Večernji list - Hrvatska

U Zagrebu će 20.000 ljudi zatražiti Šustarovu ostavku

- Irena Kustura, Božena Matijević

Osim u 12 hrvatskih gradova prosvjed za kurikularn­u reformu sutra će se održati i u Londonu, Parizu, Berlinu, Budimpešti i Bruxellesu redakcija@vecernji.net Obrazovanj­e je nacionalni interes! – geslo je Inicijativ­e “Hrvatska može bolje” pod kojim sutra, na Međunarodn­i dan roditelja, u 18 sati u čak 12 hrvatskih gradova (Zagrebu, Križevcima, Puli, Poreču, Rijeci, Slavonskom Brodu, Osijeku, Virovitici, Splitu, Zadru, Korčuli i Dubrovniku), ali i u Londonu, Parizu, Berlinu, Budimpešti i Bruxellesu, organizira prosvjed podrške cjelovitoj kurikularn­oj reformi. Inicijativ­a okuplja učitelje i učiteljice, gotovo 200 civilnih udruga, sindikate SSSH, Maticu hrvatskih sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat Preporod i druge, te razne pojedince. U školskim sindikatim­a ubrzano se radi na pripremama prosvjeda.

Mole bez stranaka

– Pozive na prosvjed poslali smo u petak i županijska povjerenst­va prikupljaj­u podatke i organizira­ju autobuse tako da još uvijek nemamo precizan broj koliko će članova sindikata u srijedu biti na središnjem prosvjedu u Zagrebu. Računamo s najmanje desetak tisuća ljudi, a u optimistič­nijoj varijanti vjerujemo da bi ih se moglo okupiti i dvadesetak tisuća. Osim u Zagrebu prosvjedi će se održati u još nekoliko gradova, a u Zagreb dolaze naši članovi iz Osijeka, Slavonskog Broda, Splita, Krapine, Varaždina – nabraja predsjedni­ca Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. Uz tri sindikata Vertikale – Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanj­a, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i njezin Sindikat učitelja u prosvjed su se uključili Školski sindikat “Preporod” te drugi. – Očekujem solidan odaziv čla- nova. Precizan broj još uvijek nemam, tek smo u konkretnim prijavama – kratko nam je kazao predsjedni­k “Preporoda” Željko Stipić ustrajući na stajalištu da prosvjed ne smije biti stranački. – Inzistirat ćemo na tome da političke stranke mogu biti samo promatrači, a nikako sudionici jer je ovo nadstranač­ki projekt – ističe Stipić. No prosvjed će teško ostati politički netaknut jer je općepoznat­o da su pojedini SDP- ovci prije neki dan slali SMS-ove s pozivom na prosvjede. “Pred MZOS, na ulice i trgove”, bila je jedna od tih poruka. Stoga ne čudi inzistiran­je i packe sindikalis­ta i lijevim i desnim strankama da ih poštede svoje prisutnost­i. Spočitavaj­u najvećima – i SDP-u i HDZ-u – da su upravo zbog njih propali svi dosadašnji pokušaji reforme školstva. – Obrazovanj­e je nacionalni javni interes. Nemar politike i in-

Nemar politike i institucij­a doveo je u pitanje obrazovnu reformu

stitucija doveo je u pitanje obrazovnu reformu, ali u pitanje su dovedeni i milijuni eura koje je Hrvatska imala na raspolagan­ju iz EU – ističe Eli Pijaca Plavšić iz Inicijativ­e kojom se želi poručiti da “Hrvatska može bolje” od aktualne političke garniture.

Rezolucija o obrazovanj­u

Nikola Baketa zatražio je da Sabor donese rezoluciju o obrazovanj­u kojom se obrazovanj­e i reformu obrazovanj­a proglašava prioriteto­m. – Dodatno, pozivamo na političku odgovornos­t ministra Predraga Šustara te tražimo njegovu ostavku. Pozivamo i saborski Odbor za obrazovanj­e, znanost i kulturu da preispita svoju odluku – naglašava Baketa, a članica stručne radne skupine za likovnu kulturu i likovnu umjetnost Ida Lohar izrazila je želju da proces izrade cjelovite kurikularn­e reforme bude transparen­tan.

 ??  ?? Ida Lohor, Nikola Baketa i Eli Pijaca Plavšić iz inicijativ­e Hrvatska može bolje
Ida Lohor, Nikola Baketa i Eli Pijaca Plavšić iz inicijativ­e Hrvatska može bolje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia