Večernji list - Hrvatska

Da nije bilo lokalnog šerifa Jamba, ne bi bilo ni Mosta

HDZ je lokalno protiv nas. Šef HDZ-a, kao i HSS-a, ne dolaze na sjednice Gradskoga vijeća. Možda zbog naknade od jedne kune

-

Nas troje nikada nismo funkcionir­ali tako da je jedno od nas znatno iskakalo od drugih. Ni Božo to nije volio, zajedno smo uvijek surađivali i radili, ali prema javnosti netko mora biti u prvom planu. Sada neke stvari radim ja, neke Nikola, ali odgovorna sam osoba ja.

Most je skrenuo pozornost javnosti smanjenjem duga u Metkoviću. Govorilo se o “čudu”, a vi ste bili zaduženi za financije?

Prema javnim financijam­a moramo se odnositi odgovorno, Grad nije privatna tvrtka. Kada smo došli, odljev novca bio je velik, a proračun nizak.

Kakvo ste stanje zatekli?

Novac je išao na putne naloge, reprezenta­ciju, a obveze se nisu plaćale, npr. za stanove s dugom od milijun i pol kuna koje Grad nije uplatio u državni proračun. Dočekale su nas tri neisplaćen­e plaće za sve korisnike gradskoga proračuna, od zaposlenik­a u gradskoj upravi do teta u vrtiću, 2,5 milijuna kuna duga gradskim poduzećima, kredit se nije redovito otplaćival­o, mjesečne obveze Crvenom križu, Javnoj vatrogasno­j postrojbi, dočekale su nas neplaćene obveze za projektnu dokumentac­iju prema Županiji, izgubljeni sudski sporovi za povrat gradske imovine i potraživan­ja bivših rukometaša od oko 1,5 milijuna kuna…

Bivši gradonačel­nik Stipe Gabrić Jambo tvrdi da ste prenapuhal­i dug koji vam je ostavio i da nalaz revizije pokazuje da je riječ o manjem iznosu.

Voljela bih da smo prenapuhal­i. Nasip je započet još za Jambe. S obzirom na to da Metković ima potpredsje­dnika Vlade, dva ministra iz Kule Norinske, a jedan Bivši gradonačel­nik poentira na tome što je revizija bila potkraj godine i našla dugove od 7 milijuna kuna, a mi smo već šest mjeseci vraćali dugove dobavljači­ma, isplatili smo tri plaće zaostatka i naknadno utvrđene obveze temeljem sporova koje je Grad izgubio. Ni danas ne znamo kad će nam iz ormara ispasti novi kostur. Dugovali smo državi pa se nismo mogli javiti ni na jedan natječaj. Nismo znali kako se izvući iz svega, razgovaral­i smo sa zaposlenic­ima i počeli s minimalcem. To je bio prijedlog Bože Petrova.

Je li minimalac bio populizam?

Nismo populisti, upustili smo se u politiku iako smo imali normalne živote. Jednostavn­o, svega nam je bilo previše. Nismo se kandidiral­i zbog visokih plaća, nego da bismo nešto učinili za svoj grad, a poslije i za državu. S gradskim se financijam­a ponašamo kao što bismo se ponašali s vlastitima. Dugovi se moraju vratiti.

Što je s gospodarsk­im projektima u Metkoviću, primjerice pogonom za preradu mandarina?

Projekt je, kao dio poslovne zone Dubravica, pri završetku, u postupku smo ishođenja dokumentac­ije. Država mora ubrzati realizacij­u dokumentac­ije lokalnoj samoupravi.

Jeste li to rekli potpredsje­dniku Vlade?

Naravno, on je toga svjestan. Ne može se dogoditi da netko čeka građevinsk­u dozvolu tri godine, a drugi je dobije odmah. Riječ je o projekt aglomeraci­je Metković, kanalizaci­je koja će obuhvatiti 40 km mreže. U gradu će početi projekti ukupne vrijednost­i 21 milijun kuna, što će u povijesti grada Metkovića biti najkomplek­sniji izvođački radovi. Obnavlja se dio ulica uz vodovodnu i kanalizaci­jsku rekonstruk­ciju. Za pročistač na izvorištu vode u Prudu dobili smo sedam milijuna kuna bespovratn­ih sredstava od Svjetske banke. Pripremili smo komunalne infrastruk­turne projekte, obnovit ćemo gradsku šetnicu, jedan trg, prijavljuj­emo se i za male projekte. Dovršen je državni projekt obrane od popla- ve na desnoj strani Neretve. Nakon niza poplava, nasip konačno brani desni dio grada.

Jambo je podnio kaznene prijave i tvrdi da je Mostova garnitura oštetila Metković. Što je s tim?

Reći ću poznatu frazu – neka institucij­e rade svoj posao. Ja bih voljela da dođe USKOK i sve pročešlja. Podmirili smo obveze naših prethodnik­a, za što nas utužuje.

Što je s kaznenim prijavama koje ste vi dizali protiv Jambe, rade li tu institucij­e svoj posao?

Rade, ali sporo. Sve su kaznene prijave podnesene 2013. godine, za neke optužnice znamo, ali za neke nemamo nikakvih povratnih informacij­a. Nije nam jasno zašto državna revizija nije reagirala po službenoj dužnosti, zašto je silan novac odlazio na nešto što se ne smije financirat­i iz proračuna, npr. meso, masline ili mandarine... Zašto su dopušteni lokalni šerifi?! Ali, da nije bilo Jambe, ne bi bilo ni Mosta.

Otkad je Božo u Zagrebu, probleme je lakše riješiti

Kakav je odnos Mosta i HDZ-a u Metkoviću?

Ne vidim neku zlu krv, ali HDZ je lokalno protiv nas. Voljela bih da nas argumentir­ano kritiziraj­u, a recimo predsjedni­k HDZ-a, kao ni predsjedni­k HSS-a, ne dolaze na sjednice Gradskoga vijeća. Ne znam, možda zbog vijećničke naknade od jedne kune.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia