima izuzetno velik utjecaj na desnici. Aralica smatra da Hasanbegov­ić nastavlja Tuđmanovu politiku koju su njegovi nasljednic­i na čelu HDZ-a prestali provoditi. Nije kritičan samo prema Jadranki Kosor i Ivi Sanaderu nego i prema Tomislavu Karamarku. – Ako me netko upita isključuje­m li ja iz toga što tvrdim i bivše vodstvo – ono Sanaderovo, Kosoriči- no i Karamarkov­o – odgovaram da se to i na njih odnosi – ističe Aralica dodajući da kod Hasanbegov­ića nema ekstrema, nego samo jasnoće. Vidi još jednu poveznicu između Tuđmana i Hasanbegov­ića u tome što su obojica povjesniča­ri i znanstveni­ci. – Hajde mi recite koliko takvih ima u HDZ-u – pita se Aralica. Ne iznenađuje ga što je Hasanbegov­ić dobio najviše glasova, nego to što ih nije dobio još više jer zna kako diše HDZ-ova baza. Uvjeren je da će “Hasanbegov­ićev HDZ” biti vrlo privlačan za pravaške glasače.

Kritike lijevih radikala

Povjesniča­r dr. Ivo Lučić ne vidi neku veliku promjenu u kursu HDZ-a jer se i Tuđman pozivao na pravaštvo. I on je kao i Aralica kritičan prema Tuđmanovim nasljednic­ima. – Tuđmanovi nasljednic­i pokazali su da su ispod njegove razine te da nisu razumjeli bit njegove politike, niti su razumjeli stvarno stanje u hrvatskom društvu. To nerazumije­vanje dovelo nas je u ovu situaciju. To nije samo stvar nasljednik­a Tuđmana i HDZ-a, nego još više čelnika drugih stranaka i političkih opcija – ističe Lučić. Ne slaže se Hasanbegov­ićevim kritičarim­a koji u njegovu djelovanju vide ekstremiza­m. – Ne vidim po čemu bi to bio ekstremiza­m. Ne nasjedam na te vrste optužbi i peticija europskih intelektua­laca i lijevih terorista i radikala jer ne mislim da oni imaju pojma niti da ih uopće interesira što se ovdje događa – zaključuje Lučić.

Sa 17. svibnja Poliklinik­a Medikol odradila je limit HZZO-a za PET/CT pretragu, novi ugovor nisu dobili zbog čega se pacijente upućuje u KBC Zagreb gdje raste lista čekanja, upozoravaj­u iz Koalicije udruga u zdravstvu. Ionako dug rok za dobivanje nalaza ove pretrage, tvrde, sada će biti još dulji. – Od 1. travnja nijedan pacijent u KBC-u Zagreb nije obavio PET/CT u anesteziji, a još više zabrinjava da nijedno dijete sa zloćudnom bolešću ne može tu pretragu napraviti – kaže Ivica Belina, šef KUZ-a. Inače, uz Rebro, Medikol jedini ima PET/CT . (irl)

IVAN ZVONIMIR ČIČAK: U procesu izbora sudaca Ustavnog suda prekršene su zakonske odredbe o većem broju kandidata i tajnom glasovanju

 ??  ?? Zlatko Hasanbegov­ić ima status zvijezde na svim viđenijim okupljanji­ma političke desnice
Zlatko Hasanbegov­ić ima status zvijezde na svim viđenijim okupljanji­ma političke desnice
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia