Večernji list - Hrvatska

Udružili se ljubitelji čvaraka, filmskih osvetnika i alu-felgi

U Hrvatskoj djeluje čak 53.000 udruga građana

- ivica.beti@vecernji.net Ivica Beti

Članovi udruge detektoris­ta Hrvatske s pomoću detektora za metal traže arheološke iskopine i usput se rekreiraju u prirodi – Udruga ljubitelja čvaraka? Nikad čuo. Na ovoj adresi? Ne vjerujem, ovo su poslovni prostori – objašnjava nam zaposlenik tvrtke koja radi u zgradi u Aveniji Marina Držića u Zagrebu. Tražeći osnivače udruge koja okuplja ljubitelje čvaraka, registrira­ne na toj adresi, dobili smo tvrtku u kojoj kažu da s čvarcima nemaju veze. – Nisam ovdje nikad osjetio taj miris – smije se. Kako se radi o novoj udruzi, registrira­noj prije samo šest mjeseci, ne čudi što ni susjedi u istoj zgradi za nju ne znaju.

Popis u Ministarst­vu uprave

– Stavili smo tu adresu, ali se zapravo okupljamo na Žitnjaku. Vidjeli smo da čvarci postaju sve popularnij­i i smatramo da bi mogli postati hrvatski brend i izvozni proizvod – kaže predsjedni­k Vanja Bemko, inače Slavonac koji za društvo rado priprema to jelo. Možda se, dodaje, jednog dana okuša i u poduzetniš­tvu, kao proizvođač. Udruga ljubitelji čvaraka jedna je od čak 53.087 udruga upisanih u registar koji vodi Ministarst­vo uprave. Većinom su to sportske i kulturne udruge, no ima i nekih neuobičaje­nih koje su okupile članove i povezale ih oko zajedničke ideje ili hobija. Među njima je i Udruga ljubitelja alu-felgi iz Popovače. Ima 25 članova koji međusobno razmjenjuj­e te dijelove kotača. – Netko kupi rabljeni auto, ali mu se ne svide alu-felge pa ih razmijeni. Neprofitna smo udruga, a registrira­li smo se zbog zakonskih propisa, da nemamo problema s Poreznom – kaže predsjedni­k Robert Varga. Financiraj­u se članarinam­a. Godišnje je to 50 kuna po članu, što je dovoljno za godišnju skupštinu i povremena druženja. Na popisu je i Udruga filmskih osvetnika Droolia iz Varaždina, čiji predsjedni­k Dražen Krešić objašnjava da su je prije nekoliko mjeseci osnovali filmski djelatnici, profesiona­lci i amateri koji žele promicati filmsku umjetnost. Zvučno ime odabrano je radi privlačenj­a pozornosti. Među malo poznatima i neuobičaje­nima je i Udruga detektoris­ta Hrvatske iz Zagreba. Njihovo su oruđe detektori za metal s pomoću kojih traže arheološke iskopine poput novčića, prstenja i drugih predmete do 30 centimetar­a dubine na nezaštićen­im lokaliteti­ma. I usput se rekreiraju u prirodi.

Zakonska regulacija

Ako muzej odbije preuzeti pronađeni predmet, imaju ga pravo zadržati. No taj hobi ili djelatnost bi, ističu, trebalo regulirati zakonom. U Lepoglavi, gdje je nalazište poludragog kamena ahata i jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj, osnovana je Udruga lepoglavsk­i ahat, koja okuplja zaljubljen­ike u minerale i geologiju. Otkrivaju nova nalazišta rijetkih minerala na području Hrvatske, a naučili su i tehnologij­u obrade kamenja za izradu suvenira.

 ??  ?? Udruga lepoglavsk­i ahat okuplja zaljubljen­ike u minerale i geologiju
Udruga lepoglavsk­i ahat okuplja zaljubljen­ike u minerale i geologiju
 ??  ?? Suradnja s muzejima Članovi udruge detektoris­ta surađuju i s muzejima kojima ponude ono što pronađu
Suradnja s muzejima Članovi udruge detektoris­ta surađuju i s muzejima kojima ponude ono što pronađu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia